Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bireylerde teknolojiye ilişkin bağımlılık gelişebilmektedir. DSM V’te “İnternet Oyun Oynama Bozukluğu” adı altında oyun bağımlılığı yeni bir psikolojik durum olarak değerlendirilmektedir. Teknolojik araçlara ulaşımın kolaylığından kaynaklı olarak bilgisayar oyunlarına ilişkin aşırı ve kontrolsüz bir şekilde, sıklıkla başka oyuncularla birlikte oyun oynamak için internet kullanımına oyun bağımlılığı denilmektedir.
Oyun bağımlılığına sahip bireylerde günde 8-10 saati bulacak şekilde uzun süreli oyun oynama davranışı görülmektedir. Bireylerin bunu kontrol etmekte zorlanabilme durumları olabildiği gibi başkaları tarafından engellenmeye ilişkin bir tutum ile karşılaştıklarında da öfkelenebilmektedir. Ayrıca bireyler gün içerisinde yapmaları gereken sorumluluklarını ve sosyal ilişkilerini ihmal edebildiği gibi temel ihtiyaçlarını erteleme girişimleri olabilmektedir.
Oyun bağımlılığı ile bilişsel ve psikolojik etkiler arasında yapılan çalışmalar, bireylerin yalnızlık hissedebildiği, sosyal ilişkilerinde kaygılı olabildiği, düşük özgüvene sahip olabildiği, depresif ve kaygı belirtileri yüksek oranda görülebildiği, düşük bilişsel esnekliğe ve aynı hatalara düşebildiği, hareketlilik, dürtüsellik ve öfke sorunları gösterebildiği görülebilmektedir.
Oyun bağımlılığında ergenlerin diğer yaş gruplarına göre ve erkeklerin ise kadınlara göre daha fazla risk grubunda yer aldığı görülmektedir. Özellikle ergenlerle yapılan çalışmalarda da benzer şekilde erkek ergen bireylerin kız ergen bireylere göre fazla oyun oynama ve problemli bir şekilde kullanım yatkınlığı gösterdiği görülmektedir.
Bireylerin genlerinde bağımlılık yatkınlığının söz konusu olması; düşük benlik saygısı, kendini değersiz hissetme ve heyecan arayışı içerisinde olma gibi kişilik özelliklere sahip olması oyun bağımlılığını etkileyen faktörlerdir. Aynı zamanda akademik anlamda zorlanmaların ya da ebeveynlerin kontrol etmemesi gibi çevresel faktörler; bireylerin önemli yaşam değişikleri ya da krizleri yaşıyor olmaları oyun bağımlılığını etkileyen diğer önemli faktörler olarak sınıflandırılmaktadır.
Oyun bağımlılığının bireyler üzerinde olumsuz etkileri vardır. Depresyon, kaygı bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, bağımlılık gibi psikolojik bozukluklara sebep olabilmektedir. Bireylerde şiddet eğilimlerinin ve çevrimiçi riskli davranışların artması görülmektedir. Ayrıca bireylerde görme sorunları, oturuş pozisyonlarında bozulmalar, uyku sorunları, bilişsel işlevsellikte bozulmalar ve aile-sosyal-akademik sorunlar görülmektedir.
Oyun bağımlılığının tedavisinde farmakoloji, bilişsel davranışçı terapi, yoksunluğu azaltmaya yönelik psikoeğitim çalışmalarının etkisi ön plandadır.