Viyanalı Gene Gendlin - Focusing in kurucusu kimdir?
Eugene T. Gendlin; 25 Aralık 1926 da Viyana da doğmuştur. Annesi Sylvia Tobell Trieste; babası Leonid ise Ukrayna Daschev kökenlidir. Gendlin tek çocuktur. Yahudi ailesi ile Nazilerden kaçarken eğitim hayatı yarıda kalmıştır. Gendlin ailesi Eylül 1938 de Viyana yı terk etmiş ve bir yıl sonra ABD ye yerleşmiştir. ABD de Chicago ya yerleştikleri andan itibaren kendilerine Gendelin yerine Gendlin demişlerdir. Böylelikle Eugen Gendlin; Gene adını almıştır.
Gendlin ABD yerleştiklerinde okulunu tamamlamış; savaşın son yılında ABD Donanması nda görev almış ve 1948 de Şikago Üniversitesi nde felsefe okumaya başlamıştır. Yüksek Lisans tez konusu: "Wilhelm Dilthey ve insan biliminde insanın önemini kavrama sorunu."dur.
Ayrıca öğrenimi sırasında birçok çalışması yayınlanmıştı. Örneğin: "Bir süreç olarak ilişki kavramı" (1957)
1958 yılında ise doktorasını tamamlamıştır Doktora konusu ise: "Sembolleştirmede deneyimlemenin işlevi"dir.
25 yaşına geldiğinde; Gendlin kendi felsefi düşüncelerini oluşturur ve bunları pratikte test etmeye karar verir. Prof. Dr. Carl Rogers ın (Danışan odaklı terapi’nin kurucusu) başkanlık ettiği Chicago Üniversitesi’ne bağlı Danışma Merkezi nde (Counseling Center) çalışmaya başlamıştır. Chicago Üniversitesi nde psikoloji profesörlüğü de yapan Carl Rogers; Gendlin in yeteneğini çabucak fark etmiş ve birlikte çalışmaya başlamışlardır.
Carl Rogers’in öğrencisi olan Eugene Gendlin; Rogers ile birlikte danışan odaklı terapi ekolünün kurucuları arasında yer almıştır. Danışan odaklı terapinin geliştirilmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Chicago Üniversitesi’nde; Prof. Dr. Carl Rogers ile birlikte uzun yıllar birlikte çalışmıştır. Carl Rogers’in ilk önce öğrencisi daha sonra çalışma arkadaşı olmuştur. Carl Rogers’ın Chicago Üniversitenden emekli olmasıyla birlikte Rogers’tan devraldığı kürsüde; felsefe ve psikoloji profesörü olarak çalışmalarına devam etmiştir.
1957 de; Wisconsin Üniversitesi Mendota Eyalet Hastanesinde şizofreni hastaları ile yürütülen ve Rogers ın başında olduğu araştırmada; araştırma direktörü (Research Director) rolünü üstlenmiştir.
1962 de; "Deneyimleme ve anlam yaratma. Öznel olana felsefi ve psikolojik bir yaklaşım" kitabını yazmıştır.
1963 te; Chicago Üniversitesi nin Felsefe (Philosophy) ve Davranış Bilimleri (Behavioral Sciences) bölümlerinde profesörlük yapmıştır.
Aynı yıl Amerikan Psikoloji Derneği nin (APA) psikoterapi bölümünün resmi organı olarak "Psychotherapy: Theory; Research and Practice" dergisini kurmuş ve 1976 yılına kadar baş editörlüğünü sürdürmüştür.
1980 lerin başında Gendlin; Belçika; Japonya ve New York taki üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak bulunmuş ve rüya anlayışının deneyimsel kavramlarını ve yöntemlerini ve bunların "yorumlanmasını" geliştirmiştir. („Let your body interpret your dreams“ 1986)
1992 den 1997 ye kadar Almanya daki International Focusing Summer School da seminerler vermiş ve birçok ders kitabı yayınlamıştır.
Gendlin; felsefi düşüncenin herkes için nasıl bir pratik haline gelebileceği sorusuyla özellikle ilgilenmiştir. Bu amaçla herkesin öğrenebileceği bir yöntem olarak TAE yi (Thinking at the Edge; 2002) geliştirmiştir. TAE metodu; herkesin yeni ve taze düşünmeyi ve bağımsız olarak kavramlar oluşturmayı öğrenebileceği bir yöntemdir.
Deneyim ve kavramlar arasındaki özel etkileşimin bir uygulaması olarak Gendlin in felsefi yöntemi; psikoterapötik çalışmalarında da oldukça ön plandadır. 200 den fazla yayını; felsefesini sürekli olarak geliştiren ve destekleyen yapıdadır.
Türkiye’de focusing ve focusing terapi çalışmaları; "Eugene Gendlin Focusing Terapi Enstitüsü Türkiye®” kurucusu; Abdullah ÖZER tarafından yürütülmektedir. Focusing eğitimine ilgi duyan herkes kabul edilmekte olup; Abdullah ÖZER’in de eğitim almış olduğu "Almanya Focusing Enstitüsü" (Deutsches Focusing Institut) eğitim programı uygulanmaktadır.
Abdullah ÖZER
(Sosyal Hizmet Uzmanı; Klinik Psikoloji Uzmanı; Aile Danışmanı)
Yayınlanan yazılar kaynak göstermeden; izinsiz kullanılması; kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Yayınlanan yazılar; makaleler; haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla yayınlanmasına izin verilmektedir.