Pandemi süresince zorunlu olarak başlamış gibi görülen online psikoterapi seansları aslında 2010 lu yıllardan beri vardı. Ancak geleneksel psikoterapi anlayışında yüz yüze terapilerin önemi ve değeri her zaman için teknolojinin önünde yer almıştır. Ancak artık zorunlu bir hal alan online hizmetler her sektörde kullanılmaktadır. Doktorlar; avukatlar; tüccarlar; eğitmenler ve diğer birçok meslek çalışanları internet üzerinden görüntülü görüşmeleri kullanmaktadır. Bu furyaya psikologlar da katılmış durumdadır.
Elbetteki özellikle terapötik ilişkinin önemi; beden dilinin önemi ve fiziksel olarak aynı oda içinde yapılan görüşmelerin etkisi söz konusu olduğunda yüz yüze terapi psikoterapi tedavisi nin özüdür. Öte yandan gerek Corona Virüs salgını gerekse de psikolojik danışmanlık almak isteyen insanların bulundukları bölgede belki de istedikleri psikoloğu bulamamaları nedeniyle teknolojiyi kullanmaları yararlı olabilecektir. Sağlık için; psikolojik sağlık için her türlü imkanı kullanmakta ve alternatifi değerlendirmekte yarar vardır. Görüntülü görüşmeleri denemekte bir sakınca yoktur.
Bu yöntemi seçmenin kendileri için yararlı olup olmayacağını bilmek isteyen danışanlar için birkaç konuda bilgi vermek istiyorum.
Online Psikoterapi alırken Nelere Dikka Etmeli?
Online psikoterapi alırken ilk olarak teknoloji ile aranızın iyi olması gerekir. Teknoloji ve özellikle görüntülü görüşmelerden sıkılmıyorsanız online terapi ile yüz yüze terapi almanız arasında çok bir fark olmayacaktır.
İkinci konu ise online terapistin online terapinin nasıl yapıldığında haberi ve bilgisi olması gerekir. Online psikterapi hakkına bir sertifakası varsa- eğitimi olup olmadığına bakınız.
Bazı danışanların psikolojik rahatsızlıkları ağır olabilir. Yani bu danışanlar tanı almış veya ilaç kullanmak zorunda olan danışanlardır ki; her bu durumda danışan için online veya çevrimiçi terapi olarak isimlendirilen psikoterapi hizmeti uygun olmayabilir.
Online psikoterapi alırken gerek danışan gerekse psikoterapistin ortamının aynı yüz yüze psikoterapi seanslarında olduğu gibi sakin; sessiz; güvenilir; rahat ortamlar olması gerekir.
Ses ve görüntü kalitesinin üst düzey olması; görüş açısının her iki kişi (terapist ve danışan) için üst bedenini (sadece kafa bölgesi değil) gösterir şekilde olması gerekir.
Cep telefonlarında online terapi yapılmamasına dikkat edilmesi gerekir. Ya masaüstü ya da bir laptop aracılığıyla terapi seansları yapılmalıdır.
Online terapilerin teknolojide ileri düzeyde olan programlar kullanılarak yapılması yerinde olacaktır. Zoom programı günümüzde en yüksek teknolojiyi kullanan güvenilir bir araçtır. Ancak unutulmamalıdır ki danışanın gizliliğinin en iyi sağlandığı yer yüz yüze seans odasıdır.
Online terapi seansları sırasında kendinizi ifade edebildiğinizden emin olun. Teknolojiyi kullanırken zorlanıyorsanız yani görüntülü görüşmelerde kendisinizi iyi ifade edemediğinizi düşünüyorsanız online seans almayı bırakabilirsiniz. Terapötik ilişki diye adlandırılan psikolog danışan ilişkisi kurulamıyorsa online terapilerin yararının oranı düşebilir.
Bilimsel araştırmalar şu ana kadar online yapılan psikoterapi seansları ile yüz yüze yapılan seanslar arasında etkililik ve yararlılık kriterleri açısında bir fark bulamamışlardır. Ancak bu araştırmaların devam ettiğinin de altını çizmem gerekir. Yani henüz bu konuda kesin yargılara varamıyoruz.
Son söz olarak online psikoterapi seanlarını deneyin; kendinize uygun olduğunu düşünüyorsanız faydasını da yüz yüze terapi kadar görebilirsiniz. Hatta bazı danışanlar terapilerin kendi üzerlerindeki olumlu etkisi bakımından online seanları yüz yüze yapılan seanslara tercih ettiklerini bana iletiyorlar.
Hepinize sağlıklı ve mutlu yaşam dileklerimle. Doç. Dr. Murat Artıran