Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Klinik Sosyal Hizmet Nedir?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Klinik Sosyal Hizmet nedir?

Klinik sosyal hizmet; diğer sosyal hizmet alanları gibi sosyal hizmet mesleğinin bir parçasıdır. Örneğin; "bireysel sosyal hizmet çalışması"; "yetişkin eğitimi" ve "psikiyatrik sosyal hizmet" gibi sosyal hizmet çalışmalarının bir uzmanlık alanı olarak kabul edilmektedir.

Başlıca Sosyal Hizmet alanları:

* Sağlık alanı (Health social work)
* Eğitim alanı (School social work)
* Adalet alanı (Forensic social work)
* Çalışma ve sosyal güvenlik alanı (Work and social security)
* Sosyal hizmet; sosyal yardım alanı (Social services and social aid)

Klinik sosyal hizmet; değerlendirme; psikoterapi ve danışmanlığı içeren teşhis ve tedavi; danışan odaklı savunuculuk; konsültasyon ve değerlendirmeden oluşur.

Klinik Sosyal Hizmet Çalışmalarının Tanımlanması

Klinik sosyal hizmet çalışmaları özellikle aşağıda belirtilen konuları kapsamaktadır:

* Zorlu sosyal; biyo-sosyal ve psiko-sosyal bozuklukların ve sorunların üzerinde çalışılması;
* Psişik; somatik; akut ve kronik hastalıklar durumunda; sosyal hizmet tedavilerinin gerçekleştirilmesi
* Sosyal çevrenin de dâhil edildiği sağlık çalışmaları (Gesundheitsarbeit)
* Sosyoterapi (Soziotherapie) gibi sosyal hizmet mesleğine özgü terapilerin uygulanması.
* Klinik Sosyal Hizmet Uzmanı’nın eğitimini almış olduğu psikoterapi ekolünü uygulaması.

Avrupa Klinik Sosyal Hizmet Merkezi (European Centre for Clinical Social Work - ECCSW) tarafından; klinik sosyal hizmet çalışmaları "çeşitli sağlık alanlarında danışmanlık; psikoterapi ve sağlığın desteklenmesine (präventiv – koruyucu; önleyici) yönelik olarak sağlanan uzman çalışmaları" olarak tanımlanmaktadır.

Klinik Sosyal Hizmet’in Ana Temelleri

Sosyal hizmet çalışmalarının temel amaçları; sosyal sistemlerdeki bireylerin sosyal sorunlarının önlenmesi; hafifletilmesi veya çözülmesidir. Ayrıca biyo-psişik ve biyo-psikosomatik bozukluklara sosyopatolojik uzmanlık; danışmanlık; terapi; tedavi; önleyici tedbirler kapsamında ve sosyal hizmetler bilimi temelinde müdahale edilmesi işlemlerini kapsamaktadır.

Bu tip uzman çalışmaları söz konusu "klinik sosyal hizmet" çalışmaları olarak tanımlanır.

Klinik sosyal hizmet çalışmaları danışmanlık merkezlerinde; muayenehanelerde; ayakta tedavi merkezlerinde; gündüz bakım tesislerinde; sosyal-psikiyatride; kliniklerde veya uzun süreli yatan hasta kabul eden tesislerde gerçekleştirilmektedir.

Klinik Sosyal Hizmet; Hastanelerde Sağlanan Sosyal Hizmetlerden Farklıdır

Klinik sosyal hizmet çalışmaları; hastanelerde sağlanan sosyal hizmetlerden (Kliniksozialdienst) ayırt edilmelidir. Bu kapsamda hastanelerde sunulan "klasik" sosyal hizmet çalışması ile klinik sosyal hizmet’in çalışma alanları ve çalışma boyutları çok farklıdır. Hastane kelimesi kullanılması; klinik sosyal hizmet çalışması yapıldığı anlamına gelmemektedir.

Klinik Sosyal Hizmet Müdahale Bilgileri

Klinik sosyal hizmet müdahale bilgilerinin temeli; biyo-psişik ve biyo-psikosomatik bozuklukların gelişmesine ilişkin sosyal hizmet çalışmalarının bilimsel olarak açıklanmasını sağlayan bilgilerdir. Bu durum; bireylerin kalıcı olarak giderilmemiş biyo-psikososyal ihtiyaçlar (Grawe ye (2004) göre tutarsızlık gerilimleri) gibi sosyal problemleri ile insanlar üzerindeki biyo-psikopatolojik etkileri arasındaki bağlantıyla ilişkilidir. Bu kapsamda atılacak ilk adım; hasta bireyin ihtiyaç memnuniyetinin kalıcı olarak önlenmesi ile ilgili bozukluğu etkileyen sosyal etkileşim (değişim ve güç ilişkileri olarak) ilişkilerin tespit edilmesidir. Tedavide; danışanın ihtiyaçlarının tatminini olabildiğince deneyimleyebileceği yeni sosyal ağların kurabilmesi önemli rol oynamaktadır.

Klinik sosyal hizmet çalışmalarının uygulama yöntemleri; kişiye onun sosyal kapsamdaki yerine denk gelen müdahaleler şeklinde tanımlanır. Bu kapsamda kullanılan yöntemler arasında sosyal danışmanlık; psiko-sosyal danışmanlık; sosyal terapi (veya sosyoterapi); sosyal ağ çerçevesinde sosyal destek sağlama ve olay yönetimi gibi yöntemler yer alır. Çalışmalar; kişi ve çevresi arasındaki ilişkiye odaklanır. Önemli konular şunlardır: Bozuklukların sosyal nedenleri; bozuklukların sosyogenezi; psiko-sosyal teşhis; sosyal teşhisler; sosyal hizmet danışmanlığı ve terapisi; bozukluklarla sosyal olarak baş etme stratejileri; sosyal ağın önemi; sosyal ve psiko-sosyal müdahale.

Nasıl Klinik Sosyal Hizmet Uzmanı olurum?

1.) Üniversite ya da yüksekokulların dört yıllık Sosyal Hizmet lisans programlarından mezun olmak.

2.) Sosyal Hizmet lisans eğitimin ardından en az 1;5 yıllık klinik odaklı yüksek lisans eğitimi.

3.) Psikoterapi eğitimi ve Süpervizyon.

Abdullah ÖZER

(Sosyal Hizmet Uzmanı; Klinik Psikoloji Uzmanı; Aile Danışmanı)

Yayınlanan yazılar kaynak göstermeden; izinsiz kullanılması; kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Yayınlanan yazılar; makaleler; haberler kaynak gösterilerek içeriği değiştirilmemek şartıyla yayınlanmasına izin verilmektedir.