Graft versus host hastalığı (GVHD), kemik iliği ya da allojenik kök hücre nakli sonrasında yeni T hücrelerinin nakledildiği vücuttaki hücreleri yabancı görüp saldırması sonucu organ fonksiyon bozukluğunun geliştiği ciddi bir komplikasyondur. Vücuda nakledilen yeni hücrelere karşı gelişen bir reaksiyon olarak da tanımlanan bu hastalık, yeni dokuları yabancı olarak algılar. Graft versus host hastalığı, kanser tedavisi göre hastalarda görülebilen bir hastalık türüdür. Kişinin cildinde döküntülere, ishal ve karaciğer fonksiyonlarında bozukluklara neden olabilir. Erken tanı ve uygun tedavi sayesinde hastalığın etkileri yönetilebilir.
Graft versus host hastalığı (GVHD), kemik iliği ya da kök hücre nakli sonrasında yeni T-hücrelerinin kişinin hücrelerine saldırmasıyla görülen hastalıktır. Bu hastalık genellikle bağırsak sorunlarına ya da karaciğer problemlerine neden olabilir. Graft versus host hastalığı, ciltte döküntüleri, mide sorunları ya da ishal gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu hastalıktan erken teşhis sayesinden etkilerinin yönetilmesi sağlanır.
Graft versus host hastalığı belirtileri, etkilenen organlara, hastalığın şiddetine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Cilt, karaciğer ve sindirim sistemi gibi organlar etkilenebilir. Graft versus host hastalığı belirtileri şöyle sıralanabilir:
Graft versus host hastalığının en yaygın olarak görülen belirtilerinden biri cilt döküntüleridir. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, döküntü ve deri soyulması oluşabilir. Bu döküntüler genellikle vücutta ellerde, ayaklarda daha belirgin şekilde ortaya çıkar. İleri vakalarda ciltte kabarcıklar meydana gelebilir.
Graft versus host hastalığı mide ve bağırsakları etkileyerek ishal, karın ağrısı ve bulantı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu sindirim problemleri şiddetli olduğu durumda dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerine oluşabilir.
Graft versus host hastalığının diğer belirtileri ise karaciğerde görülebilir. Karaciğer iltihaplanması ve sarılık, karaciğer fonksiyon bozukluğu ve karın bölgesinde hassasiyet gibi belirtilere yol açabilir. Sarılık, ciltte ve gözlerde sararma şeklinde kendini gösterebilir.
Vücutta bağışıklığın geliştirdiği tepki ateş, halsizlik ve genel vücut yorgunluğuna neden olabilir. Bu belirtiler genellikle hastalığın başlangıcında ortaya çıkarak kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir.
Graft versus host hastalığı belirtilri akciğerlerde de görülebilir. Burada nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı gibi solunum problemlerine yol açabilir.
Kronik olarak gelişen graft versus host hastalığı, nakil sonrasında başlayarak şu semptomlara da neden olabilir:
Graft versus host hastalığı, kök nakli ya da kemik iliği nakli sonrasında çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilir. En temel nedeni ise nakledilen hücrelerin, alıcının vücudunu yabancı olarak tanıyıp ona karşı saldırmasıdır.
Graft versus host hastalığı nedenleri şöyle sıralanabilir:
Graft versus host hastalığı ciddi bir komplikasyon olarak ortaya çıkarak organlara zarar verebilir. Bu nedenle, kemik iliği veya kök hücre nakli sonrası hastaların düzenli olarak muayene olması önemlidir.
Graft versus host hastalığı teşhisi, kişinin belirtilerine, tıbbi geçmişine bakılmasının yanında çeşitli testler kullanılarak yapılır. Graft versus host hastalığı teşhisinde kullanılan temel yöntemler şöyle sıralanabilir:
Graft versus host hastalığı tedavisi, kişinin hastalığın şiddetine, etkilenen organlara ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu hastalığın tedavisi bağışıklık sisteminin aşırı tepki vererek alıcıya zarar vermesini kontrol altına almayı amaçlar. Graft versus host hastalığı tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler şöyle sıralanabilir:
Tedavi sürecinde hastalığın kontrolü önemlidir. Erken dönemde tanı konan ve uygun tedavi uygulanan hastalarda olumlu sonuçlar görülmesi mümkündür.
Graft versus host hastalığı, hastalığın şiddetine ve bağışıklık sisteminin tedaviye verdiği yanıtına göre değişir. Hafif vakalar birkaç hafta içinde tedaviyle düzelebilirken, şiddetli vakalar aylarca sürebilir.
Graft-versus-host, alıcının bağışıklık sistemi zayıf olduğu durumda, nakledilen bağışıklık hücrelerinin alıcıyı yabancı olarak tanıyıp saldırması sonucunda görülen bir hastalıktır.
GVHD oluşmaması için donörün alıcısı vericisi arasında uyumun olması önemlidir. Ayrıca, kemik iliği veya kök hücre nakli sonrasında doktorun verdiği bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla bağışıklık hücrelerinin aşırı tepki vermesi engellenir.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 19 Şubat 2025
Yayınlanma Tarihi: 19 Şubat 2025
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage83.
42 b
|