Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

EMDR Terapisinin Acı Anılara Etkisi

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
EMDR ile anılar silinir mi?
Anıların bizi etkilememesi için silinmeye mi ihtiyacı var?

Anıların silinmeden de bireyi etkilememesi ve şimdiki ana bir etkisinin olmaması mümkün...

EMDR;*Eye Movements Desensitization Reprocessing* kelimelerinin baş harflerinin kısaltmasıdır.*Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme*anlamına gelir. EMDR; çift yönlü göz hareketleri; işitsel ya da dokunsal uyarım kullanılarak yürütülen bir bilgi işleme yöntemi ve beyin temelli bir terapidir. Beynin iki yarım küresi; aynı anda uyarılarak yarım küreler arasında iletişim kurulması sağlanarak iyileşme sağlanır. Soruna neden olan anı ağına ait travmatik anılar; EMDR ile çalışıldıktan sonra kişiyi ve kişinin yaşamını etkilememeye; mevcut sorun azalmaya ve ortadan kalkmaya başlar. Kişinin şu anki yaşamında belirgin değişimler olur.

Terapi esnasında; EMDR’nin uygulanmasıyla; zihne; şu anki soruna neden olan olumsuz yaşantılar; duygular; beden duyumları ve düşünceler gelir. Rahatsız eden olumsuz duygu ve duyumlara duyarsızlaşma olurken aynı zamanda yeni bakış açıları; yeni farkındalıklar ve olumlu duyumlar oluşur. Anıların birbirini tetikleyip dönüştürmesi ile olumlu duygu; düşünce ve duyumlar olumsuzların yerini alır.

EMDR; geçmişle hesaplaşmayı kapatarak geçmişin şimdiyi etkilemesini engeller.

Emdr terapisi; hızlı ve etkili bir terapi modelidir.*

EMDR Terapisinin en iyi taraflarından biri de anılara duyarsızlaşmanın sağlanmasının yanında; bireyin unuttuğunu düşündüğü; hiç hatırlamadığı güzel anılarını da hatırlanmaya başlamasıdır. Bu şekilde; aslında kişinin geçmişiyle ilgili perspektifi değişir; yeni farkındalıklar oluşur ve olumlu duygular gelir.

Travmatik olmaları nedeniyle anda takılı kalmış olan anılar; EMDR ile travmatik olma özelliğini kaybederek geçmişte kalan nötr bir anıya dönüşür. EMDR sonrasında; kişiler; anıya ait görüntüleri aynı netlikte hatırlayamaz ve anıyla ilgili aynı duygusal tepkileri yaşamazlar.

EMDR hafıza kaybına neden olmaz; ancak görüntüler bulanıklaşabilir; silikleşebilir; çok uzaktaymış gibi hatırlanır. Sanki önünde bir perde varmış gibi kişi görüntüleri hatırlamaya çalışsa da görüntüler zihnine gelmeyebilir. EMDR; anının geçmişte kalmasını sağlar.

Temel mesele; anının silinmesi ya da anıyı hatırlamamak değil anının geçmişte kalmış olması ve artık rahatsız etmiyor oluşudur. Rahatsız etmediği için bugünü olumsuz olarak etkileyemez hale gelir.

Geçmiş Anıları* Çalışmak Şimdiki Sorunu Nasıl İyileştirir?

Bireyin başvurduğu sorunu; EMDR terapisi ile çalışırken; bu sorunla ilgili bellekte saklanmış anı ağları harekete geçer. Kendimizle ve dünyayla ilgili bakış açımızı şekillendiren anıları EMDR ile çalışmak; işlemlemek ve değiştirmek; hayata; ilişkilere; dünyaya ve diğerlerine olan bakış açımızı; düşüncelerimizi ve tutumlarımızı da değiştirir. Dolayısıyla; davranışlarımız; ilişkilerimiz;*performansımız ve ruh halimiz olumlu yönde değişmeye başlar.

Araştırmalar; EMDR’nin acı-travmatik anılara ait duyguların yoğunluğunu ve görüntülerin canlılığını azalttığını ortaya koymaktadır.

Yoğun sıkıntı; korku ya da acı veren deneyimlerimiz olduğunda beynin bilgi işleme kapasitesi bozulur. Beyin; anıyı işlemekte yetersiz kalır. EMDR Terapisi sonrasında; zihne gelen rahatsız edici görüntülerin canlılığının azaldığı ve bu görüntülerin silikleştiği; sıkıntının azaldığı; düşüncelerin olumluya doğru yöneldiği çalışmalarla gösterilmiştir. EMDR ile travmatik anıları*“yeniden işlemek”; uzun zamandır sıkışıp kalmış olan travmatik anıyı serbest bırakarak özgürleşmektir. Bu yeniden işlemleme; rahatsız edici semptomların azalmasına ve bitmesine izin verir; geçmişin şimdiki yaşamı engellemesi ortadan kalkar ve geçmişte kalmak yerine ileriye doğru hareket etmeyi sağlar.

EMDR terapisi esnasında uygulanan; çift yönlü uyarım ile işlemleme yapmanın; uykunun REM dönemindeki göz hareketlerine ve bu esnada beyinde gerçekleşenlere benzediği düşünülmektedir. Bu durum; beynin doğal iyileşme becerisini uyarmaktadır.

EMDR; travma sonrası stres bozukluğu için geliştirilen bir terapi yaklaşımı olmakla beraber araştırmalarla anksiyete (kaygı); her türlü fobiler; sosyal fobi; panik atak; öfke sorunları; depresyon; takıntılar (obsesif kompulsif bozukluk); tükenmişlik; bağımlılık ve bağlanma sorunları gibi ruh sağlığıyla ilgili pek çok durumda etkinliği kanıtlanmış; hızlı ve olumlu sonuçları olan beyin temelli bir terapi yaklaşımıdır.* Ayrıca; psikolojik kökenli olup yorgunluk; fibromiyalji ve migren ağrılarını azalttığına yönelik çalışmalar mevcuttur.

EMDR Terapisi kişiyi özgürleştirir; daha güçlü ve daha iyi hissetmeyi mümkün kılar.