Yüzdeki veya vücuttaki benler kimi zaman kişiye ayırt edici bir güzellik katarken, bazen de sinsi bir hastalığın habercisi olabiliyor. Vücudumuzda doğuştan var olan ya da sonradan çıkan benler göz alışkanlığından dolayı fark edilmeyebiliyor ancak benler üzerindeki değişiklikler cilt kanserine işaret edebiliyor. Cilt kanserinden korunmak için benlerin Dijital dermatoskopi ve modern vücut haritalama cihazları ile takip altında tutulması büyük önem taşıyor. Sağlık Destek Sitesi Sağlık Grubu Dermatoloji Bölüm Uzmanları, benler konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak, ben tanısı ve takibindeki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.
Melanom, deriye renk veren hücrelerin kanseridir. Deri kanserleri içinde en ciddi seyirli olanıdır ve tüm kanser türleri arasında, artış hızı en hızlı olan kanserdir. Yani önümüzdeki yıllarda toplum sağlığını ilgilendiren en önemli sağlık sorunlarında biri olacağı tahmin edilmektedir. Böylesine önemli bir hastalığın erken tanı ile tam tedavisi de mümkündür.
Hastalarının yarıdan daha az kısmında melanom, eski bir ben üzerinden gelişir. Eski bir benin renk değiştirmesi, büyüklüğünün artması, üzerinde kabarıklık, kanama olması ya da yara açılması melanom için işaret olabilir.
Yeni ben oluşumu hayatın ilk 30 yılında olur. Melanom olgularının yarısından fazlası normal deri üzerinde oluşur ve koyu renkli olduğu için yeni bir ben gibi algılanır. 35 yaştan sonra yeni çıkan benlerin önemsenmesi gerekir.
Cilt kanseri çok beni olanı seviyor
Tüm kanserlerde olduğu gibi cilt kanserinde de erken tanı çok önemlidir. Çok erken saptanan melanom olgularında sadece ameliyat ile hastaların sağlığına kavuşma oldukça yüksektir. Benler konusunda bazı önemli noktalara dikkat edilmelidir
Vücuttaki benlerin yerlerini, yapılarını tanıyana kadar haftada bir kez daha sonra ise 1-2 ay aralarla kendi kendine ben muayenesi yapılmalıdır. Sık yapılması halinde bendeki değişiklikleri fark etmek zor olacağı için çok sık yapmamak gerekir. İyi aydınlanan bir odada, bir adet boy aynası ve bir adet el aynası yardımı ile yeni çıkan ben olup olmadığı ve eski benlerdeki değişikliklere dikkat edilmelidir. Vücut bölgelere ayrılarak incelenmelidir. Ağız içi, kulak içi ve arkası, koltukaltı, parmak araları gibi bölgeler unutulmamalıdır. Sırt ve bacakların arka kısmı için el aynasının yardımına başvurulmalıdır. Saç dipleri için aile bireylerinden yardım alınabilir.
Benler konusunda dikkat etmeniz gerekenler
Dermatoloji uzmanı muayensinde genel olarak tüm benleri değerlendirdikten sonra dermoskop denilen deri yüzey mikroskobisi ile şüpheli benleri detaylı olarak inceler. Dijital dermatoskopi deri yüzey mikroskobisidir. Benlerin büyütülerek alınan görüntüsünün tüm detayları ile yüksek çözünürlüklü bir bilgisayar ortamında değerlendirilmesini sağlar. Bu görüntüler arşivlenir ve her kontrolde eski ve yeni görüntü karşılaştırılarak yeni oluşan bir beni veya eski bir bendeki değişikliğin takip edilmesi ve melanomun erken tanısı mümkün olmaktadır.
Muayenenin sonucuna göre benin alınması ya da belli aralıklar ile takip edilmesi önerilecektir. Dijital dermatoskopi, cilt kanserinin önlenmesi açısından günümüzde büyük önem taşıyan teknolojilerden biridir.
https://saglik.desteksitesi.com/teknolojiler/yapay-zeka-ile-dijital-dermatoskopi
Ben takibinde son yıllarda öne çıkan teknolojilerden biri de Total Body Mapping yani Tüm Vücut Haritalama yöntemidir. Tüm vücut haritalama yöntemi cilt kanserinin erken teşhisinde teknoloji ve bilgiyi birleştiren en güncel yöntemlerden biridir. Bu teknikle, zaten takip edilen lezyonların dışındaki yeni veya değişen her lezyon (ben, yara vs.) otomatik olarak tespit edilmektedir.
https://saglik.desteksitesi.com/teknolojiler/tum-vucut-haritalama-yontemiyle-ben-takibi
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 2 Haziran 2022
Yayınlanma Tarihi: 9 Şubat 2011
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage6.
42 b
|