Geç konuşma; çocuğun normal gelişim evrelerine göre beklenen konuşma becerilerini kazanmada diğer çocuklardan daha yavaş olması durumunu ifade eder. Her çocuk gelişimini farklı bir hızda tamamlar; bu nedenle belirli bir yaşta konuşma becerilerini kazanmamış olmak aslında endişe sebebi değildir. Ancak; genellikle belirli bir yaşa gelindiğinde; çocuğun beklenen dil ve konuşma becerilerini kazanmamış olması durumunda; gecikmiş konuşma endişe yaratır.
Konuşmada gecikme; çocuğun kelime dağarcığının; dilbilgisinin veya seslerin düzgün bir şekilde kullanımının normalden daha geç gelişmesi anlamına gelmektedir. Genellikle; üç yaşına geldiğinde; çoğu çocuk anlaşılır bir şekilde konuşmaya başlar. Ancak; her çocuk farklıdır; ve bazıları için bu süre daha uzun olabilir.
Gecikmiş konuşmanın nedenleri oldukça çeşitlidir. Genetik faktörler; işitme sorunları; erken çocukluk döneminde maruz kalınan stres veya travma gibi çeşitli etkenler gelişimsel gecikmeye yol açabilmektedir. Terapist olarak bu tür durumlarda hem çocukla hem de eveynle yaptığımız görüşmler çeşitli test ve sorularla ile kaynağa inmeye çalışırız
Geç Konuşan Çocuk Kimdir ?
Geç konuşan çocuk; yaşına uygun gelişimsel süreçleri takip etmeyen çocuktur. Bir çocuğun; tam ve tutarlı cümleler kurması için belirlenmiş bir tarih olmamasına rağmen; beklenen kilometre taşlarını takip edebilmek için bilim camiasında yaygın olarak kabul edilen bir kılavuzun bulunduğunu belirtmek önemlidir. Tipik olarak; normal gelişim gösteren bir çocuğun ilk kelimesini ilk 18 ayda söylemesi; 2 yaşına kadar basit bir cümle kurabilmesi ve iki buçuk yaşına kadar yaklaşık 40 ila 70 kelimelik bir kelime dağarcığına sahip olması beklenir.
Açıkçası; gelişim hızı çocuktan çocuğa büyük ölçüde değişir; ancak yukarıdaki rakamlar ebeveynlere; aynı yaştaki diğer küçük çocuklarla karşılaştırıldığında çocuklarının nasıl olduğu hakkında bir fikir verebilir. Ek olarak; bazı durumlar diğerlerinden daha ciddidir: örneğin; çocuğunuz iki yaşına girmek üzereyse ve yalnızca "hayır" kelimesini söylüyorsa; veya sadece "evet"; kelime dağarcığı 50 kelime yerine sadece 20- 30 kelime olması durumunda endişelenmekte oldukça haklısınızdır.
Gecikmiş Konuşmadan Şüphe Duyduğumuzda Ne Yapmalıyız ?
Konuşma gecikmesi olan çocukların ebeveynlerinin bu durumdan oldukça endişeli olmaları ve çocuklarını mümkün olan en kısa sürede normale döndürmek için istekli olmaları anlaşılabilir bir durumdur. Ebeveynler; çocuklarının konuşma becerilerinde bir gecikme olduğunu fark ettiklerinde; mutlaka bir uzmana başvurmalıdırlar. Erken müdahale dönemi; çocuğun ihtiyaçlarına uygun destek ve yönlendirme sağlama konusunda oldukça önemldir. Panik olmadan destek aramalı; her çocuğun farklı olduğunu ve biraz destekle bu gecikmelerin aşılması mümkün olabileceğini kendinize hatırlatmalısınız.
Konuşma Terapisi Neden Önemli
Yaklaşık dört çocuktan biri; yaşamlarının ilk yıllarında konuşma gecikmesi belirtileri göstermektedir; dolayısıyla nadir görülen bir sorun değildir. Ancak iyi olan şu ki; çok büyük ordanda tedavi edilebilir. bir problemdir Bu nedenle; bir sorun olabileceğini fark ettiğiniz anda; zaman kaybetmeden uzman desteği almalısnız.
Konuşma gecikmesinin nedenlerini belirlemeye yardımcı olmak için konuşma terapisi değerlendirmesi kesinlikle gereklidir. Ebeveynler çocuklarını en iyi tanıyan kişiler olsa da; bir psikolog; konuşma ediniminin gelişimini iyi bilir ve bu nedenle belirli semptomları ve bunlara karşılık gelen teşhisleri tanımlama konusunda uzmandır.
Geç Konuşma Nedenleri ?
Küçük çocuklarda gecikmiş konuşmaya neden olabilecek problemler genellikle dilin veya damağın (ağzın çatısı) fiziksel yapısındaki oral eksiklikleri; beynin konuşma üretiminden sorumlu kısmının düzgün çalışmadığı anlamına gelen oral motor problemleri; beslenme zorlukları;işitme sorunları veya kulak enfeksiyonları ve bu koşulların herhangi biriyle ilişkileri olası nedenler asrasındadırç
Konuşma Terapisti İlk Seans Neler Yapar ?
Çocuğunuzun konuşmasını; dilini ve genel gelişimini uzmanlığımız bağlamında gözlemleriz
Çocuğunuzun belirli uyaranlara ne kadar tepki verdiğini ve genellikle kendi yaş grubunun ulaştığı kilometre taşlarını ölçüp ölçemediğini değerlendirmek için bir dizi etkili standart test ve ölçek kullanırız
Konuşmanın ses ve netliğinin gelişimini dinleriz.
Çocuğunuzun oral-motor gelişimini farklı test ve ölçekler ile ölçer ve bir değerlendirme yaparak seanslara başlarız.
Değerlendirme Sonrasında;
İlk terapi seansı sonunda endişelerinizi ve gözelmelerinizi ele alacak; sonuçları tartışacak ve çocuğunuzun konuşma terapisi seanslarından faydalanıp faydalanmayacağına karar veririz. Bu noktada ebeveyn olarak katılımlarınız bizim için çok önemlidir. İşbirliği yaparak; çocuğunuzun gecikmiş konuşmasını mümkün olduğunca etkili bir şekilde tedavi etmeyi kolaylaştırmaya yardumcı olabilirsiniz "Kritik Dönem" erken tedavininen önemli kilometre taşlarından biridir.