Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Depresyon

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Depresyon; uzun süreli üzüntü; ilgi kaybı ve mutsuzluğa neden olan duygu durum bozukluğudur. Depresyon nasıl hissettiğimizi; düşünce tarzımızı ve nasıl davrandığımızı olumsuz etkileyen yaygın ancak tedavi edilebilen psikolojik bir rahatsızlıktır.

DEPRESYON NEDİR?

Ünlü yazar William Styron depresyonu Kötülüğün gri olarak çiselemesi olarak ifade etmiştir. Depresyon; bireysel kayıp; kalıcı üzüntü duygusunun geliştirilmesi; üzüntü hissi; değersizlik; umutsuzluk; çaresizlik; kötümserlik ve suçluluğun yoğun olarak hissedildiği duygu durum halidir. Ayrıca depresyon konsantrasyon; motivasyon ve diğer gündelik işlevsel durumlarla ilintilidir.

Dünya Sağlık Örgütü(WHO) e göre; depresyon rahatsızlığa neden olan önde gelen bir durumdur. Global olarak 300 milyondan fazla her yaştan insan depresyondan mustarip durumdadır. Ve bu rahatsızlık gittikçe her yerde artmaya devam ediyor. Genel olarak insanlık mutluluk hakkında yoğun olarak endişeli olmalarına rağmen; hala depresyon duygu durumu artmaya devam ediyor. Yapılan araştırmalara göre depresif ruh hali en fazla genç ve ergenlerde yoğun olarak görülmektedir.

Depresyon; majör; kronik ve mevsimsel duygulanım bozukluğu değişen formlarda görülebilir.

Depresyon bağışıklık sistemi dahil vücudun bazı sistemlerini olumsuz olarak etkileyen karışık bir durumdur. Depresyon; uyku bozukluğu; iştahsızlık; yeme bozuklukları; aşırı kilo kaybı ya da kilo alma durumlarına neden olur. Araştırmalara göre depresyon sıklıkla Kaygı ile üst üste gelerek kombide şekilde görülebilir.

Depresyon belirtileri nelerdir?

Kimse depresyonun bütün belirtileri deneyimleyemez. Bazı insanlar az ya da birden fazla belirti yaşayabilir. Belirtiler zamanla insanlar arasında yoğunluk açısından değişiklik gösterebilir. Bu da; depresyonun sabit bir duygu durum hali olmadığını kanıtlar. Depresyonun en belirgin özellikleri;

Kalıcı hüzün
endişe ve boşluk hissi
umutsuzluk hissi ve kötümserlik
suçluluk hissi
değersizlik hissi
zevk veren aktivitelere olan isteğin kaybolması
cinsel isteksizlik
enerji kaybı ve yorgunluk
sinirlilik; konsantrasyon eksikliği
uyku bozukluğu(insomnia)
yeme bozuklukları
kalıcı bedensel rahatsızlıklar( baş ağrısı; sindirim problemleri ve kronik ağrı)
karar vermede zorluk gibi bedensel ve zihinsel belirtiler olarak görülebilir. Özellikle depresyon sürecindeki düşüncelerin birçoğu intihar etme eğiliminde olur.

Depresyon nedenleri nelerdir?

Araştırmalara göre depresyonun tek bir nedeninin olmadığı biliniyor. Daha doğrusu; depresyon muhtemelen genetik ;biyolojik; çevresel ve psikolojik faktörlerin genel sonucu olarak söylenebilir. Büyük negatif deneyimler travma ; sevilen bir insanın kaybı; zor ilişkiler ya da stresli durumlar baş etme mekanizmasını çökerterek depresif durumu tetikler. Depresyon; olumsuz olaylardan kaynaklanan kaçınılmaz bir sonuçtur.

depresyon nedenleri

Depresyon Nasıl Tedavi edilir?

Depresyon duygu durum rahatsızlığında en ağır vaka bile tedavi edilebilir. Birçok hastalık durumunda olduğu gibi Depresyon tedavisinde de; tekrarlama durumları önlenmeye çalışılır. Uygun depresyon tedavisinde öncelikle organik ve medikal sorunların(tiroid bozuklukları;viral enfeksiyonlar gibi...) varlığı araştırılır. Ayrıca depresyon tedavisine başlanmadan önce alkol ve madde alımı sorgulanmalıdır.

Depresyon tedavisinde en yaygın yöntem psikoterapi ve meditasyon dur. Yapılan araştırmalara göre bilişsel davranışçı terapi oldukça etkili olduğu gözlemlenmiştir. Psikoterapinin düşünme modellerini yeniden biçimlendirerek tekrarlama(recurrence) sürecini önlediği gözlemlenmiştir.

Depresyona karşı doğal yaklaşımlar:

Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapmak
güneş ışığı alacak şekilde aktivelere katılmak
rahatsız eden muhit ya da ortamlarda bulunmamak
sağlıklı bir uyku düzeni kurmak
sağlıklı beslenme
MEDİTASYON
algı ve düşünce dağıtıcı aktiviteler yapmak depresyonu yoğunluğunu düşürebilir.