Lenfadenit, lenf düğümlerinde büyümeye neden olan bir enfeksiyon türüdür. Lenf düğümleri iltihabı olarak da isimlendirilen lenfadenit ağrılı şekilde ortaya çıkabilir. Titreme ve ateş gibi semptomlar da bu duruma eşlik eder. Lenfadenit, genellikle lenf düğümünün bakteri, virüs veya mantar tarafından enfekte olduğunda ortaya çıkar. Tedavisi ise antibiyotik içerir.
Lenfadenit, lenf düğümlerinin ve lenf damarlarının bakteri, virüs ya da mantar gibi nedenlere bağlı olarak iltihaplanması durumudur. Lenfadenitin bir sonucu olarak enfekte olan lenf düğümünde şişme görülür. Şişmenin yanında ısı yoğunluğu hissedilerek hassas olarak değerlendirilir. Lenf düğümleri, lenf sisteminin içerisinde yer alan küçük, böbrek şekline benzer yapıya sahip bezlerdir. İltihaplanmaları durumunda şişerek, lenfadenit olarak bilinen duruma neden olurlar. Vücutta 600 lenf düğümü yer alır. Bunlar koltuk altları, kasıklar da dahil olmak üzere kümeler şeklinde dağılım gösterir.
Lenfadenit iki türde incelenebilir:
Lokalize lenfadenit: En yaygın lenfadenit türü olarak değerlendirilir. Lokalize lenfadenit, enfeksiyonun başladığı bölgeye yakın olarak bilinen bir veya birkaç nodülü içeren yapıya sahiptir.
Yaygın lenfadenit: Yaygın olarak bilinen lenfadenit, kan dolaşımı nedeniyle vücuda yayılma gösteren enfeksiyona bağlı olarak gelişen farklı bir hastalıktan kaynaklanabilir.
Lenfadenitlerin sıklıkla dağılımına, yaygınlığına, süresine göre belirtildikleri isim de farklılık gösterir. Örneğin, karındaki lenf düğümlerinin iltihaplanması mezenterik adenit olarak tanımlanabilir.
Lenfadenit belirtileri, altta yatan nedene, etkilendiği alana ve düğümlere göre farklılık gösterir. Genel olarak lenf düğümlerinin hassaslaşması, ısı değişimi, büyümesi gibi durumlar lenfadenit belirtileridir.
Lenfadenit belirtileri şöyle sıralanabilir:
Lenfadenit, lenf düğümlerinin bakteriyel, viral ve fungal enfeksiyonlar nedeniyle iltihaplanması sonucunda görülür. Bu bakterilerin tetiklemesi sonucunda iltihaplanma meydana gelerek şişme oluşur. Oluşan bu enfeksiyon diğer lenf düğümlerine yayılma gösterebilir. Streptokok ve stafilokok bakterileri lenfadenitin en yaygın nedenleri arasında sıralanır. Fakat HIV ve tüberküloz ve kedi tırmığı ateşi (bartonella) gibi nadir hastalıklar gibi viral enfeksiyonlardan da kaynaklı olarak ortaya çıkabilir.
Lenfadenit nedenleri şöyle sıralanabilir:
Lenfadenit genellikle altta yatan bir enfeksiyonun belirtisi olarak ortaya çıksa da bazen daha ciddi durumların belirtisi de olabilir.
Lenfadenit, kişinin genel belirtileri, fiziksel muayene ve testlerle teşhis edilir. Doktor, etkilenen lenf düğümlerini kontrol ederek boyutuna, geliştiği bölgeye ve özelliklerine bakar. Yakın zaman içerisinde yapılmış olan seyahatleri ve kedi gibi hayvanlarla teması sorgular. Lenfanitin doğru teşhis ve tanısı için aşağıdaki testlerden yararlanılır:
Lenfadenit tedavisi için kullanılan yöntemler, kişinin yaş, genel sağlık durumu ve tıbbi geçmişi de göz önünde bulundurularak, enfeksiyon derecesine göre değişir. Enfeksiyonu tedavi etmek için reçeteli ilaçlardan yararlanılır. Bu ilaçlar sayesinde kişinin ağrıları giderilir ve enfeksiyonun azalması hedeflenir.
Lenfadenit tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:
Lenfadenit, kansere dönüşmese de bazı faktörlere bağlı olarak lenfoma gibi kanserlerin erken belirtisi olarak kendini gösterebilir. Lenf bezlerinin şişmesi enfeksiyon olarak görülse de uzun süreler iyileşmediği durumda incelenmesi gerekebilir. Bu sebeple lenfadenitin sürekli görülmesi durumunda doktora başvurmak önemlidir.
Lenfadenit, oluşan enfeksiyon ve şişme nedeniyle ağrılara neden olabilir. İltihaplanan lenf bezlerinin şişmesi halinde çevredeki dokularda baskı hissedilebilir. Bunun yanında enfeksiyonun şiddeti de ağrının hissedilmesi açısından önemlidir.
Lenfadenit, ilerleyip tedavi edilmediği durumda ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Enfeksiyonun zaman içerisinde vücuda yayılması da tehlike oluşturabilir. Bunun yanında bazı enfeksiyonlar kronikleşebilir ve bağışıklık sistemini zayıflamasına zemin hazırlar.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Yayınlanma Tarihi: 17 Şubat 2025
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage99.
42 b
|