Her yıl milyonlarca Türkiyeli birey bel ağrısından olumsuz etkilenmektedir. Çalışmalar; bir noktada ya da diğerinde; Türkiye popülasyonunun yaklaşık % 80 inin bel ve sırt ağrısından etkileneceğini göstermektedir.
Bel ağrıları ve bel ağrısı çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Çoğu insan ağır işte çalışma veya hareket azlığı yada yaralanma; uzun süre boyunca yanlış oturmanın bir sonucu olarak bel ağrısı yaşar.
Bel ağrısını tedavi etmek için birçok seçenek olsa da; bunların çoğu yalnızca semptomları ele alır ve ağrınızın gerçek nedenini hedeflemez. Kliniğimiz sırt ağrınızın gerçek nedenlerini bulur; bu da kas güçsüzlüğü; zayıf hareket ve zayıf omurga koordinasyonunu olabilir.
Bel ağrıları hareket sistemi ağrıları içinde yaygınlığı nedeni ile önemli bir yer tutmaktadır. Bel ağrıları fonksiyonel kayıp ve hayat kalitesindeki azalmalar nedeni ile kişiyi etkilediği gibi; iş gücü kayıpları ve ekonomik kayıplar nedeni ile de toplumu önemli ölçüde etkilemektedir.
Bel ağrılarının terapisi konservatif terapi yöntemleri ve operasyonel girişimler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Konservatif terapi yöntemleri içinde en çok üzerinde durulması gereken egzersizlerdir. Ağrıya yönelik fiziksel terapi teknikleri; manuel terapi uygulamalarının yanısıra mutlaka egzersiz seçeneğinin de verilmesi iyi bir terapi açısından vazgeçilmezdir.
Risk faktörleri
Çocuklar ve gençler dahil herkes bel ağrısı yaşayabilir. Bu faktörler sizin bel ağrısı geliştirme riskini artırabilir:
Yaş.Bel ağrısı; yaşlandıkça daha sık görülür; 30 veya 40 yaşlarında başlar.
Egzersiz azlığı . Sırtınızdaki ve karnınızdaki zayıf; kullanılmayan kaslar bel ve sırt ağrısına neden olabilir.
Fazla ağırlık. Fazla vücut ağırlığı; sırtınıza ekstra baskı uygular.
Hastalıklar. Bazı artrit ve kanser türleri sırt ağrısına katkıda bulunabilir.
Yanlış kaldırma. Bacaklarınız yerine sırtınızı kullanmak sırt ağrısına neden olabilir.
Psikolojik koşullar. Depresyon ve anksiyeteye yatkın kişilerde sırt ağrısı riski daha yüksektir.
Sigara içmek. Sigara içenlerin sırt ağrısı oranları artmıştır. Bu; sigara içmenin daha fazla öksürmeye yol açması ve fıtıklaşmış disklere yol açması nedeniyle ortaya çıkabilir. Sigara içmek ayrıca omurgaya kan akışını azaltabilir ve osteoporoz riskini artırabilir.
Önlem Nedir derseniz?
Fiziksel durumunuzu iyileştirerek ve uygun vücut mekaniğini öğrenip uygulayarak bel ağrısından kaçınabilir veya tekrarını önleyebilirsiniz.
Belinizi sağlıklı ve güçlü tutmak için:
Egzersiz yapmak.
Belinizi zorlamayan veya sarsmayan düzenli düşük etkili aerobik aktiviteler; sırtınızdaki gücü ve dayanıklılığı artırabilir ve kaslarınızın daha iyi çalışmasını sağlayabilir. Yürümek ve yüzmek iyi seçimlerdir. Hangi aktiviteleri deneyebileceğiniz konusunda doktorunuzla konuşun.
Kas gücü ve esnekliği geliştirin. Çekirdeğinizi güçlendiren karın ve sırt kas egzersizleri; bu kasların sırtınız için doğal bir korse gibi birlikte çalışmasına yardımcı olur.
Sağlıklı kilonuzu koruyun. Fazla kilolu olmak sırt kaslarını gerer. Fazla kiloluysanız; kilo vermek sırt ağrısını önleyebilir.
Sigarayı bırakmak. Sigara içmek bel ağrısı riskinizi artırır. Günde içilen sigara sayısıyla birlikte risk artar; bu nedenle bırakmak bu riski azaltmaya yardımcı olacaktır.
Tedavi ettiğimiz Yaygın Bel ve sebep olduğu Kalça ağrıları ve diğer yan sonuçları :
Bel ağrısı
Fıtıklaşmış Disk
Dejeneratif Disk Rahatsızlıkları
Sırt ve bel kaslarının gerginlikleri
Belde sinire olan basılar
Osteoartrit (Kireçlenme)
Diskektomi
Laminektomi
Sinir Kökü Sıkışma
Cerrahi Sonrası
Füzyon
Laminektomi
Siyatik Ağrısı
Siyatik sinir; vücudunuzdaki en kalın ve en uzun sinirdir. Siyatik sinir; belden aşağıya; ayaklarınıza kadar uzanır. Siyatik sinirin sıkışması veya iltihaplanması durumunda; Siyatik adı verilen ağrılı bir durum ortaya çıkabilir.
Siyatiğin semptomları arasında bel ağrısı; karıncalanma; güçsüzlük ve belin altından; bir bacağın arkasından ve ayağınıza gidebilecek uyuşukluk sayılabilir.
Travma; omurilik veya siyatik siniri tahriş eden tıbbi durumlar Siyatik e neden olur. Siyatik hastalarının çoğu; Manuel Terapi ile siyatikten kurtuluyor.