Omuz ya da omuz bölgesinde hissedilen herhangi bir omuz ağrısı olarak tanımlanabilir. Omuzdaki ağrıların birçok sebebi olabilmektedir. Sürekliliği olan hareketler, yanlış pozisyon, kaslardaki gerginlikler, eklemlerde iltihap ya da sinir sıkışmaları omuz ağrısı nedenleri arasında yer alır. Evde omuz ağrısını hafifletmenin birçok yöntemi bulunur.
Omuz ağrısı, eklem ve eklemi destekleyen kaslar, rotator manşon tendonları ve bağlar dahil olmak üzere omuz ekleminde veya çevresinde hissedilen fiziksel rahatsızlıktır. Tendonların hasar görerek iltihaplanması, omuz sıkışması, artrit gibi nedenlerden dolayı omuz ağrısı yaşanabilir. Bu ağrı özellikle kaslarda meydana geldiği gibi kemik, kas, damar ve sinirlerden dolayı da ortaya çıkar. Vücutta en geniş harekete sahip olan omuz kemiği, spor yaparken, günlük aktiviteleri yerine getirirken bile zedelenebilir.
Omuz ağrısına özellikle aşırı kullanım ya da kullanmama, burkulma, zorlanma veya yan yatma başta olmak üzere, tendon yaralanmaları, omuz çıkığı, sinir sıkışması, kireçlenme ve travma gibi durumlar neden olur. Omuz ağrısının nedenleri şöyle açıklanabilir:
Omuz ağrıları omuz ekleminin kendisinden kaynaklanabileceği gibi başka bir bölgeden omuza yansıyan ağrılar da olabilir. Omuz eklemi dışından kaynaklanan omuz ağrılarının en sık nedeni boyun fıtıklarıdır. Boyun fıtığına bağlı olarak kola giden sinirler sıkıştığında hasta ağrıyı omuzunda hissedebilir. İyi bir muayene ile omuz ağrısının ekleminin kendisinden mi yoksa başka bir bölgeden mi kaynaklandığı kolayca anlaşılabilir.
Omuzda yer alan kaslar ya da tendonların gerilmesi, burkulması, zorlanması, yırtılması durumunda omuz ağrısı ortaya çıkar. Tekrarlayan omuz hareketleri, omuza aşırı yüklenme gibi nedenlerden bu problemler oluşabilir.
Omuzda yer alan kemik, kas ya da tendonlara baskı olması ve sıkışması durumunda karıncalanma olarak ortaya çıkan durumdur. Omuz sıkışma sendromu karıncalanma şeklinde belirti verebilir.
Omuz bölgesinde yer alan içi sıvı dolu keseciklerin iltihaplanmasıyla omuz bursiti görülebilir. Ağrı, şişlik ve hareket edememe şeklinde kendini gösterir.
Eklemlerde yer alan kıkırdakların zarar görmesi sonucunda omuzda osteoartriti gelişebilir. En yaygın görülen belirtisi omuz ağrısı olan osteoartritinde sertlik ve çıtırtı sesi de görülmektedir.
Omuzdaki tendonların iltihaplanması sonucunda omuz ağrısı görülebilir. Bu ağrıların sebebi rotator manşet tendiniti ve yaygın omuz tendon iltihapları olmaktadır.
Omzun olduğu yerinden çıkarak hareket kısıtlılığı yarattığı durumlarda omuz ağrısı görülür. Omuz çıkıkları genellikle bir kaza ya da yaralanma sonucunda oluşabilir.
Omuz ağrı sebeplerinden biri de kalp krizi olarak bilinir. Özellikle sol omuz ağrısına neden olan kalp krizi, genellikle göğüste başlasa da sonrasında omuz ve kol etrafına yayılabilir.
Genellikle yemek yedikten sonra gelişen pankreas iltihabı omuz ağrısı belirtisi verebilir. Bunların yanında baş dönmesi ve mide bulantısı da görülebilir.
Özellikle 40 yaş üzerindeki kişilerde görülen bu durum omuz bölgesinde yer alan kas grubunun zamanla yıpranarak yırtılması rotator manşet yırtığı olarak tanımlanır. Bu durum omuzda aniden ya da zamanla başlayan ağrı şeklinde görülür.
