Yaşantınıza baktığınızda duygularınızın yeme davranışınızı etkiliyor olduğunu fark edebilirsiniz. Özellikle olumsuz duygular hayatımızın bir parçasıdır. Bu olumsuz duygular sizi duygusal yeme davranışına yönlendiriyor olabilir.
Duygusal Yeme nedir?
Duygusal yeme; yaşanılan olumsuz duyguları azaltmak ve baş etmek için yemeği kullanma eğilimidir. Genellikle endişe; korku; stres; üzüntü; yalnızlık ve yetersizlik gibi duygular nedeniyle ortaya çıkar. Ne yazık ki ortaya çıkan bu duygusal yeme davranışı problemlerin çözülmesine yardımcı olmaz; aksine daha da kötü bir hale getirir. Her duygusal yeme davranışınızın sonucunda kendinizi daha kötü hissedersiniz.
Duygusal Yemeyi fiziksel açlıktan ayıran şey nedir?
Eğer bu davranışı sık sık uyguluyorsanız ikisini ayırt etmeniz zorlu olacaktır. Bunu kolaylaştırmak adına verilecek bazı ipuçları şunlardır:
Duygusal açlık aniden ortaya çıkar. Bu açlık şeklini ani ve karşı konulmaz şekilde hissedersiniz. Öte yandan fiziksel açlık daha aşamalı olarak meydana gelir. Fiziksel açlıkta yeme isteğiniz duygusal açlık kadar baskın değildir.
Duygusal açlıkta belirli yiyecekler arzulanır. Duygusal açlıkta bir an önce yiyeceğe ulaşma istendiğinden daha kolay ulaşılan; karbonhidrat içeren; paketli ya da fast food gıdalar tüketilir. Fiziksel açlık söz konusu olduğu zaman sebze gibi sağlıklı yiyecekler daha çok tercih edersiniz.
Duygusal açlıkta doyma hissi olmaz ve kendinizi çok rahatsız hissedene kadar yemeye devam edersiniz. Öte yandan fiziksel açlıkta şiş hissedene kadar yemezsiniz. Doymuş hissettiğinizde yemeyi bırakabilirsiniz.
Duygusal açlık genellikle pişmanlık; suçluluk ve utanç hissetmenize neden olur. Fiziksel açlık hissettiğinizde vücudunuzun ihtiyacı olan yiyeceği yediğiniz için kendinizi kötü hissetmezsiniz.
Duygusal Yemeye neden olan faktörler nelerdir ?
Stres: Kendimizi stresli hissettiğimizde genellikle yiyecek bir şeyler ararız. Stres devamlı olduğunda vücut yüksek düzeyde stres hormonu olan kortizol üretir. Kortizol sizi daha çok enerji almanızı sağlayacak şekerli; tuzlu ya da kızartılan yiyeceklere yönlendirir.
Duygulardan Kaçma: Yaşadığınız öfke; korku; üzüntü; anksiyete; yalnızlık; utanç; suçluluk gibi duygularınızdan uzaklaşmak veya bu duyguları hissetmemek için yemek yemeye yöneliyor olabilirsiniz.
Alışkanlıklar: Ebeveynlerin size yiyecekleri sunma şekli bu durumunuzu etkilemiş olabilir. Geçmiş yaşantınıza baktığınızda; üzgün hissettiğiniz zaman aileniz size abur cubur verdiğini fark edebilirsiniz .Bu ilişkiyi fark etmek bu durumu çözmenize yardımcı olabilir.
Duygusal yeme döngüsünü kırmak için ne yapmalıyız?
Farkındalık ve baş etme stratejileri bu döngünün kırılmasında önemlidir. Yemek yerken düşüncelerinizin ve duygularınızın farkında olun. Bu döngüye girdiğinizi hissettiğinizde yemek yemek yerine neler yapabileceğinizi düşünün. Desteğe ihtiyacınız varsa sevdiklerinizi arayıp destek isteyebilirsiniz. Dışarı çıkıp yürüyüş yapmak sizin o ortamdan uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Çevresel faktörler de bu durumda tetikleyici olabilmektedir. Kolay ulaşılabilen; sağlıksız yiyecekleri etrafınızda tutmamaya gayret gösterin
Tüm yazılanları özetlersek;
1 - Duygusal ve fiziksel açlık arasındaki farkı ayırt etmeliyiz.
2 - Duygusal tetikleyicileri fark etmeliyiz.
3 - Aç hissettiğimizde duygularımızın ve düşüncelerimizin farkında olmalıyız.
4 - Eğer yaşadığımız duygusal açlık ise alternatif başa çıkma stratejileri geliştirmeliyiz.
5 - Bu durumla başa çıkmakta zorlanıyorsak destek almalıyız.