Dikkat; öğrenme ve davranışı kontrol edip izleyen zihinsel düzenleyicilerin merkezidir. Çocuklarda okul başarısında düşüklük; derse konsantre olamama; dikkatini bir süre toplayabilse bile dikkatini koruma noktasında sıkıntı ve güçlük yaşama dikkat eksikliğinin nedeni olacaktır. Ebeveynler dikkat eksikliği yaşayan çocukları genellikle hayallere dalma; anlatılanları dinlememe; kendi dünyasına kapanma şeklinde anlatır. Dikkat eksikliği bozukluğunun nedenleri araştırılırken; beyin anatomisi ve fonksiyonlarında bozukluklar saptanmıştır. Özellikle dikkati toplamayı sağlayan beyin bölgelerinde; diğer bireylere göre düşük fonksiyon ya da küçülme izlenmiştir. Bunun haricinde genetik geçiş de bu hastalığın nedenleri arasında yer almaktadır. Çalışma ve iyi öğrenme için dikkatin toplanması ve bu toplanmanın uzun süre dağılmaması çok önemlidir. Dikkatle okunmayan bir metin ne kadar yinelenirse yinelensin hiç akılda kalmaz. Her şeyden önce öğrenilecek konu üzerinde ilgi ve dikkatin toplanması gerekir. Unutulmamalı ki ; öğrencinin başarısında beş temel etmen çok önem taşımaktadır. Bunlar; İstekleme (motivasyon); yapabilme gücü; donanım; değerlendirme; düzeltme.
Burdon Dikkat Testi ise; çocuğun dikkat gücünü ölçmek amacıyla 10-20 yaş arasındaki kişilere uygulanan bir testtir. Dikkat eksikliği yaşayabileceği ile ilgili şüphe duyulan bireyleri belirlemek amacıyla gruba ya da bireysel olarak uygulanabilmektedir. Çocuğa bir sayfa üzerine karışık sırada dizilmiş harfler verilir. Yönergede verilen belli harflerin altının kalemle çizilmesi istenir. Danışanın yaptığı hata oranı kağıttaki çizilen çizgilerin geneline bakılarak değerlendirilir ve yorumlama yapılır. Çocuklar teste başlamadan önce ne yapacaklarını iyice öğrenmelidirler. Burdon dikkat testi uygulanırken çocukların öncelikle istekleme yani motivasyonlarının sağlanması; testin verimliliği açısından önem taşımaktadır. Bunu sağlamak amacıyla gerekirse tahtaya yazılmış iki satır harf üzerinde birlikte bir de deneme yapılabilir ve daha sonra asıl denemeye geçilir. Denemeden sonra çizgiler sayılarak denemenin değerlendirilmesi yapılır. Testin uygulanması sırasında ortaöğretimdeki çocuklara 3; lise çağındaki çocuklara 2 dakika süre verilir.
Burdon testinin sonuçlarına bakarak çocuğun dikkat eksikliği olup olmadığı; dikkatinin testin hangi bölümünde yoğunlaştığı belirlenir. Burdon dikkat testinin sonuçlarıyla ilgili şöyle değerlendirmeler yapılabilmektedir:
• Bir çocuğun deneme kağıdında ilk satırlarda hata çok az iken sayfanın ortasından sonra hata aşağıya indikçe artmaktadır. Bunun için;’’Bu çocuğun dikkati çabuk bozuluyor. Uzun süre dikkatini bir yerde; bir çalışma da tutamıyor.’’ denilebilir.
• Bir başka çocuğun deneme kağıdında ise ; ilk iki satırda hata çok iken; sonraki satırlarda gittikçe azalmış ve aşağılara doğru çok iyileşmiştir. Bu çocuk için de ‘’Çalışmanın başında uyum güçlüğü gösteriyor; fakat bir süre sonra uyumlu ve verimli olabiliyor.’’ denilebilir.
• Bir deneğin kağıdındaki çizgiler genellikle çok az ise bunun için de ‘’Dikkati zayıftır; bir yerde dikkatini toplayamamaktadır.’’ denilebilir.
• Sıklıkla karşılan hatalardan biri b ve d harfleri yerine veya onlarla birlikte p harflerinin de altlarının çizilmesidir. Bu hatayı yapan bir bireyde şekil-pozisyon algılamada bir sorun olduğu dolayısıyla görsel algısının zayıf olduğu düşünülebilir.Bu tip bireylerle görsel algı geliştirici çalışmalara yer verilmelidir.
• Birey test ile etkileşirken hangi harflerin altını çizeceğini unutuyorsa bellek problemi olabilir. Bu yönde ek bir değerlendirme yapılmalıdır.
• Satır takipleri test uygulanırken bireye bir satırdaki harfleri bitirmeden alt sıra geçmemesi mutlak surette belirtilmelidir .Buna rağmen birey satır atlıyorsa bu da bir dikkat kaybı belirtisi olarak sayılabilir.