Zaman günümüzde en kısıtlı kaynak. Gün neden sadece 24 saat diye sorguladığınız oldu mu hiç? Her durumda yakın ve en hızlı yolu seçmiyor muyuz artık hepimiz? İlçelerde ya da avmlerde açılan zincir işletmeler de bu mantıkla kurulmadı mı? Trafik ya da ekstra aksiliklerin hiçbirine takılmadan kalitesi ve içeriğinden emin olduğu sabit hizmeti kendisine en yakın yerden sağlayan insanlar için yerelleşen zincirler bulunmaz nimet oldu. “Hızla ulaş ve ihtiyacını gider; başka şeylere vakit kalsın…”
Şubeleşmenin mümkün olamadığı alanlar da mevcut elbet. Bunlardan biri de psikoterapi dediğimiz ruh sağlığı alanı. Birebir ilişki üzerinden; uzmanlıkla yürüyen ve mahremiyetin üst düzey önemli olduğu bu alanda kısa sürede bir uzmandan destek almak kolay olmuyor. Bu durum çağımızın yeni çözümünü çıkardı karşımıza: online terapi
Dijitalleşen dünyada insanlar “görüntülü görüşmelere” uzun süredir aşina. Modern çağda hız ve ulaşım açısından mesafeleri kısaltıp zaman kazandıran görüntülü görüşmeler; yeni iletişim şekli olarak karışımıza çıktı. Bu nedenle giderek çok daha fazla ruh sağlığı hizmeti almak isteyen insan online terapi alanına yöneliyor.
Peki nedir online terapi? Online Terapi; ruh sağlığı desteği arayan; kısıtlı zamana sahip ya da bulunduğu yerde anadilinde psikolojik destek alamayan kişiler için; görüntülü görüşme programları ve internet üzerinden terapi desteği sunuyor. Yani bir dakika içerisinde ulaşmak istediğiniz terapistin ofisinde online terapi seansınız başlamış olduğu gibi; terapi ofisine ulaşım sağlamakla geçireceğiniz zaman online terapi sayesinde size kalıyor. Hele ki bulunduğu yerde anadilinde terapist; uzman bulmakta zorlanan kimseler için online terapi ve online terapistler harika bir yardım alma kanalı.
Kişileri çeşitli görüntülü görüşme programları üzerinden uzmanlarla bir araya getiren online terapi hakkında insanlar neleri merak ediyor? Online terapide dikkat edilmesi gerekenler neler?
Öncelikle en sık gelen soru: Online terapi yasal mıdır? Seçtiğiniz uzmanın bu işin eğitimini almış olması; güvenli bir bağlantı üzerinden sizinle bağlantıya geçiyor olması ve mahremiyetinizi koruyor olması şartı ile online terapinin yasal olamayan bir tarafı yoktur.
Bu soru bizi online terapi ile ilgili sık sorulan başka bir soruya götürüyor: online terapi güvenli midir? Online terapist nasıl seçilir? Araştırdığınız ve bağlantı kurup yardım almak istediğiniz terapistin eğitimlerine ve özgeçmişine çok iyi bakmalısınız tabii ki. Eğitimli ve işinin uzmanı bir terapist güvenliğinizi; mahremiyetinizi önemsediği gibi size en doğru yardımı verecektir. Bunun dışında sizinle bağlantı kurduğu görüşme programının güvenli bağlantı sağlayan; bilinir bir program olması; ödeme sağladığınız kanalın global ve güvenli bir şirket olmasına dikkat edin. Sitelere girdiğinizde belli başlı e-ticaret ödeme kanalları üzerinden gönül rahatlığı ile ödeme yapabilirsiniz. Unutmayın ki henüz ülkemizde çok yaygın olmasa da dünyanın pek çok yerinde online terapiler çok yoğun yapılmakta.
Doğru yardımı alacağınız; eğitiminden ve uzmanlığından emin olduğunuz bir online terapist karşısında; güvenliğiniz ve mahremiyetinizin sağlandığı bir online terapi ortamında kendinizi rahatsız hissedeceğiniz bir şey kalmıyor geriye değil mi?
Çok merak edilen konulardan birisi de online terapi fiyatı nedir? Tüm sağlık hizmetlerinde olduğu gibi ruh sağlığı hizmetlerinde de farklı alanlar ve bunların uzmanlık seviyelerine göre fiyatlarla ilgili değişiklikler gözlenmekte. Bu nedenle yardım aradığınız alanda araştırma yaparken unvan; tecrübe yılına göre size uygun; makul gelen ücret üzerinden bir online terapist ile görüşme sağlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken ücret; seans süresi; seans günleri gibi konularla ilgili net bir şekilde aydınlatılmış olmanızdır. Bu da online terapistin sorumluluğundadır.