Eklemde yer alan kapsülün sıkışması sebebiyle özellikle sol omuzda ağrı meydana gelir. Zamanla gelişen donmuş omuzun tamamen iyileşmesi 2 yıla kadar sürebilir. Özellikle 40 yaş sonrası ve kadınlarda görülmektedir. Belirtiler başlangıçta belirgin değildir, birden hareket kısıtlılığı gelişebilir. Bir kez yerleşince hastalığın doğal seyrini geriye döndürmek oldukça zordur. Tedavisi aktif çaba ve sabır gerektirmektedir.
Eklemlerde kireçlenme, dolaşımda bozukluk, boyun fıtığı, yumuşak doku hasarı, omuz eklemi sorunları ve sinir sıkışması ve iltihap oluşumu sol omuz ağrısının yaygın nedenleridir. Bununla birlikte sol omuzda aniden hissedilen ağrı bazen kalp krizi belirtisi de olabilmektedir. Ayrıca solak olarak tabir ettiğimiz, daha çok sol elini kullanan kişilerde, omuzun sık ve tekrarlayan kullanımı nedeniyle sol omuz ağrısı da yaşanabilir.
Sağ omuz ağrısı, egzersiz, eklemleri çalıştırma ve zorlama sonucu oluşan kas, tendinit veya bursit gibi rotator manşet ile ilgili sorunlar ve bağ hasarından kaynaklanır. En yaygın görülen ağrı çeşitlerinden biri olan sağ omuz ağrısı, üstüne yatarak uyuma sonucunda da görülebilir.
Tendinit kasları kemiklere bağlayan tendonların iltihaplanması iken, bursit ise omuz, dirsek ve kalça gibi büyük eklemleri, kemiği çevreleyen tendonların iltihaplanmasıdır.
Omuz ağrısının ciddi bir neden dolayı oluşmuyorsa evde şu yöntemlerden yararlanarak ağrının hafiflemesini ve geçmesini sağlayabilirsiniz:
Ağrının şiddeti devam ediyorsa uzman doktordan görüş alarak gerekli tedavi yöntemlerini uygulayabilirsiniz.
Yanlış harekete bağlı kas ve tendon problemleri ile ortaya çıkan akut şiddetli omuz ağrılarında kolun dinlendirilmesi ve buz uygulama son derece önemlidir. Omuz mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Ağrı kesici ve günde 3-5 kez, 15 dakika buz uygulama ile akut omuz ağrılarının büyük kısmı düzelir. Omuz askısı kolunu taşıyamayacak kadar şiddetli ağrısı olan hastalarda ya da travmatik omuzlarda kullanılabilir. Askı süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Aksi takdirde omuz ekleminin donmasına sebep olabilir.
Herkeste görülebilecek bir durum olan omuz ağrısı, hareketsizlikten ya da yanlış hareketten kaynaklı olarak görülebilir. Bu durumda omuz ağrısını geçirmek için uygulayabileceğiniz doğal ve bitkisel çözümler ise şunlardır:
İltihap temizlemede önemli bir rolü olan zerdeçalı omuz ağrılarına karşı kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı ve zerdeçal karışımı omuz ağrısının olduğu bölgeye sürülerek ağrının dinmesi sağlanır.
Omuz ağrısına karşı kullanılan yöntemlerden bir tanesi de doğal yağlardan yararlanmak olacaktır. Lavanta ve biberiye yağını ayrı ayrı kullanım olarak omuz ağrısının olduğu bölgeye uygulayabilirsiniz. Böylelikle omuz ağrısı hafifler ve zamanla yok olur.
Bal ve limonu karıştırarak elde ettiğiniz karışımı sabahları tükettiğinizde vücut direnciniz artarak omuz ağrısına iyi gelecektir.
Elma sirkesi ile omuz bölgesine uygulayacağınız masaj sayesinde ağrılarınız hafifler. Elma sirkesi masajı hasar gören dokuların iyileşmesine yardımcı olarak hücre yenilenmesi sağlar.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 30 Mayıs 2024
Yayınlanma Tarihi: 6 Haziran 2023
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage96.
42 b
|