Dün Jama Network te karşılaştığım; ardından birkaç ay önce alandaki önemli dergilerden The British Journal of Psychiatry de yayınlanan bir makale ve savunduğu hipotez nedeni ile heyecanlanıp ilgi duyanlar için paylaşmak istedim bir araştırmadan söz edeceğim. Çocukluk çağı travmaları olan hastalara yaklaşım için önemli bir araştırma...
"TSSB tedavisi için Çocukluk Çağı Travmalarının ayrıntıları ile detaylı bir şekilde temas etmek şart değildir" başlığını taşıyan JAMA daki bilgilendirme "Çocukluk travması sonrası travma sonrası stres bozukluğu olan yetişkinler için tedavi olarak Imagery rescripting ve EMDR: randomize klinik çalışma" makalesi hakkında.
EMDR terapisi sekiz aşamalı bir protokolle; adaptif bilgi işlemleme teorisi üzerine kurulmuş ve bilateral uyarımı kullanan bir psikoterapi. İmajinasyonda yeniden yazma tekniğinde ise tanımlı bir protokol halinde hayali olarak olayın süreci ve sonucu ile ilgili hastanın temel ihtiyaçlarına yönelik alternatif olumlu bir sonlanımla çalışılır.
Bu randomize kontrollü araştırmada iki yöntem benzer derecede etkili çıkmış. Bu çalışma da daha önceki çalışmalara benzer şekilde; TSSB(travma sonrası stres bozukluğu sendromu) olgularında travma odaklı yaklaşımların önemini vurguluyor diye düşünüyorum. Hem metadoloji; hem araştırma ekibi hem de yayınlandığı dergi açısından araştırma sonuçları dikkate değer diyebiliriz. İmajinasyonda Yeniden Yazma Tekniği; Şema Terapide özellikle tanımlanmış bir teknik olmakla birlikte; Bilişsel Davranışçı Terapi ve EMDR terapisi gibi pek çok yaklaşımda aktif olarak kullanılan protokollerle çok benzerlik gösteriyor. Hastalarla haftada 2; en çok 8 hafta çalışılmış ve hastalar 1 yıl takip edilmiş. İyileşmenin; tedavi bittikten sonra sürmesi de çok önemli diye düşünüyorum. Halen psikoterapi araştırmalarında uygulama ile ilgili karıştırıcı pek çok faktörün dışlanabileceği daha berrak pek çok araştırmaya ihtiyaç var elbette... Fakat EMDR ile ilgili bilateral uyarım ve tetikleyici birlikteliğinin travmatik stres belirtilerindeki azalmasını gösteren fare araştırmasının ardından bu çalışma da travmaya daha az maruz kalarak uygulanan tedavilerin hem kısa hem uzun vadeli etkilerle ilgili önemli bir bilgi veriyor diye düşünüyorum. Tabi çalışmanın önemli; farklı bir özelliği de aslında Şema Terapi yaklaşımına ait bir tekniğin de EMDR gibi çocukluk çağı travmalarında benzer şekilde güçlü etki göstermiş olması diye düşünüyorum.
Bu çalışmanın detaylı ve uzun hali bir derleme yazısı ile birlikte çok yakında EMDR Derneği Bülten inde de yayınlanacak. Bu yayındaki bölümde özellikle 2020 yılında yayınlanmış olan TSSB(travma sonrası stres bozukluğu sendromu) tedavisi için Çocukluk Çağı Travmalarının ayrıntıları ile detaylı bir şekilde temas etmek şart değildir" makalesinin de tam metninin çevirisini okuma imkanı bulacaksınız...