Online Terapi; bilgisayar; tablet ya da telefonunuza yükleyeceğiniz Skype ya da başka bir konuşma programı yardımıyla internet üzerinden yürütülen bir terapi şeklidir.
Modern çağ olarak adlandırdığımız günümüzde; herkes bir koşuşturma; bir şeyleri yetiştirme kaygısı içerisinde. Herkes çok yoğun çalışıyor. Hal böyle olunca; bazı kişiler; sadece zaman yaratamayacağı düşüncesiyle terapiye başlamıyor ya da daha uygun bir zamana erteliyorlar. Bu ‘uygun’ zaman da hiç gelmeyebiliyor.
İş yoğunluğu nedeniyle terapi için zaman yaratamayan kişilere; online terapi; kendi evlerinin konforunda ve dünyanın her neresinde olurlarsa olsunlar; profesyonel desteğe ulaşabilmelerine imkân sağlıyor. Online terapi; son yıllarda yurt dışında oldukça popüler olmasına ve online terapinin etkinliği ile ilgili pek çok araştırma halihazırda yapılmış olmasına rağmen ülkemizde korona salgınıyla beraber; yüz yüze terapinin risk oluşturması nedeniyle gittikçe popülerleşmiş ve günden güne daha çok tercih edilir hale gelmiştir.
Online terapi hizmetinin esnek doğası; hem danışanlara hem de biz terapistlere büyük kolaylıklar sağlar. Online terapi; siz o an neredeyseniz; orada; terapi alabilmenize imkan sağlar. Aynı şey; biz terapistler için de geçerlidir; her nereye gidersek gidelim; bize terapi yapabilme özgürlüğü sunar. Mekan; şehir; ülke sınırlılığını ortadan kaldırır; iş; tatil ya da herhangi bir nedenle başka şehirlerde ve ülkelerde bile sizin terapiye devam edebilmenize imkan sağlar. Yüz yüze terapide bu özgürlüğe sahip değiliz. Online terapi; bu anlamda; hem danışana hem de terapiste özgürlük ve esneklik sağlar. Herhangi bir nedenle; evden çıkamayan ya da çıkmak istemeyen bir bireyin durumu için de çok iyi bir çözümdür.
Online terapi; hayati önem taşıyan ruhsal sağlığı hizmetini; yüz yüze terapiye erişemeyen binlerce kişiye sunmayı olanaklı hale getirecektir.
Online terapi için ihtiyacınız olan tek şey; bilgisayarınızda; tabletinizde ya da akıllı telefonunuzda; görüntülü görüşme yapabilmek için yükleyeceğiniz Skype gibi bir uygulama; internet bağlantısı ve kullanıcı adıdır.
Online Terapinin yüz yüze terapiden farkı nedir?
Yüz yüze terapiden tek farkı terapistle aynı mekanda bulunmamaktır. Online Terapi; terapistle terapi odasında bulunmak yerine internet üzerinden görüntülü görüşme şeklinde gerçekleşir. Yüz yüze terapide kullanılan tüm teknik ve müdahaleler Online terapide benzer şekillerde uygulanır. Terapist; hangi terapi yaklaşımını kullanıyorsa online terapide genellikle o yaklaşımı kullanır.
Yüz yüze terapi ile online terapinin karşılaştırıldığı araştırmalar; terapi başarılarının benzer olduğunu; online terapinin de yüz yüze terapi kadar etkili olduğunu göstermektedir.
Online Terapi gerçekten etkili midir?
Bir çok kişi; kendi evlerinin rahatlığında online terapiye yüz yüze terapiden daha kolay erişim sağlasa da online terapinin riskli olup olmayacağı ya da işe yarayıp yaramayacağı konusunda endişelerini dile getirmektedir.
Çalışmalar; online terapinin yüz yüze terapi gibi etkili bir terapi yöntemi olduğunu göstermektedir.
