Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Online- Çevrimiçi Psikolojik Danışma Esaslar ve Kurallar

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
ONLİNE/ÇEVRİMİÇİ PSİKOLOJİK DANIŞMA ESASLARI

Başvurduğunuz problem alanına ilişkin bu yardım biçimine psikolojik danışma denmektedir. Psikolojik danışma geleneksel olarak yüzyüze yapılan bir yardım biçimi olmakla birlikte; son yıllarda ortaya çıkan değişimlerle birlikte online/çevrimçi uygulamalar yaygınlaşmıştır. Çevrimiçi psikolojik danışma; psikolojik desteğe ihtiyaç duyan bireyler ile uzman psikolojik danışman arasındaki ilişkinin telefon veya internet aracılığıyla ve yine terapötik müdahalelerin bu ortamda gerçekleştirilmesidir. Danışmanla yüzyüze görüşmeyi kısıtlayan veya zorlaştıran durumlarda da bireylerin ihtiyacı olan psikolojik desteği sunmada etkili ve verimlidir. Psikolojik danışma hizmetinde gizlilik en önemli ilkelerden birisi olduğu için; danışanın paylaşmış olduğu her türlü bilgi; belge; görüntü ve sesin korunması konusunda tüm teknolojik alt yapının sağlam olması gereklidir. Bu şekilde bir koruma sistemi yoksa sağlanana kadar çevrimiçi psikolojik danışma hizmetine başlanmaması gerekir. Danışmanlık merkezlerinde olduğu gibi çevrimiçi kameralı görüşmelerimizde de temel danışma ilkelerine uygun hareket edilir. Psikolojik görüşme ve danışma hizmeti sizinle Skype programı kullanarak internet üzerinden çevrimiçi yolla; canlı olarak iletişime geçerek gerçekleştirilecektir. Danışmanlık merkezlerinde olduğu gibi çevrimiçi kameralı görüşmelerimizde de temel danışma ilkelerine uygun hareket edilir. Psikolojik danışmaya katılımınız için istekli olmanız gereklidir. Psikolojik danışma hizmeti genel olarak haftada bir oturum şeklinde ve 45-50 dakika olarak yapılandırılmış oturumlar şeklinde gerçekleştirilir. Bir psikolojik danışma süreci ortalama 8 ila 16 oturum arasında değişmekle birlikte daha kısa olacak şekilde de yapılandırılabilir. Bu sürecin herhangi bir yerinde hizmetten yararlanmaktan vazgeçebilirsiniz. Süreci sonlandırmak istediğiniz durumda danışmanınızla vedalaşmayı ve telefonda dahi olsa geribildirim vermeniz; bir değerlendirme konuşması rica edilmektedir. Hizmet kapsamında bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere ölçme araçları kullanılabilir. Kullanılan ölçme araçları ile sizden elde edilen tüm bilgiler gizli tutulacak ve kimlik bilgileriniz gizli tutulmak kaydıyla; izniniz doğrultusunda; gerekli olduğu kadarıyla bilimsel veri materyali olarak kullanılabilir. Yüz yüze psikolojik danışma için geçerli olan tüm etik kurallar çevrimiçi psikolojik danışma hizmeti için de geçerlidir. Online psikolojik danışmaya ilişkin kurallar ve süreç aşağıdaki gibi işlemektedir.
●Bu görüşmeler de ekran kaydı alınmayacaktır.
● Görüşmeler farklı bir karar alınmadıkça Skype kullanılarak yapılacaktır. Psikolojik danışmanın da danışanın da belli bir düzeyde İnternet’i ve gerekli teknolojiyi kullanabilmesi; kişisel bir bilgisayar; tablet ya da cep telefonu gibi iletişim kurabileceği bir cihaza sahip olması gerekmektedir.
● Bilgisayarınız veya kullandığınız her türlü cihaz kişisel olmalıdır. Toplu alanlarda (internet cafe; iş bilgisayarı vs.) kullanılan bilgisayarlar görüşme sırasında kullanılmamalıdır. Ayrıca güvenlik duvarı ayarları ve virüs koruması gibi güvenlik önlemlerinin olması önemlidir. Bizimle yapacağınız görüşmelerde; güvenlik önlemleri alınmış özel bir bilgisayar kullanılmaktadır.
● Kameralı görüşmelerde tarafımızdan gizlilik ilkesine uygun ortam düzenlemekte; görüşme odasında yaklaşık 50 dakikalık seans/oturum süresi ayrılmaktadır. Sizin görüşme yapacağınız ortamın da gizlilik ilkelerine uygun olması gerekmektedir.
● Bir psikolojik danışma süreci ortalama 8 ila 16 oturum arasında değişmekle birlikte daha kısa olacak şekilde de yapılandırılabilir. Görüşmeler haftada bir sıklıkta planlanacaktır.
● Terapi-görüşme sırasında her iki görüşme ortamında da üçüncü şahısların bulunmamasına dikkat edilmelidir. Görüşme; ses ve görüntü kayıtları tutulmaz; özel koşullarda kayıt alınacak ise bu iki tarafa da önceden birbirine kayıt işlemini bildirme yükümlülüğü getirir. Onay alınmaksızın herhangi bir görüntü/ses kaydı alınamaz.
● Görüşme; kayıt ve raporların gizliliği ancak aşağıda belirtilen istisnai koşullarda danışman tarafından sizi veya çevrenizi korumak amacıyla bozulabilir: ➢ Sizin kendinize veya çevrenize zarar verme; incinme durumu veya riski varsa; ➢ Mahkeme veya yasal merciler bilgi talep ediyor ise gizlilik ilkesi bozularak sizi korumak amacıyla yetkili kişi ve kuruluşlardan yardım alınabilir ve iş birliği talep edilebilir. Gizliliğin bozulması gereken durumlarda özel bilgiler sadece gerekli mercilere ve gerekli düzeyde belli kısıtlamalar getirilerek paylaşılacaktır.
● Görüşme başlamadan önce bulunduğunuz adres; iletişim bilgileri danışmanınızla görüşmeye başlamadan ya da görüşme sırasında acil durumlar için sizden istenecektir.
● Gerekli durumlarda ölçek ve formlar size elektronik yolla gönderilebilir.
● Görüşmelerin hem sizi hem de diğer danışanları bekletmememiz için vaktinde başlayıp bitmesi önem teşkil etmektedir. Bu sebeple şayet sizden kaynaklanan bir sorun ile görüşmelere geç gelirseniz; o günkü görüşmeniz geç kaldığınız süre kadar kısa sürecektir. Gecikme durumu danışmanınızdan kaynaklanıyorsa bu gecikmeyi danışmanınız telafi etmekle yükümlüdür.
● Görüşmelerden istenen verimin alınamaması durumunda danışan kişinin çıkar ve ihtiyaçları ön planda tutulmak suretiyle başka bir uzmana veya kuruma yönlendirme yapılabilir.
● Görüşmeleri sonlandırmak istediğinizde; danışmanınızla yapacağınız bir görüşme sonrasında bunu gerçekleştirmeniz uygundur; istediğiniz zaman sonlandırabilirsiniz.
● Çevrimiçi psikolojik danışma alanında çalışan profesyoneller de; yüz yüze çalışan meslektaşlarına benzer olarak; danışanları ile herhangi bir duygusal; sosyal; ticari; cinsel ya da romantik ilişki kuramazlar veya bunları içeren sözlü; yazılı ifadeler kullanamazlar. Meslek etiği gereği danışan ile danışmanın sosyal medyada arkadaş olması uygun değildir.