Teknoloji ve internet kullanımının tüm dünyada yaygınlaşması ile birlikte uygun olan birçok hizmete internet üzerinden ulaşmaya başladık. Bu durum hem ulaşmak istediğimiz hizmetin çeşitliliğini artırmayı sağladı (sadece bulunduğumuz yerdeki imkanlarla sınırlı kalmamamızı sağladı) hem de zaman olarak bize avantaj sağladı. İnternet ve teknolojinin mekan ve zaman sınırlılığımızı kaldırdığı hizmet alanlarından biri de psikoterapi hizmeti oldu; özellikle de 2020 yılının başından beri yaşadığımız pandemi sürecinde.
Online psikoterapi hizmeti; terapist ile danışanın yüz yüze görüşmesine olanak olmadığı durumlarda internet ile çeşitli görüşme kanalları; uygulamaları üzerinden sağlanan psikoterapi sürecidir. Online terapinin yüz yüze terapiler kadar etkili olup olmadığı konusunda yapılan araştırmalar; online terapinin birçok ruh sağlığı probleminin tedavisinde geleneksel (yüz yüze) terapi kadar etkili olduğunu göstermektedir.
Online terapinin kişilere sağladığı pek çok avantajları vardır. Eğer görüşmek istediğimiz terapist(uzman) başka bir şehir yada ülkede ise yada aynı şehir ve ülkede olsak bile ulaşım olarak bize uzak ise; seanslarımıza başladıktan sonra mekan(şehir yada ülke) değiştirmek zorunda kaldıysak ve terapistimizi değiştirmek istemiyorsak; seanslar için ayırabildiğimiz zaman dilimi yüz yüze seanslara katılmak için yeterli değilse (gidip gelmemiz gereken mesafenin uzunluğu yada trafikten dolayı uzun zaman alması gibi); fiziksel engelimizden yada herhangi bir hastalığımızdan dolayı seanslara gitmek bizim için çok zorlayıcı yada imkansız ise; pandemi sürecinde olduğu gibi hastalık riski ve sokağa çıkma yasakları gibi engelleyici unsurlar var ise online terapi oldukça destekleyici ve avantajlı hale gelmektedir. Kişilerin kaygı bozukluklarına bağlı evden dışarı çıkma problemleri olduğunda da online terapi ile çalışmak; kendilerini evden çıkmaya hazır hissettikleri süreci başlatana kadar ciddi avantaj sağlamaktadır. Bazen de sürecin genelinde geleneksel (yüz yüze) terapi yöntemi ile çalışırken; arada gerçekleşen özel durumlardan dolayı (covid 19 olmak; iş için bir süreliğine yurt dışına gitmek gibi) terapinin aksamaması için o haftaya yada haftalara özel online terapi ile çalışılabilmektedir.
Online terapi hizmetinde genel olarak her psikolojik destek gerektiren alanda çalışılabilmesine rağmen; online terapiye uygun olmayan bazı istisnai durumlar vardır. Böyle durumlarda uzman (terapist) gerekli bilgi ve yönlendirmeleri yapmaktadır. Online terapilerde geleneksel terapide de olduğu gibi ilk seans(lar)da danışanın baş vurma sebepleri; öyküsü; genel dinamiklerine bakılmakta ve sürecin nasıl işleyeceği; nasıl devam edeceği ile ilgili mutabakata varılmaktadır.
Online terapide de geleneksel terapilerde olduğu gibi danışan gizliliği ya da seans içeriğinin gizliliği gibi etik konulara özen gösterilmektedir. Ancak yine geleneksel terapide de olduğu gibi kişinin kendisine ya da başkasına fiziksel zarar vereceğine dair bilgilerin olduğu durumlarda gerekli tedbirler alınmaktadır.
Geleneksel terapide kullanılan hemen hemen bütün terapötik yöntemler (BDT; EMDR; psikodinamik terapi vb.) online terapide de kullanılabilmektedir ve yüz yüze kadar etkili olmaktadır. Terapilerde en yaygın kullanılan terapi yöntemlerinden biri EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme) yöntemidir. Emdr anılarla; bugüne yansıttığımız olumsuz ve değişmesini istediğimiz; bizi yorup hayatımızı zorlaştıran semptomların sebep ya da sebeplerini oluşturan Travmatik yaşantı(ları)mızla çalışmayı sağlayan oldukça etkili teknik yöntemlerden biridir. Amaç; bugüne yansıttığımız semptomların (terapötik desteğe ihtiyaç duymamıza sebep olan duygusal ve davranışsal yüklerimiz) sebep ya da sebeplerini; başlamasına ya da devam etmesine neden olan şeyleri (travmaları; yaşantıları; anıları) çalışarak (duyarsızlaştırarak) bugünümüzde ihtiyacımız doğrultusunda olumlu davranışsal yada duygusal değişimlere gitmektir. Emdr bilinçaltı süreçlerle çalışmamızı sağlayan teknik bir yöntemdir ancak; hipnozdaki gibi kişi uyku durumunda olmaz aksine herşeyin ve her anın farkında olarak seanslarını tamamlar. Yüz yüze seanslarda cihaz ya da farklı şekillerde (gözlerimizle terapistin uyguladığı iki yönlü parmak hareketlerini takip etmek gibi) fiziksel uyaranlarla çift yönlü uyarım sağlanarak çalışılmaktadır. Online Emdr terapisinde de yine çift yönlü sesli ya da görsel uyarım yapılmasını sağlayan internet tabanlı uygulamalar kullanılmaktadır ve bu uygulamaların kullanımı terapistin(uzmanın) kontrolündedir.
Emdr ile psikolojik desteğe ihtiyaç duyulan hemen her alanda (OKB; panik atak; depresyon; özgüven problemi; sınav kaygısı; öfke kontrol problemi vb.) çalışılabilmektedir ve süreci; kişinin değişimini oldukça hızlandıran bilimselliği kanıtlanmış oldukça etkili bir terapi yöntemidir.