Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Duyusal Arayış Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Ne Yapılmalıdır?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Duyusal arayış duyusal deneyimleri sıklıkla arama eğilimidir. Yani ses; koku; tat; görme; hareket ve dokunma gibi duyusal uyarıları sıklıkla ulaşmak için eylemler yapmayı içerir. Bu çocuklar genellikle heyecan arayanlardır. Oyun alanı ekipmanları gibi yüksek yerlerden atlamayı severler. Her zaman oyunlarının içindeymiş gibi görünebilir ve bir miktar risk ve heyecan içeren aktiviteleri tercih edebilirler. Yüksek sesler veya parlak ışıkları severler tercihlerini bu yönde kullanılırlar. Sıkı sıkı sarılmak; dokunma eylemlerinde bulunmak ve yüksek enerjili (boğuşmalı; güreşmeli gibi) oyunlardan fazlasıyla keyif alırlar.
Duyusal arayış içinde olan çocuklar; vücutlarının nasıl hareket ettiğine dair daha az farkındalığa sahiptir ve ne zaman dokunuldukları veya nesnelere veya insanlara ne zaman dokundukları konusunda daha az farkındalığa sahiptir.
Bazı duyusal arayış içinde olan çocuklar; akıcı ve koordineli bir şekilde hareket etmekte ya da konuşmakta zorlanıyor olabilir. Motor beceriler; duyusal sistem tarafından yoğun bir şekilde düzenlenir. Duyusal arayış içinde olan bir çocuk bunları yapmaktan zorlanarak rahatsız gibi görünebilir. Sarkık görünebilirler; kötü duruşa ve stabilite eksikliğine sahip olabilirler. Bu sarkıklık tüm duyusal arayan çocuklar için geçerli değildir; ancak bazılarında görülebilir.

Duyusal Arayış Belirtileri
•Yüksek yerlerden atlamak veya yoğun hareket arayışı içerisinde olmak
•Nesnelere ya da insanlara dokunmak veya okşamak
•Yanlışlıkla insanlara zarar vermek veya bir şeyleri kırmak
•Sık sık incinmek
•Acı hissetmemek
•Nesneleri koklamak; yalamak veya tadına bakmak istemek

Duyusal Arayışı Olan Çocuklara Nasıl Yaklaşılmalıdır?
Hedefe yönelik ve amaca yönelik organize hareket deneyimleri yaratın. Sürekli hareket (vestibüler girdi) isteyen bir çocuk; işlevsel görevlerle kesintiye uğramalıdır; aksi takdirde aşırı uyarılması muhtemeldir. Örneğin; koşuyorsa; bir nesneyi alması; bir sonraki istasyona götürmesi; nesneyi bırakması ve ardından başlangıca geri dönmesi için yönlendirilebilir. Çocuğunuzu bir trambolinde zıplatmak yerine; trambolinde kırmızı ışık yeşil ışık oynayın ve her renk ışık için farklı türde atlayışlar yapın.

Bir başlangıcı ve bitişi olan etkinlikler sağlayın. Duyusal arayışı olan çocuklar sürekli devam edebilir ve sonunda düzensiz; geçiş yapmakta zorlanan bir çocuğunuz olur. Aktiviteler arasında bir "bekleme noktası" kullanın; çocuğunuzun bir aktivitede ne kadar zamanı olduğunu bilmesi sağlayın. Örneğin çocuk yüksekte sallanmayı seviyorsa; onu yalnızca belirli bir sayıya kadar sallayın (örneğin; 10); Sonra salıncaktan atlamasını ve bir oyuncağı alıp bir kaba atmasını sağlayın. Ardından tekrar belirtilen sayıya dönün ve başka bir nesne alın ve farklı bir kaba koyun. Çocuk aradığı girdinin bir kısmını alır (örneğin; sallanmak); ancak bu bir organizasyon oyunu veya görevi ile eşleştirilir.

Ağır iş faaliyetlerini dahil edin. Birçok birey "yavaş; ağır iş" propriyoseptif girdisinden yararlanır. Bu; aynı anda sürekli itme; çekme ve taşıma (örneğin; Zıplama; ağır bir vagonu çekme; ağır nesneleri taşıma; hayvan yürüyüşleri; duvar itme) girdisini içeren görevleri içerir. Bunu yapmak genellikle kolaydır çünkü hem vestibüler hem de propriyoseptif girdiyi içeren birçok aktivite vardır (maymun çubuklarına asılmak; trambolinde zıplamak; el arabası yürüyüşleri; dönen atlamalar). Bu aktiviteler çocuğunuza fayda sağlayabilir.

Duyusal arayış içinde olan çocuklar; akranlarının yanında bazı garip davranışlar gösterebilirler. Ayrıca arayış davranışları günlük yaşamdaki rollerini; katılımlarını veya performanslarını etkileyebilir. Bu yüzden çocuğunuza özel Ergoterapi değerlendirmesi; müdahalesi ve önerisi almanızı öneririm. Buradaki öneriler genel bilgileri içermektedir fayda sağlamak değil bilgilendirmek içindir.

Sorumluluk Reddi: Uzman Ergoterapist Sefa Turan tarafından oluşturulan bu içerikler tıbbi tavsiyenin yerine geçmeyi amaçlamamıştır. Çocuğunuzun; kendinizin veya bir aile üyenizin sağlığı hakkında herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa; her zaman doktorunuzdan veya sağlık uzmanından destek alın. Bu kanaldaki içerik; bir uzmanının size özel tavsiyesinin yerine geçmez veya yerini almaz. Bir uzmanının sizin durumunuza özel tavsiyesini asla göz ardı etmeyin veya bu sayfada gördüğünüz bir şey nedeniyle profesyonel tıbbi tavsiye almayı ertelemeyin.