İnsan, yaşamı boyunca kendi sağlığına dikkat ettiği kadar fiziksel olarak görünümüne de dikkat eder. Kimi zaman kendi imkânlarınızla, kimi zamanda profesyonel destekler alarak çeşitli önlemler alınır. Bu problemlerden biri de cilt yağlanması sorunudur. En sık görülen cilt ve deri problemlerinden olan yağlı cilt, diğer sorunların aksine ergenlik döneminden itibaren ortaya çıkabilir. Cilt yağlanması sorunundan kurtulmak için ya da kontrol altına alabilmek için yapılması gereken birkaç yöntem ile bu sorundan ciddi anlamda kurtulabilirsiniz. Cilt yağlanması ergenlik dönemlerinden itibaren sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu dönemlerde önlem alınırsa s sağlığınız için erken bir adım atılmış olunur.
Cilt yağlanması öncelikle genetik faktörlere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bazıları da temizlenmeme gibi durumlarda sonradan da oluşabilir. Cildinizin yağlı olup olmadığını anlamak için ellerinizde yüzünüzü gerdirebilirsiniz. Ardından ellerinizde kaygan bir his oluşuyorsa, cildiniz yağlı anlamına gelir. Ancak bunu eğer ciddi anlamda bir yağlanma varsa anlayabilirsiniz. Orta derece yağlanmalar ve başlangıç aşamasında olan yağlanmalar ise uzmanlar tarafından anlaşılabilir. İleri derece cilt yağlanması problemi yaşayanların ise dokunmaya gerek olmadan da yağlı cilde sahip oldukları anlaşılabilir. Yağlı cilt sorunları son derece yaygın olarak karşılaşılan bir problemdir. Çeşitli uygulamalarla birden bire bu sorundan kurtulmaya çalışılsa da böyle mucizevi bir durumun yaşanması elbette zordur. Düzenli olarak uygulayacağınız rutinler ve değiştirdiğiniz bazı alışkanlıklarla cilt yağlanması sorunlarınıza veda edebilirsiniz.
Gün içerisinde edinilen ve uygulanan birçok alışkanlık cilt yağlanması yaşanmasına davetiye çıkarır. Gün içerisinde hava, toz ve benzeri durumlara maruz kalan cilt kirlenir. Dolayısıyla akşam yatmadan önce mutlaka cilt temizliği yeterli seviyede yapılmalıdır. Aynı zamanda sabah uyanıldığında da cilt yıkanmalı ve mümkünse temizlenmelidir. Temizliği yeterli seviyede yapılmayan ciltlerde yağlanma sorununun yaşanması kaçınılmazdır. Uyurken kullanılan yastıkların her gün yenisiyle değiştirilmesi zor olduğu için zamanla ciltte yağlanmaya sebep olabilir. Cilt yağlanması konusunda en büyük etkenlerden biri ise şüphesiz beslenme şeklidir. Aşırı yağlı ve tuzlu yiyecekler tüketmek, fast food tarzı hazır ve ağır gıdalara ağırlık vermek sağlınızı bozduğu kadar cildinizi de bozar. Hava değişiklikleri ya da yaşanan hormonsal değişimler de cilt yağlanması yapabilir. Kalitesiz kozmetik ürünlerin kullanılması da cildin alt tabakasının hava alamaması sebebiyle yağlanma sorunlarına sebep olur. Cilt yağlanması bölgesel olabildiği gibi tüm yüzde de olabilir. Düzensiz uyku da aynı şekilde cildin olağan yapısını değiştirebilir. En çok etki eden faktörlerden biri de aşırı derecede alkol ve sigara tüketimidir. Ciltlerin kuru ya da yağlı olması hem görsel olarak rahatsız edici olur hem de daha sonra daha ciddi cilt problemlerine sebep olabilir. Bu yüzden cildinizin gerektiği ölçüde yağa sahip olması gerekir. Bunu da takviye edici bakım ürünleri ile ve doğru temizleme ile sağlayabilirsiniz.
Cilt yağlanması sorunu yaşıyor ya da yaşayacağınızı düşünüyorsanız önce gereken önlemleri almalı ve hatta bazı durumları da alışkanlık haline getirmelisiniz. Cilt yağlanması sorunu yaşamamak için alışkanlık haline getirmeniz gereken önlemlerden bazıları şunlardır:
Tüm bunlar cilt yağlanması sorununu yaşamamanız için sizlere yardımcı olacaktır. Bunlar sorun çözülene kadar yapılacak geçici çözümler değil, hayat standardı haline getirilecek çözümlerdir. Bu yüzden bunların bilincinde olarak hayatınızda uygulamaya başlarsanız süreç sizin için çok daha kolay olabilir. Cilt yağlanması, genelde dış etkenlerden kaynaklı olarak olabilir. Ancak ne kadar dikkat ederseniz edin yine de cilt yağlanması sorunu yaşıyorsanız bu biraz da genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Cilt yağlanması görülen durumlardan biri de bazı ameliyat ve operasyonlardır. Özellikle burun ameliyatı gibi yüz bölgesinde gerçekleşen operasyonlar sonrası ciltte yağlanma ortaya çıkabilir. Hem sargı gibi durumlar sonucu havasız kalmasından dolayı, hem de temizliğinin bir süre yapılamamasından dolayı yağlanma görülmesi kaçınılmazdır. Ameliyat sonrası oluşan cilt yağlanması sorunları daha sonra yeterli bakımla beraber düzelebilir. Özellikle ileri derece cilt yağlanması durumlarında uzman bir dermatolog aracılığı ile temizlik yapılması ve doğru tedavilerin uygulanması daha başarılı sonuç almanızı sağlamaya yardımcı olur.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 14 Kasım 2022
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage47.
42 b
|