pati dostunuzun sağlığını korumak ve sağlıklı gelişimini desteklemek adına; onun aşı takvimini takip etmeniz ve düzenli olarak veteriner hekim kontrollerinin yapılmasını sağlamanız son derece önemlidir.
Kedilerin hayatını riske atan birçok hastalık bulunur. Kedilere uygulanan aşılar ise; söz konusu hastalıkların oluşumunu ve riskini büyük ölçüde önlemeyi başarır. Özellikle yavru ya da yetişkin bir kediyi yeni sahiplendiyseniz uğramanız gereken ilk durak veteriner hekiminiz olmalı çünkü sahiplendiğiniz kedinin size rastlamadan önce kaptığı ve sizin haberdar olmadığınız bir hastalık tehlikesi söz konusu olabilir. Yavru kedilerin güncel hiçbir rahatsızlığı olmasa bile; olası hastalıklara karşı bağışıklık geliştirebilmeleri için aşılanmaları gerekir. O halde dilerseniz; sözü fazla uzatmadan sevimli dostunuzun aşı takvimi çizelgesine birlikte göz atalım.
1.1 Yavru Kedilere Hangi Aşılar Yapılmalı?
Eğer bir yavru kediyi evlat edindiyseniz; (Aşılama; sütten kesilmemiş yavru Kedilere ve hamile Kedilere uygulanmamalıdır.) veteriner hekiminizin uygulayacağı ilk işlem iç ve dış parazit olacaktır. Çünkü devamında gelecek aşıların kedinize sorunsuz şekilde yapılabilmesi için; kedinizin hiçbir şekilde paraziti ya da bir rahatsızlığı bulunmamalıdır.
İç parazit ilacı oral yolla ya da iğneyle kedinize verilebilir. Dış parazit için çoğunlukla tercih edilen yöntemse; kedilerin ensesine damlatılan ilaçlardır. Verilen ilacın dozu; kedinizin ağırlığına göre belirlenir.
İç ve dış parazit ilaçları verildikten sonra; kedinizin tuvaletini takipte olmalı; parazit döküp dökmediğini kontrol etmelisiniz.
Sorunsuz geçen bir haftadan sonra; eğer kediniz 6. haftasını doldurduysa; ilk aşılarını yaptırmak için yeniden veteriner hekime gidip birlikte bir program oluşturulmali.
1.1.2 Şimdi yavru kedilerin olması gereken ilk aşılar;
🩺Karma
🩺 Kuduz
🩺 Lösemidir.
Karma ve lösemi aşıları çoğunlukla iki doz halinde yapılır. Söz konusu aşıların kedinize yapıldığı gün; kedinizde sersemleme; hafif ateş ve iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Yine de bu tip belirtilerle karşılaşırsanız; veteriner hekiminizi bilgilendirmelisiniz.
Kuduz aşısının yapılması için kedilerin üçüncü ayını doldurmuş olması gerekir.
Bu nedenle aşı takvimine öncelikle karma ve lösemi aşılarının ilk dozları ile başlanır. Karma aşının içerisinde solunum yolu enfeksiyonlarına ve kedi gençlik hastalığına karşı bağışıklık geliştirmeye yardımcı bileşenler bulunur. Ayrıca aşıların her biri ve dozu için 7 - 10 gün arasında bekleme süresi olmalıdır.
1.2 Yetişkin Kedilere Hangi Aşılar Yapılmalı?
Eğerki yetişkin bir kediyi evlat edindiyseniz ve ona yavruyken gerekli aşılar uygulanmadıysa; kedinizine az önce sözü geçen aşıların yapılması gerekmektedir. Eğer kedinizin yavruyken aşılanıp aşılanmadığını bilmiyorsanız; bağışıklık sistemini ölçen testler aracılığıyla bu sorunun yanıtını bulabilirsiniz.
Unutmayın kedilerin parazit ilaçlarının ya da aşılarının; her iki ayda bir yeniden tekrarlanması gerekir.
Bunlar dışında yetişkin kedilere uygulanan başka bir aşı yoktur.
Aşı yaptırmadan önceki 3 gün ve sonraki 3 gün boyunca Kediler yıkanmamalıdır.Tüm aşılar gerçekleşene kadar; Kedinizin başka canlılarla temasına izin vermeyin. Aşılama işlemi tamamen bittikten sonra dışarı salabilir; diğer canlılarla temasına izin verebilirsiniz.
2.KÖPEKLER İÇİN AŞI TAKVİMİ
Köpeginizi aşılayarak; onu birçok tehlikeli ve hatta ölümcül hastalıktan korumuş olursunuz . Köpeğinizi ciddi hastalıklardan koruyabilecek bir dizi aşı vardır.
2.1 Köpek Aşıları Nedir ve Neden Önemlidir?
Aşılar; bir köpeğin bağışıklık sistemini hastalığa neden olan organizmaların herhangi bir istilasına karşı savunmaya hazırlamaya yardımcı olur. Aşılar; bir köpeğin bağışıklık sisteminde hastalığa neden olan organizmaları taklit eden; ancak aslında hastalığa neden olmayan antijenler içerir. Yavru köpek aşılarının ve köpek aşılarının amacı; mevcut antijenleri tanımasını sağlayarak bağışıklık sistemini hafifçe uyarmaktır. Bu şekilde; bir köpek gerçek hastalığa maruz kalırsa; bağışıklık sistemi onu tanıyacak ve bu nedenle onunla savaşmaya veya en azından etkilerini azaltmaya hazır olacaktır. Böylece köpeğinizi bu gibi hastalıklar ile karşılaşacak olsa bile hafif bir şekilde atlatmış olacaktır.
