Toksik epidermal nekroliz (TEN), ağız, göz ya da genital organlarda meydana gelen kabarcık ve soyulma şeklinde kendini gösteren cilt problemidir. Stevens-Johnson sendromunun en şiddetli biçimi olarak ortaya çıkan toksik epidermal nekroliz, ilaçlara karşı gelişen reaksiyondan kaynaklanır. Her yaştan insanı etkileyen ve yaşamı tehdit eden bu durum, hastane ortamında tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sürecinde cildin iyileşmesi hedeflenirken, yeterli sıvı alımını da önemli olur.
Toksik epidermal nekroliz (TEN), ilk aşamada ateş ve grip şeklinde belirtilerle kendini gösteren ağız, gözler ve genital organlar gibi bölgelerde ortaya çıkan bir cilt sağlığı rahatsızlığıdır. Stevens-Johnson sendromunun şiddetli hali şeklinde ortaya çıkar. Lyell sendromu olarak da isimlendirilen toksik epidermal nekroliz, vücutta geniş kabarcıklar ve soyulmalara neden olabilir. Cilt yüzeyinde ciddi bir hasar oluşturan bu durum tehlikeli olabilecek şekilde sıvı kaybına ya da enfeksiyonlara sebebiyet verir.
Toksik epidermal nekroliz (TEN), özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkileyerek HIV virüsü ve lenfomadan kaynaklanabilir. TEN her yaştan insanda görülebilen bir rahatsızlıktır ancak yaşlıları daha fazla etkileyebilir.
Toksik epidermal nekroliz (TEN) belirtileri, ilaç almaya başladıktan birkaç hafta sonra gelişebilen bir durumdur. Erken belirtileri grip ve ateş olan toksik epidermal nekroliz, baş ağrısı ve vücut ağrıları şeklinde de kendini gösterebilir.
Toksik epidermal nekroliz belirtileri şöyle sıralanabilir:
Toksik epidermal nekroliz, ilerlediği durumda büyük kabarcıklı ve soyulan deri şeklinde ağrılı bir deri döküntüsüne neden olur. Deri soyulma gösterirken yanıklara benzeyen ağrılı açık yaralar gelişmeye başlar. Bu erozyonlar özellikle göğüs ve yüz bölgesinde görülür. Genellikle vücudun şu bölgelerine yayılma gösterebilir:
Oluşan bu erozyonlar yemek yemeyi, yutkunmayı, nefes almayı, görmeyi, idrar yapmayı ve diğer işlevleri yerine getirmeyi zor hale getirebilir.
Toksik epidermal nekroliz, belirli ilaçların tetiklemesi sonucun ortaya çıkabilir. Vücutta meydana gelen enfeksiyonlar da TEN sendromuna neden olan durumlar arasında sıralanabilir. Çoğu durumda belirli ilaçlar TEN sendromunu tetikleyebilir. Bu ilaçlar şöyle sıralanabilir:
Bunların yanında diğer tetikleyiciler arasında enfeksiyonlar, aşılar gibi durumlar da yer alır. TEN sendromunun nedeninin açıklanamadığı durumlar da bulunabilir.
Toksik epidermal nekroliz (TEN), erken teşhis edilmesi önemli olan bir cilt problemidir. Belirtilerinin görülmesiyle beraber teşhis sürecinde doktor ayrıntılı bir değerlendirme yapar. Toksik epidermal nekroliz teşhisinde kullanılan yöntemler şunlardır:
Toksik epidermal nekroliz (TEN), ilerlediği durumda acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Bu nedenle tedavi süreci yoğun bakımda ya da yanık ünitelerinde yürütülür. Toksik epidermal nekrolizin başlıca tedavi yöntemleri şöyle sıralanır:
TEN tedavisi uzun sürebilen bir süreçtir. İyileşme döneminde dikkatli izlem gerektiren bir rahatsızlıktır. Erken teşhis ve uygun tedavi sayesinde komplikasyonları azaltmak mümkündür.
Toksik epidermal nekroliz (TEN), iyileşme sonrasında da kalıcı etkilere neden olabilir. Özellikle göz tutulumu yaşayan hastalarda görme kaybıveya kronik göz kuruluğu gibi sorunlar yaşayabilir. Bunun yanında ciltte kalıcı olarak izler, pigment değişiklikleri ve mukozal bölgelerde skar dokusu gözlemlenmesi muhtemeldir.
TEN tanısı sonucun ciddi bir cilt reaksiyonu olduğu tespit edilir. Bu durum genellikle belirli ilaçlara karşı gelişen aşırı bağışıklık tepkisinin sonucu olarak değerlendirilir. Cildin geniş yüzeylerinin soyulması ve ciddi komplikasyon riskinin varlığı bu tanıyı kritik hale getiren durumlar arasındadır.
Sağlık Destek Sitesi Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncelleme Tarihi : 13 Şubat 2025
Yayınlanma Tarihi: 13 Şubat 2025
Sağlık kütüphanesi içeriklerimiz yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Dosyalar | ||
---|---|---|
|
DataImage93.
42 b
|