Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Gelin Kaynana Çatışmaları

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Gelin-kaynana çatışması neden yaşanır?

Gelin kaynana çatışması;kişilik farklılığı;sınır sorunu;önyargılar;başkasını yönetme isteği;kıskançlık;bireysel ruhsal hastalıklar;bencillik gibi nedenlerle çıkabiliyor.

Toplumumuzda ise en çok baskın olma;oğlunu kıskanma;gelinin bağımsız olma isteği gibi nedenler gelin kaynana çatışmasına yol açmaktadır.

Bu çatışmanın temelinde neler yatıyor?

İnsanlar kendi egoları ile dışsal dünyadaki gerçekleri uyuşturmakta zorluk yaşarlar.

Bir de kendilerine sosyal çevre tarafından bazı katı roller empoze edilmişse; yani gelin böyle olmalı; kaynana böyle davranmalı gibi; o zaman çatışmaların boyutu büyümektedir.

Taraflara düşen görevler neler?

Öncelikle tüm insan ilişkilerinde geçerli olan iletişim beceri kuralları burada da geçerlidir;yani öncelikle çok iyi bir dinleyici olmak;karşı tarafı anlamaya yönelik aktif dinleme yapmak;saygılı davranmak;empati kurmak...

Bunların yanısıra önyargılardan ve bazı katı rollerden sıyrılıp karşı tarafı olduğu gibi kabul ederek ve saygı duyarak ilişkiye başlamalıdırlar.Gelin eşinin kendisinden önce yakınları olduğunu ve onlarla ilişkilerini sürdürmesi gerektiğini bilmelidir.Bu konuda onu anlamalı onları birbirinden ayırmaya çalışmamalıdır.Anne erkek için tanıdığı ilk kadındır ve üzerindeki etkisi büyüktür.Anne bu güne kadar gözü gibi koruduğu ve yetiştirdiği oğlu hakkında sürekli kaygı duyar ve bu konuda başka kadına güvenmez.İki taraf da korkularından sıyrılıp öncelikle erkeğin bir birey olduğunu ve kendi istekleri ve kararları olduğunu düşünerek davranmalı.Bu konuda erkeği yönlendirmeye çalışmamalıdır.Önce saygı ortamı yaratılıp açık bir iletişim modeliyle ilişki içinde olurlarsa her iki taraf için de olumlu sonuçlar doğabilir.Anneler de oğullarının büyüdüğünü ve kendi ailesini kurup sorumluluk alması gerektiğini düşünmeli ve ona göre davranmalıdır.

Kayınvalide ile iyi geçinmek için neler yapmalı?

Kayınvalide ile iyi geçinmek için öncelikle ona bir anneye gösterilmesi gereken saygıyı göstermek gerekir.Diğer yandan ona karşı açık olunmalı tüm düşünce ve duygular açık olarak suçlamadan doğru bir şekilde ifade edilmelidir.Onun oğlu ile düzenli olarak görüşmesi sağlanmalıdır.

Peki erkeklere düşen görevler neler? İlişkilerdeki dengeyi nasıl sağlamalı?

Aslında böyle durumlarda en zor görev erkeğe düşüyor.Arada denge kurmak çok kolay değildir.Erkeğin bu tür çatışmalarda göz edeceği ilk kural “hakkaniyet kuralı”’dır.Tarafsız davranıp bu hakkaniyet kuralını tatbik etmelidir.Bunun yanı sıra artık evli ve ayrı bir evi olduğunu düşünüp kendi ailesini korumalıdır.Anneler kötü niyetli değildir her zaman ama iyi niyetle gereksiz denetlemeler ve müdahaleler yapabilirler.Bu durumda kendisi bu duruma müdahale etmeli eşi ile annesini karşı karşıya getirmemelidir.Her iki tarafa da özel olduklarını hissettirebilirse aslında onları daha sakinleştirebilir.Hem annesine hem de eşine karşı farklı rolleri vardır.Bu rolleri karıştırmadan annesine evlat eşine de koca gibi davranıp sorumluluklarını yerine getirebilmelidir.
Bu konuda sık sorular sorular
1.Gelinim oğlum ile görüşmelerimden ve evlerine gitmemden rahatsız oluyor;bu konuda neler yapmalıyım?
-Öncelikle zaman zaman özeleştiri yapıp bunun nedenlerini kendi içimizde arayıp eğer görüşme periyotlarının sıklığı ya da sizin tutumunuzun bu duruma yol açtığını düşünüyorsanız bu konuda davranışlarınızı tutumunuzu yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir.
2.Kayınvalidem özel hayatımıza çok fazla müdahalede bulunuyor bu rahatsız edici durumu nasıl değiştirebilirim?
-Bu durumla ilgili öncelikle eşinizin annesi ile onu kırmadan konuşmayı denemesi gerekiyor;eğer bu konuyu ben konuşayım derseniz onun için kırıcı olabilir.
3.Kayınvalidem çocuğunuzun eğitimi konusunda bizlere güvenmiyor hep onun dediği gibi davranılmasını bekliyor ne yapmalıyım?
-Bu konu yani çocuk yetiştirme konusu öncelikle anne babaların sorumluluğundadır.Bu durumda eşinizle birlikte kayınvalidenizle görüşüp bu konuda sizlere güvenmesini farklı söylemlerin çocukta ikilemler ve davranış bozuklukları oluşturabileceğini nazik bir dille anlatmayı denemelisiniz.

Bülent Budak
Uzm.Psk.Danışman