Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

"Psikolojik Danışma Nedir?" ve "Elimizde Sihirli Değnek mi Var?"

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Öncelikle hepinize güzel bir hoş geldiniz demek istiyorum. Umarım iyi bir gün geçiyorsunuzdur. Bu güzel gününüzün bir kısmını burada yazımı okuyarak geçirdiğiniz için ayrıca teşekkürlerimi size borç bilirim. Bugün izin verirseniz sizlere iki konudan bahsetmek istiyorum. Keyifle okumanız dileğiyle.

Öncelikle sizlere şu soruyu sormak istiyorum. Sizce Psikolojik Danışma nedir?

Aklınıza gelen bir cevabını var mı?

Bir cevabınız vardır elbette. Herkesin cevapları vardır. İnsan işte böyle bir karmaşık yapı içerisinde hemen hemen her konuda belli cevapları olan bir canlıdır. Sizce de öyle değil mi? İnsanın çok komplike bir canlı olduğu konusunda kimsenin şüphesi yoktur diye düşünüyorum. Peki ya bu "insanın ruhunun mühendisleri" kimler?

Eskiden beri duyduğum bir şeydi bu; "Sizler insan ruhunun mühendislerisiniz..."

Evet; Psikolojik Danışman bir bakıma bu mudur? Bence hayır; çok daha fazlası... Satırların yeteceğini sanmıyorum. Bu yüzden izninizle "Psikolojik Danışma" kavramına geri dönüyorum.

Psikolojik danışma; insan ruhunun kendini kabulü sürecidir. Ona empatik yaklaşır; ona saygı gösterir; onu anlar; onu koşulsuz kabul eder ve onu kendisiyle yüzleştirir. Burada sayamayacağım kadar çok fazla teknik ve terapötik becerilerle kişiyi bir bakıma kendine döndürür.

Bilimsel olarak da size bir tanım sunarak; kafanıza daha net oturmasını istiyorum.

Karaköse; Yılmaz ve Şahin (2002) e göre psikolojik danışma; kişinin kendini anlaması; farkındalık kazanması; problemlerini tanımlaması ve çözüm yolları üretmesi; kararlar alması; kapasitesini geliştirmesi; çevresiyle uyumlu ve sağlıklı bir iletişim halinde olması ve kendini geliştirmesi için uzman kişilerce verilen profesyonel yardım sürecidir.

Peki; psikolojik danışmaya kimler gelir?

Cevabı sizce ne?

Cevabı herkes. Herkesin psikolojik danışmaya ihtiyacı vardır.

Şimdi diğer konuya değinmek istiyorum; psikolojik danışman ve psikolog gibi meslekteki insanların yaşadığı bir durum. Sihirli değnek...

Danışanlarımdan ilk danışmada sıkça duyduğum istek şu:"Bir şeyler yapın da; bu olayım çözülsün".

Danışanlar yukarıda gördüğümüz gibi bazen olayı bizim çözeceğimizi düşünüyor. Maalesef ki olayları çözecek bir sihirli değneğimiz mevcut değil. Evet ben de isterdim tabi ki elimde böyle bir sihirli değnek olmasını ancak maalesef yok.

Siz güzel okur; danışan ve gelecekte psikolojik danışma almayı düşünen herkese söylemem gereken şey aslında şu:

Psikolojik danışma süreci beraber ilerleyerek devam eden bir süreçtir. Süreç ilerledikçe danışan kendini daha fazla tanır; psikolojik danışman ona ayna görevi görür. Böylelikle kendini tanımaya başlayan siz güzel danışanlar problemlerinizi daha iyi ve farklı açılardan görmeye; hayatınızda daha çok kendiniz olmaya başlar ve daha kaliteli bir hayata adım atarsınız.


Danışanlarım sonlandırma oturumuna doğru ilerlerken ne demek istediğimi daha iyi anlıyor ve bu kaliteli hayata geçmenin; o sihirli değnek olup çözüm üretmeden daha önemli olduğunu dile getiriyorlar.

Daha kaliteli bir hayata adım attığınız günleri hep birlikte görmek ve kendini olduğu gibi kabul etmeye hazır hissetmek isteyen herkesi psikolojik danışma sürecine beklerim.

Sabırla okuduğunuz için sizlere teşekkürlerimi iletiyorum.

Mutlu kalın. Sağlıcakla kalın.

KAYNAKÇA

Karaköse; B.; Yılmaz; E. ve Şahin; S.(2002). Rehberlik ve Psikolojik Danışma. Kayseri: Kayseri Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü.

Psk. Dan. Okan TİRİNG