Çocuklara 3 yaş altında yüzme dersleri aldırılabilir. Çünkü yüzme bilen çocukların havuz enfeksiyonlarına yakalanma riski, bilmeyenlere göre daha azdır. Yüzme bilmeyen çocuklar çok fazla su yutar ve bağırsak enfeksiyonlarına sık yakalanır. Sağlık Destek Sitesi Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, çocuklarda havuz ve denizden bulaşan enfeksiyonlar hakkında bilgi verdi.
Çocukların havuz ve denizde kalma süresinin iyi ayarlanması gerektiğini belirten Uz. Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu “Yüzme, çocukların enerjilerini boşaltabilecekleri aynı zamanda vücut performanslarını olumlu etkileyen bir aktivitedir. Ancak çocukların yüzmek için suda bulundukları saatler çok önemlidir. Çünkü çocuklar suyun içinde bile olsalar ciltleri güneşin zararlı ışınlarından olumsuz etkilenmektedir. Çocuklar yaz aylarında güneş ışınlarının en yoğun olduğu, 10.00-16.00 saatleri arasında suya girmemelidir. Yüz, eller ve kollar gibi dışarıda kalan bölgelere UVA ve UVB’e karşı etkili en az 45 koruma faktörlü güneş kremleri kullanılmalıdır. Çocukların deniz ve havuza girme seansları saat 16.00’dan sonra günde 10 dakika ile başlamalıdır. Bu süre her gün yavaş yavaş artırılarak, suda en fazla 30 dakika kalmaları sağlanmalıdır. “ diye konuştu.
Uz. Dr. Nemlioğlu, çocuklara küçük yaşlarda yüzme öğretilmesinin enfeksiyon hastalıklarından da koruyucu etkisi olduğunu şu sözlerle ifade etti.
“Yüzme dersleri aldırılarak, çok küçük yaşlardan itibaren yüzmeyi öğrenmelerinin sağlanması önemlidir. 3 yaş altında çocuklara yüzme dersleri aldırılmaya başlanabilir. Ancak aileler, çocuğun keyif alarak yaptığı bu aktivitenin, onun gözünde ders alınarak öğrenilmesi gerekilen bir zorunluluk haline dönüşmemesine özen göstermelidir. Yüzme bilen çocukların enfeksiyon riskleri, bilmeyenlere göre daha azdır. Çünkü yüzme bilmeyen çocuklar daha fazla su yutar ve özellikle bağırsak enfeksiyonlarına daha sık yakalanır.”
Sağlık koşulları iyi olmayan, temizliği düzenli yapılmayan havuzlarda, bağırsak enfeksiyonlarına sık rastlanmaktadır” diyen Uz. Dr. Nemlioğlu şunları kaydetti.” Özellikle çok sayıda insanın girdiği, günlük olarak suyunun değiştirilmediği, bakımının ve bakteriyolojik analizlerinin yapılmadığı havuzlarda başta Criptosporidyum, Giardia, E. Coli ve Şigella olmak üzere dışkı yolu ile bulaşan mikroplara bağlı bağırsak enfeksiyonlarına sık rastlanmaktadır. Bunun yanı sıra çocuklar havuza girmeden önce havuz suyunu yutmamaları konusunda uyarılmalıdır.
Güncelleme Tarihi : 14 Nisan 2023
Yayınlanma Tarihi: 25 Ağustos 2011
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage53.
42 b
|