Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Dini ve Cinsel Takıntılar

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Dini ve Cinsel Takınılar…
Toplum da ‘takıntı’ olarak bilinen Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu hastalıkta kişinin anlamsız olduğunu bildiği hal de zihnine gelen gitsin diye uğraştığı ancak daha çok geldiği gibi kaygı uyandıran düşünceler; zihnine gelen görüntüler yani ‘obsesyon’lar vardır. Kişi; kendisini kaygılandıran bu düşünce veya görüntüden kurtulmak; başa çıkmak ya da uzaklaştırmak için yaptığının yine anlamsız olduğunu bildiği hal de yapma ihtiyacı hissettiği ve bu şekilde takıntıyı gidermeye çalışması sonucu yaptığı davranışlar ise ‘kompulsiyon’ dur. Toplum da görünür olmayan ancak bir çok insanın yaşadığı takıntı ise cinsel ve dini takıntılardır.
Cinsel takıntılar; insanlar için ızdırap vericidir. Kişinin dini takıntısı geldiğinde başlar da halk arasındaki tabirle vesvese diye yorumlasa da yoğun korku ve kaygı yaşar. Zaman içerisinde de takıntılarını besleyen davranışlar gerçekleştirdiği; kimseye anlatamadığı ve hastalık olduğunu bilmediği için kendini çok suçlu hisseder. Örneğin; namaz kılarken ‘’Allah’a küfür eder miyim’’; ‘’namazı doğru kıldım mı’’; ‘’abdest alırken gözümün önüne uygunsuz bir şey gelir mi’’ gibi düşünceler aslında takıntıdır. Kişi; inançlı olduğu hal de bu düşüncelerin gelmesi çok yoğun kaygı verir ve bu sefer de kompulsif eylemler yapmaya başlar. Örneğin; namazı doğru kıldım mı; abdestte atladığım yer oldu mu; duayı doğru okudum mu obsesif düşüncesi gelen kişi bu sefer her bu düşünceler geldiğinde tekrardan ve sıfırdan namaza; abdeste veya duaya başlar; tövbe eder bazen de cami hocasına durumu anlatır . Ancak zaman içerisinde namaz süresi artmaya başlar; hocaya sorup aldığı cevap bir süre sonra tatmin etmez ve işin içinden çıkılmaz hale gelir. Kişi bunların sonucunda kendini günahkar dahi hissedebileceği boyuta gelerek acı çeker ve sonunda düşünce gelmesin diye namaz kılmayı; abdest almayı bırakır.

Diğer bir dışarıdan ne fark edilmeyen ancak ızdırap veren takıntı hastalığı türü olan Cinsel takıntılar da ; kişi zihnine gelen cinsel içerikli gelen düşünce; görüntü veya dürtülerden kaygı duyar. Kişiye gelen bu obsesyonların canlandığı kişiler obsesif düşüncenin geldiği bireyin tanıdığı ve yakınlık alanına yaklaştıkça bu kişi de utanç ve kaygı yaratmaktadır. Bu kişiler karşı cinsle ilgili obsesyonları olabileceği gibi hemcinsine karşı da gelebilir. Bu durumlarda ‘’bunu düşündüğüme göre acaba eşcinsel miyim?’’ gibi düşünceler ya da bir çocuğa karşı gelen bu durumlar da ‘’ pedofili miyim?’’ gibi obsesif sorgulamalara girebilirler. Cinsel obsesyonu olan bireyler genel olarak kaçınma davranışları gösterirler. Bu kişiler bu takıntıların gelebileceği kişi ve ortamlardan uzak durmaya çalışır ya da bu düşünce geldiğinde nötralize edebilmek adına başka bir düşünce ile bu kaygılarını rahatlatmaktadırlar. Kompulsiyon olarak ise bu kişiler örneğin; eşcinsel miyim acaba obsesyonu var ise bu kişinin kendisi hemcinsi ile cinsel birlikteliğe girebilir ve haz almadım diyerek ispat etme çabası ile kaygısını düşürebilmektedir. Cinsel obsesyonu olan kişilerin en yoğun duygusu kendilerini bu durumu yaşayan tek kişi olduklarını; yoğun utanç duygusu ile hissettiklerinden destek almaya çekinirler.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (takıntı hastalığı); kendiliğinden geçmez; psikolojik yardım alınarak tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu yüzden zihninize gelen dini ve cinsel takıntılarda zaman zaman azalsa da asla kendiliğinden bitmeyeceği gibi süreç içerisinde utanç ve ya dinden çıkar mıyım; sapkın damgası yer ve dışlanır mıyım korkusu ile psikolojik yardım alınmaz ise daha da artacak ve ızdırap verecektir. Bu yüzden ivedilikle psikolojik destek alınmalıdır.

Uzm. Klinik Psikolog Ceren TATAR