Online terapi; tipik ofis içi terapiye benzer şekilde işler; tek fark; terapistinize erişimin internet üzerinden olmasıdır. Günümüzde online terapi; anksiyete; fobiler ve depresyon gibi ruh sağlığıyla ilgili hastalıkları da içeren stres; yaşamsal zorluklar ve ilişki sorunları gibi çeşitli psikolojik sorunların tedavisi için çok etkili bir araç olarak kabul edilmektedir. Birçok ruh sağlığı uzmanı; artık danışanlarına online ve ofis içi görüşmelerin bir kombinasyonunu sunmaktadır.
Online terapi almadan önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Amerikan Psikoloji Derneği ne (APA) göre; Online terapiyi denemeden önce düşünmeniz gereken birkaç şey var. Bunlar:
Online Terapi; benim ve benim durumum için doğru bir araç mı?
Herkes için işe yarayacak tek bir yol yok. Örneğin; psikoz (en basit anlamıyla gerçeği değerlendirme yetisinin bozulması; halüsinasyon ya da delüzyonun olması); mani (bipolar bozuklukta epizodlardan biri) ya da ciddi majör depresif bozukluğun görüldüğü durumlar için kişinin bir klinisyen tarafından yüz yüze değerlendirilmesi gerekir. Bu gibi durumlar; online terapi için uygun olmayabilir.
Terapistinizin lisansı var mı? Terapistiniz gerçek mi? Eğitimi nedir?
Diploma ve lisanslama sizi korur. Ülkemizde; Ruh Sağlığı Yasası henüz yoktur. Herkes; psikolog ya da terapist olduğunu iddia edebilir ve terapi olarak görülebilecek hizmetler sunabilir. Kanıta dayalı psikoterapi almıyor olabilirsiniz; gerçek bir psikolog ya da terapistle görüşmüyor olabilirsiniz. Terapistinizin kimliğinin doğrulanması önemlidir. Birçok kişi kendisine terapist ya da danışman diyebilir; ancak uygun eğitim ya da lisansa sahip olmayabilir. Bir terapistle çalışmaya başlamadan önce diplomasını; aldığı eğitimleri ve sertifikalarını sorabilir ve görmek isteyebilirsiniz. Böyle bir hakkınız var. Yalnızca; psikoloji ve psikoterapi uygulama konusunda nitelikli kişilerden terapi aldığınızda korunursunuz.
Uygulama ya da web sitesi güvenilir mi? Verdiğiniz bilgiler gizli kalacak mı?
Bazı siteler; terapi sunduklarını iddia edebilirler; ancak bu ifadeler yanıltıcı ya da yanlış olabilir. Örneğin; uygulamaların arkasındaki kişiler; terapi için lisanslı ya da nitelikli olmayabilir. Terapistiniz ya da psikoloğunuz gerçek bir terapist ya da psikolog bile olmayabilir. Herhangi bir Web hizmetine kaydolmadan önce; kiminle çalıştığınızı; diplomasını; diğer psikoterapi eğitimlerinin sertifikalarını öğrenmeniz sizi koruyabilir.
Online Terapi maliyeti nedir?
Yüz yüze terapi; genellikle "seans başına" ücretlendirilir. Online terapide de genellikle yüz yüze terapi ile benzer ücretlendirilirsiniz.
Özetle; Online terapi; aynı yüz yüze terapi gibi etkilidir; online terapi ile kişilerin yaşamı değişir; ruhsal durumu iyileşir; var olan semptomları ortadan kalkar ve tıpkı yüz yüze terapi gibi kişi özgürleşir; yüklerinden arınır. Kişinin yaşam kalitesi artar ve psikolojik sağlığı iyileşir.
Terapinin etkinliği açısından çok önemli iki bileşen vardır. Bunlar; terapist ile danışan arasındaki ilişki ve terapistin yetkinliğidir. Terapistinizle aranızda gelişecek ilişkinin ve terapistinizin yetkinliğinin; terapi başarısı üzerindeki etkisinin çok büyük olması nedeniyle terapist seçiminiz çok önem arz eder.
Terapist seçiminiz; terapiye bakışınızı; terapinin gidişatını ve başarısını belirleyecek ana kriterdir.