Mevsim dönümleri ve buna bağlı davranış değişiklikleri, derinin sağlığını ve görünümünü etkileyen önemli çevresel unsurlardır. Güneş ışınları, sıcaklık, ter ve nem, sık banyo yapmak, deniz ve havuz gibi deriyi direkt etkileyen faktörler nedeniyle yaz mevsimi, cilt sağlığı ve cilt bakımı konusunda daha özenli olunması gereken bir dönemdir. Sağlık Destek Sitesi Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmanları, yaz aylarında cilt sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.
Uz. Dr. Lütfiye Çoban, ultraviyole ışınlarının, güneş yanıklarına, “güneş alerjisi” diye tanımlayabileceğimiz bazı reaksiyonlara, çil ve lekelenmelere ve deri kanserlerinin sıklığında artışa yol açacağını belirterek güneşten korunma önerilerini şöyle sıraladı.
Sıcak nedeni ile ortaya çıkan terlemenin deride isilik ve pişik oluşumuna neden olabileceğini belirten Uz. Dr. Lütfiye Çoban, ”Terli ve nemli bekleyen deride mantar enfeksiyonlarına eğilim artar. Sıcağın deri üzerindeki bu etkilerinden korunabilmek için sık duş alınmalı ve giysiler gün içinde değiştirilmelidir. Teri emen, terin kurumasına olanak sağlayan gözenekli, pamuk ya da keten gibi organik kumaşlardan yapılmış, bol ve açık renk giysiler tercih etmek terin olumsuz etkilerini önler. Terlemeyi azaltan kozmetikler yetişkinlerde bölgesel olarak kullanılabilir.” diye konuştu.
Uz. Dr. Çoban, yazın cilt kuruluğuna karşı önlem alınması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:Yazın sıcağın etkilerinden korunmak için sık banyo önerilir; ancak sık banyo, cildin kurumasına yol açar; bu da kaşıntıya ve çeşitli egzama tablolarının kolay oluşmasına neden olur. Her banyoda tüm vücuda sabun uygulamak yerine; cildi kurutmayan, nemlendirmeye katkısı olan duş jellerini el, ayak, koltukaltı, kasık, meme altı gibi bölgelerde sınırlı şekilde kullanmak gerekir. Banyodan sonra nemlendirici vücut losyonları kullanmak önerilir.
Temiz olmayan deniz ve havuz suyundan, havuz çevresindeki ıslak zeminden çeşitli bakteriyel ve mantar enfeksiyonları bulaşma riski yüksektir” diyen Uz. Dr. Çoban, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 24 Nisan 2023
Yayınlanma Tarihi: 16 Ağustos 2011
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage24.
42 b
|