Tuvalet eğitimini rahatlıkla verdiğiniz çocuğunuz altına kaçırmaya mı başladı? Geceler ıslak ve gündüzler kaygılı mı geçiyor? Neler olduğu konusunda kafanız karışıyorsa bu makale işinize yarayabilir.
Bir çocuğun tuvalet eğitimine fiziksel olarak hazır olması 1;5-3 yaşları arasına denk gelir. Bu yaşlar arasında çocuğun bacaklarının gövdesine bağlandığı noktada bulunan pelvik taban kasları güçlenmeye başlar ve artık çişi ya da kakayı tutabilme becerisi edinir. Bu dönemde çocuğunuzu cezalandırmadan; korkutmadan; tiksindirmeden ve sınırları doğru bir şekilde vereceğiniz bir tuvalet eğitimi ilerleyen yaşlarda kişilik gelişimini olumlu yönde destekleyecektir.
Çocuğunuz tuvaletini kendi yapmaya başladı; tuvalet eğitimini rahatlıkla verdiniz ama bir süre sonra çocuğunuz ufak ufak kaçırmalara başladıysa panik yapmadan önce aşağıdaki adımları takip edin;
Doktora görünün; idrar yolu enfeksiyonu ve benzeri durumlar çişi tutma ve bırakmakla ilgili hassasiyeti zayıflatabilir. Bundan kaynaklı öncelikli olarak yapılması gereken bir doktor muayenesi ve gerekli tahlillerin kontrol edilmesidir.
Uykudan önce neler oluyor?: Çocuğunuzun uyumasına birkaç saat kala yemek yememesini sağlayın. İçecek tüketimini en aza indirin ve uyumadan evvel muhakkak tuvalete gitmesi için yüreklendirin. Uykusu derin ve ağır olan bir çocuğunuz var ise başlarda gece en az bir kere uyandırıp tuvalete gitmesine yardımcı olun.
Çocuğunuza karşı davranışlarınız gözden geçirin; Son dönemlerde daha fazla bağırmaya; daha öfkeli bir ruh haline mi sahipsiniz? Çocuklar anne babaları ya da onlara bakım veren kişi her kimse ona muhtaçtırlar çünkü bu kişiler çocuğun kendi kendine yapamadığı bir çok şeyi onun için yaparak onun hayatta kalmasına ve büyümesine eşlik ederler. Çocuğunuzun davranışlarına karşı çok öfkeli; tehditkar ve tepkisel davrandığınızda çocuğunuz hala sizin bakımınıza muhtaç olduğu için kapıyı çekip çıkamaz ya da kalıp sizinle kavga edemez. Bağırdığınız ve kızmaya başladığınız andan itibaren onun beyninin içinde güvende olmadığını belirten alarmlar çalmaya başlar. Sizi kendisi için tehdit oluşturan bir düşman gibi algılamaya başlar. Beyin vucuduna kendini savaşa ya da savaştan kaçmaya hazırlayacak sinyaller gönderir. Bu şu demektir; eğer mesanem doluysa karşıdaki düşmanla savaşırken rahat hareket edemem; bu nedenle mesanemi boşlatmalıyım! Bedenim daha hafif olursa daha rahat hareket ederim! bu insanoğlunun yaratılışından itibaren sahip olduğu bir mekanizmadır. bu nedenle çocuğunuz sizin öfkeli ve gergin ruh hallerinizi bir yetişkin olgunluğuyla karşılayamaz; aksine en yakınındaki insanların ona tehlike oluşturduğu düşüncesine kapılır ve mesane kontrolünü sağlamakta zorlanabilir.
Aile ortamınızı gözden geçirin: Huzurlu; sevgi dolu sağlıklı iletişim ortamının olduğu bir aile çocuğa güvende hissettirir. Anne baba olarak eşinizle ilişkinizinde çocuğunuzun alta kaçırma davranışını tetikleyebileceğini unutyın.
Tuvaletini altına kaçıran çocuğunuzu tehdit etmeyin; elinden gelseydi o da böyle bir durumu yaşamak istemezdi. Onu tekrar bez bağlayacağım diye korkutmak; arkadaşlarına anlatmakla tehdit etmek veya ondan tiksinen ifadelerle yaklaşmak onun yaşadığı problemin üstesinden gelmesini daha da zorlaştıracaktır.
Eğer sizinde çocuğunuz tuvalet eğitimi aldıktan sonra tekrar altına kaçırmaya başladıysa lütfen bu adımları gözden geçirin ve uygulamaya çalışın. Yeterli motivasyona sahip olmadığınız yahut denediğiniz halde başarı elde edemediğiniz durumlarda bir uzman yardımı almaktan çekinmeyin.