2.2 Temel Köpek Aşıları Nelerdir?
Temel köpek aşıları ; öncelikle köpeğinizin bir hastalığa maruz kalma riski; hastalığın şiddeti ve diğer köpeklere ve ayrıca insanlar dahil diğer hayvan türlerine bulaşma riskine bağlı olarak tüm köpekler için hayati önem taşımaktadır.
Bu aşılar Temel olarak kabul edilmese de; bu bulaşıcı hastalıklara maruz kalabilecek köpeklerin çoğu için çok önemlidir.
Kuduz aşısını köpeğinize yaptırmanız artık zorunlu gibi bir durumdur. Köpek sahipleri; köpeklerini ve yavrularını periyodik olarak kuduza karşı aşılamalıdır.
Yavru köpeklerde kuduz aşısı genellikle 16. haftada (15. haftadan daha erken olmamak üzere) yapılır ve kuduz aşısı bir yıl boyunca uygulanmaz. Yetişkin köpekler için kuduz aşısı yıl bir kere uygulanır.
2.3 İsteğe Bağlı Köpek Aşıları Var mı?
Yavru köpek aşıları ve köpek aşıları; köpeğinizin genel sağlığı ve sağlığı için çok önemli olsa da; her köpek yavrusu veya köpeğin her hastalığa karşı aşılanması gerekmez. Bazı köpek aşıları yalnızca aşağıdakileri içeren faktörlere bağlı olarak uygulanmalıdır:
Yaş
Tıbbi geçmiş
Çevre
Seyahat alışkanlıkları
Yaşam tarzı
2.4 Yavru Köpek Aşılarına Ne Zaman Başlanmalı
Genel olarak; bir köpek yavrusunu alır almaz (bu genellikle 6 ila 8 hafta arasındadır) ve daha sonra son turu tamamlayana kadar yaklaşık dört aylık olana kadar her üç haftada bir aşılara başlamalıdır. Genel olarak; yavru köpeğin annesi sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahipse; emzirirken büyük olasılıkla anne sütünde antikorlar alır. Bir köpek yavrusu anne sütünden ayrıldıktan sonra aşılara başlanmalıdır.
2.5 Yavru Köpek Aşılama Programı
Yavru köpekler için tipik olarak aşağıdaki aşılama programını öneririm:
7-9 hafta: DA2PP; Bordetella (Oral)
10-12 hafta: DA2PP; Leptospirosis
13-15: DA2PP; Leptospirosis; Bivalent Canine Influenza; Lyme Hastalığı
Lyme hastalığı aşıları; köpeğin yaşam tarzına bağlı olarak verilmektedir.
* DA2PP - distemper; Adenovirüs Tip 2 ; parvovirüs; parainfluenza.
Yavru köpek aşısı programınızı güncel tutmak önemlidir. Yavru köpek aşılarının; uygun aşılar olmadan meydana gelebilecek birçok önlenebilir hastalık ve hastalıkla mücadele ettiği tıbbi olarak kanıtlanmıştır. Bir köpek yavrusu aşısı programına bağlı kalmak; sorumlu köpek bakımı ile eş anlamlıdır. Yavru köpeğiniz; sağlıklı ve yaşam boyu mutlu olmak için her şansı hak eder ve aşılar önemli bir rol oynar. Bu kadar kolay önlenebilir olduklarında; yavru köpeğinizin bu korkunç hastalıklardan birine yakalanma riskini göze almayın.
2.6 Yetişkin köpek Aşılama Programı
Yavru köpeğiniz yetişkinliğe ulaştığında ve tüm temel köpek aşıları uygulandığında; Veteriner Hekiminiz yetişkin bir köpek aşılama programı uygulamaya başlayabilir. Bir yetişkin köpek aşılama programı; yavrulara uygulanan aynı tip DA2PP aşısının kombinasyonları olan periyodik yetişkin güçlendiricilerden * ve birkaç başka ilaveden oluşur.
Köpeğin yaşam tarzı bu aşıları gerektiriyorsa; DA2PP; Leptospirosis ve Kuduz aşılarının yanı sıra Canine Influenza ve Lyme aşılarını güçlendirmenizi öneririm.
Her Aşının Etkili Olduğu Zaman Miktarı Aşağıdaki gibidir:
DA2PP - 1 yıl
Kuduz - 1 yıl
Leptospirosis - 1 yıl
Köpek Gribi - 1 yıl
Lyme Hastalığı - 1 yıl
Bordetella - Oral (Kennel Cough) - 1 yıl
2.7 Köpek Aşılarıyla İlişkili Yan Etkiler ve Riskler
Aşıların faydaları risklerden çok daha ağır basmaktadır. Köpek aşılarına karşı olumsuz reaksiyonlar nadirdir. Bununla birlikte; herhangi bir ilaç veya aşılama protokolünde olduğu gibi; köpek aşıları ve köpek aşıları bazı yan etkilere neden olabilir. Aşılamadan sonra onları bir süre evcil hayvanın izlenmesini tavsiye ederim.
Eğer ki Köpeğiniz aşıdan sonra aşağıdaki semptomları gösteriyorsa derhal veteriner hekiminize bilgi verin.
Semptomlar şunları içerebilir:
Ateş
Halsizlik
İştah kaybı
Yüz veya pençe şişmesi ve / veya kurdeşen
Kusma
İshal
Enjeksiyon bölgesi çevresinde ağrı veya şişlik
Çökme; nefes almada zorluk ve nöbetler (anafilaktik şok)
Köpeğiniz de insan aşılarında olduğu gibi; hafif semptomlar göz ardı edilebilir. Reaksiyonların çoğu hafif ve kısa sürelidir. Yavru köpekte veya yetişkin köpekte aşılamadan sonra yüz şişmesi kusma veya uyuşukluk gibi daha şiddetli bir reaksiyondan görüyorsanız derhal veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.