Bitki çaylarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Siyah çayın yerini artık bitki çayları almaya başladı. Sağlığımıza olan etkileri nedeniyle her evde mutlaka olması gereken bitki çaylarının her birinin ayrı faydası var. Tek bir bitkiden yapılmış çayların yanı sıra farklı bitkilerin karışımından oluşan çaylar da mevcut. Damak zevkinize ya da ihtiyacınıza göre bitki çayları içerisinden tercih yapmak sizin elinizde.
Bitki çaylarını inceleyecek olursak ;
Yeşil çay :
Yapılan yeni araştırmalarla beraber yeşil çayın faydaları saymakla bitmiyor. Yeşil çayda çok sayıda önemli madde bulunuyor. Bu önemli maddeler ise ; kateşin; flavonoller; kafein ve teanin olarak devam ediyor.
Yeşil çayda sağlığımız için en önemli madde ise kateşindir. Yeşil çay içindeki kateşinler sayesinde kanser riskini azaltır. Tümörü küçültür. Metabolik sendrom hastalığını önler. Ayrıca kateşin maddesi yağ yakımını hızlandırarak kilo verme sürecinde yardımcıdır.
Yeşil çayın içerisindeki kafein ise performansı olumlu yönde etkiler; kişiye zindelik kazandırır ve uyku halini ortadan kaldırır. Ayrıca ikrar söktürücü etkisi vardır.
Yeşil çay içen kişilerin birçok hastalığa yakalanma riskininde azaldığı kanıtlanmıştır. Bu hastalıkların başlıcaları ;
kalp damar; kanser hastalıkları ve kolesteroldür.
Sağlık deposu olan yeşil çayın faydalarını genel olarak sayacak olursak ;
Güçlü bir antioksidandır.
Kansere karşı koruma sağlar.
Kötü kolesterolü düşürür.
Kalp sağlığına iyi gelir.
Metabolizmayı hızlandırır.
Kan basıncını düşürür.
Diş eti hastalıklarına karşı koruyucudur.
Sizde sağlığınız için günde 2 - 3 bardak yeşil çay tüketebilirsiniz. Özellikle ara öğünlerde süper bir seçenektir.
Papatya çayı :
Uyku bozuklukları tedavisinde kullanılır; romatizmal rahatsızlıklar için kullanılır; deri döküntüsüne yol açan cilt hastalıklarının belirtilerini hafifletir; gastrit ve ülseratif kolit tedavisinde kullanılır; sabah bulantılarını hafifletir; bağırsak iltihaplanması tedavisinde yardımcı olarak kullanılır; kasları gevşetir; krampları azaltır; diş eti hastalıklarını önler; sakinleştirir; karaciğeri çalıştırır; adet dönemi kasılmalarını hafifletir; bağışıklık sistemini güçlendirir; apse tedavisinde gargara suyu olarak kullanılır.
Rezene çayı :
Hazımsızlık; mide ağrısı; gaz ve sindirime bağlı diğer problemler için içilebilir. Ancak rezene çayının; diğer bitki çaylarında olduğu gibi; fazla tüketiminin bazı yan etkileri olabileceğini unutmayın.
Ada çayı :
Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar; beyin fonksiyonlarını geliştirir; bronşit ve astım belirtilerini hafifletir; stresi azaltır; sakinleştirir; menopoz sonrası belirtileri hafifletir; saçların beyazlamasını yavaşlatır; mantar enfeksiyonlarına karşı kullanılır; hafızayı güçlendirir; Alzheimer’a karşı yardımcı olarak kullanılır; kan şekerini düşürür; dişeti iltihaplanmasına karşı kullanılır; ağız yaralarının tedavisinde kullanılır; sinirsel baş ağrısını hafifletir.
Biberiye çayı :
En çok hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan biberiye çayı; hafızayı güçlendirir; konsantrasyonu arttırır; toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandırır; bağışıklık sistemini güçlendirir; kan dolaşımını arttırır; beyin ve kalp gibi hayati organlara daha fazla oksijen taşınmasını sağlar; baş ağrısı ve migren ağrılarını hafifletir.
Hibiskus çayı :
Kafeinsiz olan ve yüksek C vitamini içeren hibiskus bağışıklık sistemini güçlendirir; tansiyonu düşürür; tip 2 diyabette yüksek kan basıncını düşürmek için kullanılır; antioksidandır; kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı kullanılır; kilo vermeye yardımcıdır.
