Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Alkol ve Madde Bağımlılığı Olan Bireylerde Aile ve Sosyal Desteğin Önemi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Alkol ve Madde Bağımlılığı Olan Bireylerde Aile ve Sosyal Desteğin Önemi
Alkol ve Madde Bağımlılığı
Vücudumuzda biyolojik ve psikolojik hasara yol açan; sakinleştirici ya da uyarıcı etkileri olan kimyasal maddelere genel olarak ‘uyuşturucu madde’ denilmektedir. Bu maddeleri çeşitli sebeplerle kullanmayı deneyen kişilerde; kullandıkları madde çeşidine göre; bazen ilk bazen de diğer kullanımlardan sonra; bağımlılık gelişebilmektedir.
Madde ve alkol bağımlılığı; hem bireyi hem sosyal olarak; aile çevre ve toplumu etkileyen bir olgudur. Temelde önemli olan; kişinin hangi maddeye bağımlı olduğu değil; kişinin bu maddeyi kullanmasına yol açan sebeplerin ortaya çıkarılmasıdır. Genellikle bir maddeyi bağımlı şekilde kullanmak isteyen kişiler yapı olarak; hayatından zorluklarından kurtulmak isteyen; kaygılı; maddeyi kullanmayı bu sorunlardan “Kurtuluş Kaynağı” olarak gören bireylerdir.

Alkol ve Madde Bağımlılığının Nedenleri
Kişiler arasında farklılık göstermekle birlikte; samimi arkadaşların bu maddeleri kullanıyor olması; arkadaş baskısı; yetişkinlerin model alınması; aile ve özel hayatta karşılaşılan sorunlardan geçici olarak kaçma isteği; strese dayanıksızlık; eğlenmek ve sosyalleşmek adına araç olarak görülmesi; medyada kontrolsüz ve zararlı şekilde kullanımıyla kişilerin bu tarz önemli konulara duyarsızlaşabilmesi ve merak duygusu sıklıkla rastlanan sebepler arasında sayılabilmektedir.
Bağımlılık nedenleri arasına; genetik faktörlerin; bağımlı ebeveynlerin çocuklarının; bağımlı olmayan ebeveynlerin çocuklarına kıyasla; daha büyük oranda madde ve alkol bağımlılığına yatkınlık taşıdığı bazı araştırmalar tarafından belirtilmektedir.

Alkol ve Madde Bağımlılığı Sürecinde Ailenin Rolü
Madde kullanımı konusunda; sosyal çevre faktörlerinden en önde geleni olan aile faktörü ve madde kullanımı arasındaki ilişki; 4 alt başlıkta incelenebilmektedir.
Bunlardan birincisi; madde kullanımına sebep olan en önde gelen faktörlerden birinin aile olması; ikincisi; madde kullanımı döneminde; ailesinin maddeyi kullanan aile bireyine karşı tutumu; üçüncüsü; madde bağımlısının tedavi döneminde ve sonraki dönemde; aile desteğinin önemi; sonuncusu ise; madde bağımlılığının aile ilişkilerine ve diğer aile fertlerine olan etkilerinin incelenmesidir.
Kişilerin aile yaşantılarında; özellikle çocukluk dönemlerinde; manevi olarak gereksinim duydukları değeri; sevgiyi ve alakayı görmeleri önemlidir. Bireylerin; çocukluk dönemlerinde; anne- baba arasında sık ve şiddetli yaşanan kavga ortamlarında bulunmaları; ebeveynlerin aşırı kısıtlayıcı ya da iletişimsiz olması; aile içinde iletişime dayalı olmaktan ziyade; dürtüsel davranım örüntülerinin bulunması durumlarında; ileriki dönemlerde; kişide alkol ve madde kullanımı ve bağımlılığına yatkınlık oluşabilmektedir.
İnsan canlısının; gelişim sürecinin önemi göz önünde bulundurulduğunda; ilk sosyal çevresi olan aile içerisinde sevgi; saygı; ilgi gibi temel ihtiyaçlarının giderilmesi; ilerde bu boşluğu başka nesnelerle doldurma çabasını ortadan kaldıracaktır.

Ebeveynlerin; alkol ya da diğer maddeleri kullanma alışkanlıkları; çeşitli sorunlarla karşılaştıklarında; onlarla başa çıkma stratejileri; ilerleyen zamanlarda; çocuklarının çeşitli sorunlarla karşılaştıklarında; geçmiş deneyimlerinden ve gözlemlerinden; anne babasını örnek almasına sebep olabilecektir.

Bağımlı Bireylerde Sosyal Destek Algısı
Bir çok araştırma göstermektedir ki; kişinin çevresinde hissettiği sosyal destek; kendisine biçtiği değer ile paralel yol almakta olup; bağımlılık davranışında bulunan kişilere karşı; toplumun damgalama eylemleri ; dışlama ve ayrımcılığı da beraberinde getirmektedir. Çoğu kişi; bağımlı bireyleri düşük ahlaklı ve suç potansiyeli taşıyan şahıslar olarak nitelendirdiklerinden; bağımlı bireyler; sosyal dışlanmaya maruz kalabilmekte; bu durum ise; bağımlı bireylerin temel hak ve özgürlüklerini daraltabilmektedir.

Sosyal destek; zor şartlar altında; şahısların; ruhsal baş etme motivasyonlarını pozitif olarak etkileyerek; sorunun etkisini azaltıp; olumsuz olaylarla ilgili algıyı değiştirebilmektedir.
Madde kullanmanın; insan vücudunda oluşturduğu şiddetli istek ve kullanılmadığında duyulan yoksunluğun yarattığı zorlayıcı etkiler bağımlı kişinin hayatında zorlu bir süreç yaratmaktadır.
Sürecin zorluğuna rağmen; psikolojik ve farmakolojik profesyonellerin yanında; arkadaş; çevre yani sosyal alandan gelen destek ile birlikte; bağımlılık tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bağımlı kişi; bu davranışından ötürü; yaşadığı çevre tarafından dışlanabilmekte; buna paralel olarak; yalnızlığa ya da zararlı ortamlara daha hızlı sürüklenebilmektedir. Hatta bazen aile mevhumunun işlevsel faydalarından da mahrum kalabilmektedirler. Halbuki; özellikle zorlandığı bu dönemde; sorun ve hastalık sürecinde; bu kişilere verilecek olan işlevsel aile ve sosyal desteğin; bağımlılık gibi gizlenen bir problemin ortadan kaldırılmasında; son derece önemli katkıları olacaktır.

Ailedeki ilişkilerde; bağlılığın; birbirini tamamlayan bir iletişimin yaratılması; bireyin sosyal destek kaynaklarına sahip olması; alkol ve madde bağımlılığı problemi açısından; çok etkili bir koruyucu faktördür. Kişinin hayatındaki bu zor dönemde; arkadaş ; aile ve sosyal destek fonksiyonlarının kullanılması ile; bireyin bağımlılıkla verdiği savaş ve toplumla bütünleşme süreçleri çok daha sağlıklı gerçekleştirilebilecektir.

Klinik Psikolog F. Arzu Beyribey -24.10.2020