Sağlık Destek Sitesi Hastanesi Spor Hekimliği uzmanları, kardiyak rehabilitasyonun kalp hastalarının iyileşme süreci üzerindeki etkilerini anlattı.
Modern tıp yaşama yıllar, rehabilitasyon da bu yıllara yaşam katar. Aynı felsefe, kardiyak hastaların rehabilitasyonu içinde geçerlidir. Bunun ötesinde, kardiyak rehabilitasyon hastanın yaşamına da yıllar katar. Kardiyak rehabilitasyon, kalp ve damar hastalığı olan kişilerin maksimal fiziksel, psikolojik ve fonksiyonel kapasiteye ulaştırılması amacıyla uygulanan işlemlerin tümüdür.
Kardiyak rehabilitasyon, kalp hastasının en kısa sürede iyileşmesini ve normal yaşantısına geri dönmesini sağlar. Hastalık, kalbin durumu ve özel ihtiyaçlar göz önüne alınarak kişiye uyan bir kalp rehabilitasyon programı tasarlanır. Bu program iki safhada gerçekleştirilir:
Egzersiz: Doktor kontrolü altında güvenle yapılacak egzersizlerle, kaslar ve kalp güçlendirilir.
Eğitim ve danışmanlık: Kişi, hastalığının ve kalbinin durumuna göre sağlıklı alışkanlıklar edinebilir.
Göğüs ağrısı, nefes kesilmesi gibi şikayetler azalır; hastanın iyileşme süreci hızlanır. Hasta en kısa sürede normal yaşantısına geri döner ve kuvvet kazanır. Bunun yanı sıra kişinin gelecekte kalp sorunu yaşama ve kalp nedeniyle hastaneye başvurma riski ve stres azalır. Hasta bu şekilde daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürer.
Kalp hastaları (göğüs ağrısı, angina pektoris), kalp ameliyatı olanlar, kalp krizi geçirenler, balon anjiyoplasti, stent takılması gibi kardiyak girişim yapılan hastalar, kalp yetmezliği olan hastalar, hipertansiyon hastaları.
Bunları kalp, akciğer ve kasları güçlendirmek, kondisyonu artırmak, kan yağları ve kolesterolü düşürmek, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, hastayı ideal kiloya ulaştırmak ve bu kiloyu korumasını sağlamak, yüksek tansiyonu düşürmek, stresle başa çıkma yollarını öğretmek, sigarayı bıraktırmak, şeker hastalığını (diyabet) kontrol altında tutmak, hastanın ihtiyacı olan ilaçları kullanmasını sağlamak, kişinin hastalığı öncesindeki yaşantısına geri dönmesini sağlamak ve hayattan zevk almasına yardımcı olmak şeklinde sıralayabiliriz.
Ameliyat ettiği hastalarını kardiyak rehabilitasyona yönlendiren Sağlık Destek Sitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez de, kardiyak rehabilitasyonun kalp sağlığına olumlu etkileri hakkında bilgi verdi.
Biz kalp cerrahları, yıllarca hastalarımıza kalp sağlıkları için neler yemeleri gerektiğine ilişkin telkinlerde bulunduk. Bugün artık böyle önerilerde bulunmuyoruz. Hasta ne yemesi gerektiğini sorduğunda onu bir diyetisyene yönlendiriyoruz. Diyetisyen hastanın boyunu, kilosunu, vücut yağını ölçüyor yaşına ve cinsiyetine göre diyet veriyor. Enfarktüs geçirmiş olan hastalarımıza nasıl egzersiz yapacaklarını da söylemiyoruz. Egzersiz programı, kalp rehabilitasyon uzmanı ile birlikte belirlenerek hastanın yaşına, kilosuna, sağlık durumuna göre hazırlanıyor. Biz de hastalarımızı ameliyattan sonra neler yapmaları gerektiği konusunda kardiyak rehabilitasyon uzmanına yönlendiriyoruz.
Ameliyat ettiğim hastaları bir ay sonra kardiyak rehabilitasyon uzmanına gönderiyorum. Kardiyak rehabilitasyon, üç aylık programlar halinde yapılıyor. Hasta üç ay sonra neler yapması gerektiğini öğreniyor. Hastanın bu programları uyguladıktan sonra doktorundan yılda bir kez bu konuda yardım alması yeterli oluyor.
Kardiyak rehabilitasyon, hastaların normal yaşantılarına hızla geri dönmelerini ve sosyalleşmelerini sağlıyor. Psikolojik sorunlarını çözdüğü gibi, fiziksel performanslarının da bir ay içinde açılmasını sağlıyor. İyi bir kardiyak rehabilitasyon, hastanın ameliyat sonrasında kan yağlarının düşmesine yardımcı oluyor, nabzını ve iştahını düzene sokuyor.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 10 Mart 2021
Yayınlanma Tarihi: 30 Nisan 2009
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage26.
42 b
|