Alzheimer hastalığı olan birisine bakmanın en büyük zorluklarından biri; hastalık ilerledikçe kişinin günlük aktivitelerini yönetmektir. Nasıl mı? Kişiler bu hastalığın etkisi ile benlikleri kaybetmekte ve bakım verenlerine daha çok ihtiyaç duymaktadır. Ergoterapist muazzam bir yardım kaynağı olabileceği yer burasıdır.
Ergoterapistler; hastalığın getirdiği değişikliklerle başa çıkmak ve hayatı olabildiğince dolu hale getirmek için sizinle ve ailenizle birlikte çalışmaya odaklanır. Ergoterapistler Alzheimer hastalarına; mevcut fonksiyonu mümkün olduğu kadar uzun süre korumalarına yardımcı olur. Ergoterapist hastanın hafıza; dil; problem çözme; oryantasyon (yer yön kavramları); düşünme becerileri; duyguları ve ilişkilerini uzun süre korumasını sağlamaktadır. Bunları kişilere her hangi bir cihaz veya ilaç kullanarak değil ergoterapi uygulamaları ile yapmaktadır. Bu yöntemlerin içerisinde bilişsel ve davranışsal müdahaleler de dâhildir. Hastaların başa çıkma davranışlarını geliştirme ve bilişsel gerilemeyi ilerlemesini kontrol etmeyi içermektedir. Ergoterapistler bakım verenlerin günleri verimli geçirmeleri; doğru davranışları sergilemeleri ve en iyi yöntemleri kullanmaları konusunda eğitimini de verecek donanımlı sağlık profesyonelleridir.
Bu özel yöntemleri içeren ergoterapi seansları belki sizin için şuan bir anlam ifade etmemiş olabilir. Sizlere uzun süredir takip ettiğim bir hastam ile terapinin içerisinde geçen küçük bir kesiti paylaşmak istiyorum. Kişinin problem çözme yeteneğini etkilenmiş ve doğru şekilde çalıştırmakta zorlanmaktadır. Bu beceriyi ona bir örnek vererek beraber çalışmayı sağlıyorum. Kişiye anlattığım kısa bir hikâye ve bu hikâyedeki kahramanın sevdiği kadına ulaşması için zorlu ve uzun bir yolcuğu veriyorum; hastamız kahramanımıza birçok alternatif düşünmesine ve paylaşmasını sağlıyorum. Tabi bu sırada birçok beceriyi çalıştırıyoruz. Ancak benim en sevdiğim sonunda kahramanımızı sevdiği kadına ulaştırmanın verdiği mutluluğu yaşamak oluyor.
Alzheimer hastaları; davranışları; çoğu zaman ilişkileri ve iletişim kayıpları ile karakterizedir. Ergoterapist sorunlu davranışları; kişinin hastalıkla olan ilişkilerini ve sosyal etkileşimlerini nasıl etkilediğine bakacaktır. Bu davranışları tetikleyen şeyleri tespit edecek ve çözümlemeye çalışacaktır.
Ergoterapist; ailelere ihtiyacı olan eğitimi ve desteği vererek sevdiklerinize daha iyi yardımcı olmazını sağlamaktadır. Günlük aktivitelerde sevdiklerinize yardım etmeyi kolaylaştıran öğrenme tekniklerinden yararlanabilir. Ergoterapist size alzheimer hastasına daha faydalı olmanız konusunda rehberlik edebilir. Ailenin alzheimer hastasına bakmadaki rolü sürekli ve ezici olabilir. Ergoterapist; bağımsızlığı teşvik ederek bakım yükünü hafifletmeye odaklanmaktadır.
Bilimsel olarak Alzheimer hastalarında Ergoterapinin kanıtlarını sorgulayanlarınız elbette olacaktır. Cevabı sizlere bilimsel çalışmaların en güvenilir verileri veren; iyi planlanmış ve iyi yapılmış Randomize Kontrollü Klinik Araştırma ‘dan vereceğim.
“Çalışma kısa süre önce yapılan bir araştırma; beş hafta boyunca 10 seans ergoterapi uygulamasının motor fonksiyonlarını önemli ölçüde iyileştirdiğini ve günlük faaliyetlerde bağımsızlık kaybını yavaşlattığını buldu. Bakım verenler; sevdiklerinin günlük işleyişinin; tedavinin sona ermesinden üç ay sonra bile daha iyi olduğunu bildirdi.”
Çok sevdiğiniz ebeveyninizin hayattan zevk almaya ve bağımsız yaşamaya devam etmesine yardımcı olmak için Ergoterapist ile görüşünüz.