Focusing; kişisel ve kültürel yaşam öykülerinden bağımsız olarak tüm insanlar için evrensel olarak ortak olan doğal bir süreçtir. Focusing terapistleri; çeşitli (sözel; yaratıcı; imaj; bedensel ve eyleme yönelik) yöntemlerle süreci başlatır ve ona eşlik eder.
Aşağıdaki özellikler; focusing terapisinin terapötik uygulamasının karakteristiğidir.
- İlişki (danışan ile terapist arasında; danışanın kendisiyle; terapistin kendisiyle) deneyimlenenlerden fazlasıdır. Deneyim süreçleri her zaman somut ilişki bağlamında gerçekleşmektedir.
- Terapistin farkındalıklı ve kasıtsız varlığı (dasein); onun ne yaptığından (teknikten) daha önemlidir. Terapist kendi örtük (implizit) deneyimine bağlıdır ve terapötik eyleminin ana kaynağı olarak ona hizmet eder.
- Terapist; danışanın deneyim sürecini (listening) tam olarak takip eder ve onunla birlikte; belli belirsiz hissedilen ancak henüz bilinmeyen (Felt Sense) deneyiminin bedensel kalitesini arar ve onu orada "olmaya" davet eder.
- Terapistin konuşmaları asla danışanın ifadelerinin içeriğiyle ilgili değildir (terapist yorumlamaz; analiz etmez veya değerlendirmez). Ancak ya danışanın dikkatini yönlendirme (Guiding) ile ilgilidir ya da terapistin öznel; dolaysız deneyimini devreye sokmasıyla ilgilidir (Responding).
- Terapistin görevi; danışanı kendi gelişimsel adımlarını bulmasında desteklemek için uygun müdahaleleri (experiential responses) kullanmaktır.
- Örtük deneyime ulaşmanın tüm yolları kullanılır (avenues). Çünkü bunlar belirli terapötik yöntemlerin bir özelliği değildir ve her insanda her zaman mevcuttur. Danışanın dilsel olarak ne ilettiği; ne hayal ettiği ve düşlediği; bedeninin sözsüz olarak ne ifade ettiği; nasıl davrandığı; kavramsallaştırılmamış örtük yönlere sahiptir. Aynı zamanda; dil; içsel imgeler; fiziksel duyumlar ve harekete yönelik dürtüler de danışanın örtük deneyimi simgelediği ve ifade ettiği ana alanlardır.
- Focusing terapisi öncelikle problemlerle değil; problemin Felt Sense’i ile çalışır. Bu durum her zaman çözüm odaklı; yaşamı teşvik eden adımlar anlamına gelmektedir. Focusing terapisi bu nedenle; kaynak odaklı bir terapi yöntemidir.
- Focusing; Chicago Üniversitesi nde görevli filozof; aynı zamanda psikolog ve psikoterapist (1926-2017) Prof. Dr. Eugene Gendlin tarafından geliştirilmiştir.
- Focusing; Gendlin (1962; 1964; 1969; 1970a; 1970b) tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Danışan odaklı psikoterapi ve varoluşçu felsefenin (Existenz-Philosophie) "sentezinden" ortaya çıkmıştır.
Gendlin in geliştirdiği "odaklanma teorisi" psikolojik değil; felsefî bir teoridir. Gendlin in; felsefî ve terapötik çalışması; hissedilen ama henüz bilinmeyen şeylere dâhil olma (Sich-Einlassen) kavramına dayanmaktadır. Sich-Einlassen dilin; kavramların ve yöntemlerin ötesine geçen şey olarak tanımlanabilmektedir.
Gendlin için değişim adımları; aynı zamanda düşünme ve iyileşme adımlarıdır. Bugün odaklanma; düşünme ve felsefe yapma için bir araç; kendi kendine yardım için bir olasılık; aynı zamanda psikoterapi ve danışmanlık yöntemidir.
Sadece bu değil…Odaklanma; aynı zamanda yaratıcılık; karar verme ve manevî boyutları keşfetmenin bir aracıdır.
Odaklanmada önceden bilinen kimlikleriniz; yanıltıcı güçlerini kaybederek kendinize ve çevrenize canlı bir şekilde bağlanma deneyimine kavuşur.
Odaklanma; kendinizi nasıl algıladığınızı netleştirir. İçsel farkındalık; kişinin kendisiyle karşılaması; örtük alan ve çeşitli anlam yönleriyle deneyimin içsel alanını açar.
Odaklanma; kişinin kendine fiziksel erişiminin bir yoludur.
Abdullah ÖZER
Sosyal Hizmet Uzmanı; Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı; Aile Danışmanı
Eugene Gendlin Focusing Terapi Enstitüsü Türkiye® (TESCİL NO 2020 161159 TÜRK PATENT VE MARKA KURUMU) 2021 yılında İzmir’de Abdullah ÖZER tarafından kurulmuştur.
Yayınlanan yazılar kaynak göstermeden; izinsiz kullanılması; kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Yayınlanan yazılar; makaleler; haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla yayınlanmasına izin verilmektedir.