Covid-19 virüsü ile mücadele sebebiyle evlerimizde karantina sürecinde olunca uyku düzenimiz daha da bozulmuş olabilir. Hem yaşanan stres hem de herkesin evde olması dolayısıyla insanlar uyku problemleri ile karşı karşıya kalabilir. Uykunun aksamasının sebeplerinden biri de gece- gündüz rutininin bozulması. Düzenli bir hayat akışı olmayınca uykusuz geceler; gündüz geç saatlere kadar uyuma; gece uyuyamama döngüsüne girebiliyoruz.
Bu süreçte uyku hakkında nelere dikkat etmeliyiz?
• Öncelikle rutinlerimizi korumaya dikkat etmemiz gerekiyor. Yatış ve kalkış saatlerimizi sekteye uğratmadan karantina sürecinde düzeni bozmamaya gayret edin.
• Gün içini planlamanız; hangi saatte ne yapmanız gerektiğini yazmanız gününüzü düzenleyecektir. Belli rutinleriniz olacaktır. Tıpkı işe gidip gelmek gibi ev içinde de yapılacaklar listesi daha iyi hissettirebilir. ( Çalışma; ev işleri; oyun zamanları; çocuklarla vakit geçirmek; yemek hazırlamak; yatma vakti gibi..)
• Kaygıyı azaltan ve uyku düzenini sağlayan endorfin hormonunu aktive ederseniz uykunuz tekrar sağlıklı hale gelebilir. Uyku öncesinde yarım saatlik egzersiz yapmak hormonu aktive edecektir.
• Yatakta ekrana maruz kalmamaya özen gösterin. Telefon; tablet ve televizyonu yatağa yattığınızda kullanmayın. Telefon; tablet ve televizyon ışığı beyninize hala gündüz olduğu sinyalini verir bu sebeple yatmadan 2 saat öncesinde bunları bırakmak uykuya daha rahat geçmenizi sağlar.
• Gece geç saatlerde ağır yemeklerden kaçının; uykuya dalmanızı zorlaştıracak ve sizi rahatsız edecek yemeklerden uzak durun; kafeini uyku saatlerinize yakın içmemeye gayret edin. Kafein uykunuzu kaçırır ve dinç hissetmenize sebep olur.
• Uyandığınız zaman yatakta zaman geçirmekten kaçının bu durum da gece uykusuzluğa neden oluyor.
• Öğle uykuları yani şekerleme olarak adlandırılan uykular yarım saatten fazla olmamalı; eğer akşam uykularınızı kaçırıyorsa; uzak durulmalı.
• Uykuya dalmadan önce güzel bir kitap okumak ya da ılık bir duş almak uykuya geçiş düzenini sağlar ve kolaylaştırır.
Düzenli uyku vücudunuza; beyninize ve psikolojinize faydalıdır; iyi gelir. Tüm canlıların vücudunu dinlendirme şekli uykudur. Vücut bu sırada yenilenir. Psikolojinin yeniden yapılanması; hafızanın güçlü kalabilmesi için uyku gerekli ve önemlidir. Vücut ve beyin yeteri kadar dinlenmediğinde unutkanlık; asabiyet; konsantre eksikliği; stres gibi çeşitli durumlar ortaya çıkabiliyor. Uyku insan sağlığı için olmazsa olmazlardandır. Gün içerisinde ortalama 7-8 saat uyumak gerekir. Ayrıca bu süreçte uyku daha da bir önem kazanıyor. Yaşamış olduğumuz bu salgına karşı vücut direncini daha sağlam tutmak gerekiyor. Bunun için de uyku çok büyük önem arz ediyor. Çünkü uyku düzeni bozulduğu zaman vücut dengesi de bozulabiliyor.
Karantina günlerinde kimi zaman gergin ve stresli olabiliyoruz. Eve kapanmak; beklemek ve belirsizlik kendimizi kötü hissettirebilir. Süreci iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Öncelikle kabul ederek başlamalıyız. Bunun bir süreç olduğunu ve geçeceğini bilmeliyiz. Üzerimize düşen görevleri yapmaya gayret etmeliyiz. Hem ruhsal hem de bedensel olarak kendimizi korumalıyız. Bizler sizlerin her zaman yanınızdayız. Baş etmekte güçlük çektiğiniz birçok konuyu online terapiler sayesinde biz psikologlar ile paylaşabilirsiniz. Unutmayın yalnız değilsiniz. Sağlıcakla kalın…
Uyku problemlerine karşı yukarıda bahsettiklerime rağmen uyku problemleriniz devam ediyorsa lütfen bir uzmana başvurmaktan çekinmeyiniz.