Kekik çayı :
Öksürüğü alır; hazımsızlığı giderir; vücut için gerekli mineralleri içerir; boğaz ağrısını alır; ağız içi yaraları geçirir; dişeti hastalıklarına iyi gelir; antiseptiktir; soğuk algınlığına iyi gelir; gargara suyu olarak kullanılır; romatizma ağrılarını hafifletir; baş ağrısını geçirir.
Kuşburnu çayı :
Kan basıncını düzenler; romatizma ağrılarını hafifletir; kanserli hücrelerin yayılmasını yavaşlatır; kötü kolesterolü düşürür; şeker hastalığına karşı koruma sağlar; yüksek miktarda C vitamini içerir; bağışıklık sistemini güçlendirir; soğuk algınlığı tedavisinde kullanılır; cilde doğal parlaklık verir; doğal bir antioksidandır; idrar yolu hastalıklarına karşı koruyucudur; idrar söktürücü olarak kullanılır.
Nane çayı :
Nane çayının buharını solumak burun tıkanıklığını giderir ve sinüsleri açar; boğaz kuruluğuna iyi gelir; gaz gidericidir; safra taşı çözer; mide bulantısını alır; kusmayı geçirir; mide ekşimesini azaltır; sindirime yardımcı olur; ağız kokusunu alır; kas ağrılarını hafifletir; kronik ağrıyı azaltır; soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar; alerjik öksürüğe iyi gelir; astıma iyi gelir stresi azaltır; sakinlik verir.
Beyaz çay :
Özellikle son zamanlarda ismi çok duyulan çaylardan biri de beyaz çay. Peki beyaz çayı diğer içeceklerden farklı kılan özellikleri neler biraz bahsedelim; En önemli farklılığı; yeşil çay ya da siyah çay gibi soldurma; fırınlama; kurutma ve fermantasyon işlemlerinden geçmiyor. Bu yüzden antioksidan içeriği diğer çaylara göre çok daha yüksek. Özellikle diyet döneminde kahvaltı ve ara öğünlerde sağlıklı bir alternatif olan beyaz çayın yağ yakıcı ve vücuttaki yağ oranını dengeleyici özelliği bulunuyor.
İşte beyaz çayın sağlığımız için en fit yararları ;
* Antioksidandır.
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Yağ yakımını hızlandırır; zayıflamaya yardımcıdır.
* Tansiyonu ve kolesterolü düşürür.
* Yaşlanmaya karşı olumlu rol oynar.
* Cildi güzelleştirir.
* Rahatlatıcı ve strese karşı etklidir.
* Florit içeriği zengin olduğundan dişlerde plak ve çürük oluşmasını önler.
* Pürüzsüz ve yumuşak bir cilt için etkilidir.
Ihlamur çayı :
Hazımsızlığı hafifletir. Soğuk algınlık ve gribe iyi gelir. Vücudu temizler ve kalp destekçisidir.
Değinmek istediğim bir diğer nokta ise poşet çaylar içinde tercih edilen ürünlerin başında bitki çayları geliyor. Poşet bitki çaylarının tüketicilere en büyük katkısı hijyenik koşullarda; tüm kontrollerin yapılarak tüketiciye ulaşıyor olmasıdır. Bitki çayları doğal ürünler olduğu için açık satılması durumunda kimi bozulma problemleriyle karşılaşılabilir. Poşet bitki çaylarıyla ise bu sorun ortadan kalkıyor. Açıkta satılan bu çaylarda; ürüne kimlerin eli değmiş; hasat zamanı ve tüketiciye satış zamanı arasında geçen süre gibi kontrolsüz ve riskli durumlar olabilir.
Hamile ve emziren kadınların bitki çayı tüketiminde dikkatli olması gerekir. Doğru seçilmeyen bitki çayları düşüklere neden olabilir. Ayrıca çocuklar ve yaşlılar içinde dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bir dikkat edilmesi gereken noktada bitki çaylarının suyun yerine geçmediği. Aksine az su içip çok bitki çayı içtiğinizde vücutta olan suyu fazlaca atmanıza neden olabilmektedir. Bu nedenle ideal miktarı bitki çayında günde 1 - 2 kupanın üzerine çıkmamaktır. Önceliğimiz ise her zaman su olmalıdır.