Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Psikolojik Sağlamlık (Duygusal Dayanıklılık)

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Psikolojik Sağlamlığı Yüksek Kişilerin Özellikleri
Psikolojik Olarak Sağlamlığınızı Artıracak İpuçları



• Başkaları sorunlarına rağmen mutluyken ben neden yapamıyorum?

• Niçin bazıları bana göre daha dayanıklı?

• Niye o hemen toparlanabiliyor da ben hala kötüyüm?

• Benim çocuğum neden strese bu kadar dayanıksız?

• Başka çocukların hiçbir şeyi yokken benim çocuğum her şeye sahip ama benim ki dayanıksız; o çocuk güçlükler karşısında daha sağlam…

Niçin bazı insanlar zor; stresli ve travmatik olayların etkileriyle daha kolay baş edip uyum gösterebilirken; bazıları yaşadıkları zorluklar karşısında travmatize oluyor?



Psikolojik Sağlamlık Nedir?
Hastalıklar; kayıplar; yas; ayrılık; doğal afetler; ilişki problemleri; iş kaybı; psikolojik rahatsızlıklar…

Yaşamda başımıza birçok olumsuz olay gelebiliyor. Bu olayları engellememiz genelde mümkün değil. Kimi insanlar karşılaştıkları bu zorlukları çabucak atlatıp eski hallerine dönerken; kimileri desteğe ihtiyaç duyabiliyor. İşte bazılarını zorlu yaşam olayları karşısında esnek hale getiren bu özelliğin adı; psikolojik sağlamlık ya da duygusal dayanıklılıktır.

Psikolojik sağlamlık; zor durumlar karşısında adeta bir hacıyatmaz gibi yeniden ayağa kalkma ve toparlanma yeteneği; zor olaylar karşısında hemen toparlanmayı ve eski halinde dönebilmektir.

Psikolojik Sağlamlığı Yüksek Kişilerin Özellikleri
Kendi kaynaklarının farkında;
Problem çözme; dikkat ve adapte olma yetenekleri gelişmiş;
Gerçekçi yaşam amaçları olan;
Duygularını düzenleyen;
Kendilerini oldukları gibi kabul eden;
Mizah anlayışlarının olan;
Değiştiremeyecekleri şeyleri kabul edebilen;
Fiziksel olarak aktif olan;
Başlarına gelen olayların geçici olduğunun farkında olan kişilerdir.
Aynı zamanda yapılan araştırmalar; psikolojik sağlamlığın içsel bir özellikten çok; çocuk ile çevre arasında devam eden etkileşimler sonucunda ortaya çıkan dinamik bir süreç olduğunu göstermektedir. Bireylerin psikolojik sağlamlığı ailelerine; içinde yaşadıkları sosyal çevreye ve topluma bağlıdır. Güçlü aile bağları ve anne-baba ile sağlıklı ilişkiler kurmak psikolojik sağlamlığı artırırken; yalnızlık psikolojik sağlamlık için bir risk faktörü.

Ailede kayıpların olması; düşük sosyo ekonomik düzey; kötümser olmak; problemleri kişisel almak; yaşantıları ve duyguları bastırmak; sürekli olmadığı biri gibi görünmeye çalışarak kendine yabancılaşmak; kendini sevmemek; hayatı anlamsız bulmak; “Ne yaparsam yapayım bir şey değişmeyecek” temel inancıyla öğrenilmiş çaresizlik içinde olmak; psikolojik sağlamlığı düşürüyor.

Psikolojik sağlamlık dinamik; gelişimsel bir süreçtir. Psikolojik sağlamlık aynı zamanda zamanla gelişen ve duygusal dayanıklılığı da içeren bir stresle baş etme yöntemi olarak da tanımlanabilir.

Bireyin eğer psikolojik sağlamlığı yüksek ise; iç ve dış stres yaratan durumlara karşı daha esnek; kendine güvenli ve psikolojik uyumu yüksektir. Oysaki psikolojik sağlamlığı düşük bireyler; stresli durumlarla karşılaştığında uyumsuz davranışlar sergilerler.

Psikolojik ve duygusal açıdan dayanıklı kişilere bunu nasıl başardıkları sorulduğunda; “Yapmak zorundaydım. Başka seçeneğim yoktu.” cevabı vermektedirler.

Psikolojik Sağlamlığı Artırmak İçin Neler Yapılabilir?
1. Güçlü yönlerinizi fark edin: Fark etmek değişimin ilk adımıdır. Güçlü yönlerinizi yazarak başlayın.

2. Güçlü yönlerinizi analiz edin: En zor zamanlarınızda sizi neyin koruduğunu bulun. Bunun için en son ne zaman kötü bir şey yaşadığınızı ve sizi neyin tekrar ayağa kaldırdığını tespit edin.

3. Yalnız kaldığınız zamanı azaltın: Sosyalleşmek koruyucu bir faktördür.

4. Psikolojik sağlamlığı destekleyen rutinler oluşturun: Size iyi gelen kişileri; kitapları; şarkıları ve filmleri yakınlarınızda bulundurun. Bu rutinlerin size umut; iyimserlik ve yaşam becerisi sağlıyor olduğuna dikkat edin.

5. Profesyonel destek alın: Eğer tüm bunlara rağmen hala hayatınızdaki olumsuzluklara odaklanıp güçlü yönlerinizi göremiyorsanız profesyonel destek alın.