İnsan vücudunda bir takım tendonlar ve bağlar bulunmaktadır. Aşil Tendonu da; bu tendonların en önemlilerinden biridir. Bacak kısmındaki baldırın arka bölümünde yer alan kas grubunun; topuk kemiğine bağlanmasını sağlayan yapıya "aşil tendonu" denmektedir. Mitoloji kahramanı ve yaşadığı dönemin savaşçı karakterini simgeleyen Akhilleus un; aşağıda anlatılan öyküsünden esinlenilerek; bu tendona "Aşil tendonu" adı verilmiştir.
Aşil tendonu; insan vücudunda bulunan en büyük tendondur. Fakat bunun yanı sıra; aşil tendonu; sıklıkla yırtılmaktadır. Çoğu zaman da; bu tendonun gereğinden fazla kullanımı ile birlikte; tendonda oluşan hasar; Aşil Tendiniti ne maruz kalmayı tetiklemektedir.
Vücuttaki en uzun tendonlardan biri olan aşil tendonu; ayak bileğinin arka kısmından baldır kaslarına kadar uzanır. Şerit biçimindeki bu esnek doku; hareket halindeyken hissedilebilir. Ayak parmaklarını zemine yönlendirip ayağı germeye yardımcı olan aşil tendonu; vücudun en güçlü tendonu olmasına rağmen kolayca hasar görebilir. Yürüme veya koşma sırasında topuk kemiğini yukarı kaldırma görevi gören aşil tendonu; uzun süre yürüme; koşma veya ayakta kalma sonucunda aşırı tehdit oluşturur ve bu durum aşil tendinit olarak adlandırılan yaralanmayla sonuçlanabilir. Aşil tendinit; aşil kirişlerinin aşırı kullanımı sonucunda ortaya çıkan yaralanmadır. Genellikle sporcularda görülen bir durum olan aşil tendiniti; tendonun ani şekilde zorlanması veya aşırı kullanılmasına bağlı olarak gelişen iltihabi bir hastalıktır.
Sebepleri
Aşil tendinit ile ilişkili özellikli bir yaralanma yoktur. Problemin temeli aşile binen tekrarlayıcı ve aşırı kullanıma bağlı stresler sonucu gelişir. Kısa sürece vücuda binen aşırı yük; hızlı kilo alma; uzun sure ayakta kalma; sert kösele ve düztaban ayakkabı kullanma risk faktörleri arasındadır. Futbol;basketbol;tenis;voleybol ve diğer ani hareket veya ani durma hareketleri içeren tüm spor ve aktiveler ciddi risk oluşturur.
Diğer nedenler;
Kısa sürede ve kondisyonsuz uzun süreli yürüyüş ve ayakta kalma
Kondisyonu düşük bir baldır kası genellikle serttir. Ani ve aşırı egzersiz aşile bine yükü ve stres artırır.
Topuk kemiklerinde spur gelişimi aşili hassas hale getirir.
Klinik Bulgular ve Şikâyetler
Sabahları aşil tendonu boyunca ağrı ve sertlik
Aktivite artışı ile aşil tendonunun topuğa tutunduğu yerde ağrı ve hassasiyet artışı
Egzersiz sonrası gün boyunca ağrı
Tendonda kalınlaşma ve şişlik olur
Özellikle sportif aktivite sırasında aşil tendonundan pop sesi alırsanız yırtılmış olabilir. Bu durumda hemen doktorunuza başvurun. Aşil Thompson testi ve diğer fiziksek muayene testleri bilgi vermektedir. Hekim gerekli görür ise MR ;emg veya diğer radyolojik testleri talep edebilir.
Aşil tendinitinin belirtileri nelerdir?
• Egzersiz ve koşmadan sonra; gittikçe kötüleşen ağrı;
• Bacakta dikkate değer duyu kaybı;
• Koşmadan birkaç saat sonra; tendon boyunca bazen şiddetli; yaygın veya lokalize ağrı
• Aşil tendonunun topuk kemiğine bağlandığı yerin üzerindeki noktada sabah hassasiyeti
• Kasın kullanılmasıyla tendon ısınırken; genel olarak sertliğin azalması
Aşil tendiniti nasıl tedavi edilir?
• Bir hafta süresince egzersiz ve koşuyu keserek istirahat etmek;
• Koşu egzersizlerini keserek aşil tendonunu germeyen fizyoterapi egzersizleri yapmak ;
• Steroid içermeyen antiinflamatuar tedavi;
• Topuk desteği veya tabanlık ile kası desteklemek ve tendon üzerindeki gerginliği hafifletmek;
• Tendon hareketini kısıtlayan özel olarak tasarlanmış bir bandaj veya kinezyolojik bantlama
• Germe; masaj; ultrason ve ayağın ön kısmındaki zayıf kas grubunu ve yükselen ayak fleksörlerini (fleksör kaslarını) uzatmak için uygun egzersizler önerilir.