Malesef Korona ülkemizi etkilemekte☣
Tüm hastalıklarda olduğu gibi hijyenden sonra en önemli nokta bağışıklığın güçlü olması.
Bu yüzden simdi size aktaracagim beslenme önerilerini dikkate alın.
🧪C vitamini
✅Maydanoz; en az 10 dal sabah kahvaltılarında üzerine limon sıkarak tüketelim.
✅Yeşil biber ve kırmızı biberi çiğ veya omlet olarak tüketmeye çalışalım.
✅ Portakal ; kivi ; greyfurt; ananas ; nar gibi C vitamini yüksek meyvelere ara ögünde yer verelim.
🧪Doğal antibiyotikler sofranda her zaman olsun.
✅Soğan sarımsak pişmiş ve çiğ şekilde tüketelim.
✅Her gün 1 çay kaşığı kadar zerdaçalı yemeklerimize ; çorbamıza veya yoğurdumuza ilave edelim.
🧪Doğal bağışıklık güçlendirici zencefil içerdiği gingerol ve shagol ile mikroplara bariyer oluşturacak.
Sıcak suda 7-8 dk demlediğiniz taze zencefil dilimlerini gün boyunca ara ara yudumlayalım.
🧪Protein kaynaklarını ihmal etmeyelim. Proteinler bağışıklık sisteminin gelişmesinde rol alan antikorların yapımı için elzem bir maddedir.
✅Yumurta; peynir ; balık; kırmızı et; kurubaklagil ve süt ürünlerini sofralarınızda bulundurmaya çalışalım.
🧪Probiyotik
Sağlıklı bir flora ve güçlü bir bağırsak için probiyotikten zengin beslenme ihmal edilmemeli.
✅Probiyotik kaynaklar arasında; ev yapımı turşu; yoğurt; kefir; peynir; elma sirkesi gibi besinler bulunur.Yemeklerinizin yanında yoğurt ve turşu tüketmeye çalışın. Her gece ara ögün olarak 1 bardak kefir tüketin.
🧪Çinko; bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir role sahiptir.
✅Çinkodan zengin kabak çekirdeği; kuru baklagiller; balık; rüşeym; susam; fındık; badem; ceviz; fıstık gibi besinlere yer verelim.
🧪 Omega-3 bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici güce sahip.
✅Balıkta; cevizde; keten tohumunda; avokadoda ve sebzelerden semizotunda bolca bulunuyor. Haftada 2-3 gün balık tüketmeye; ara öğünlerde kahvaltıda cevize yer vermeye çalışalım. Yoğurtlarımızın içerisine keten tohumu ve meyve ilave edip tüketebiliriz. Eğer balık tüketemiyorsanız; mutlaka omega-3 takviyesi alınmalıdır.
🧪Ekinezya; bağışıklık sistemini güçlendirir; doğrudan antiviral aktivite gerçekleştirir ve bakterilerin yayılmasını önler; soğuk algınlığına bağlı üst solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olur.
✅Günde 1 fincan ekinezya çayı içebilirsiniz. Daha fazla tüketmeyelim.
🧪Şeker
✅Yapılan bir araştırmaya göre; yüksek kan şekeri seviyeleri bakteri ve virüsleri tanıyan özel reseptörlerin hassasiyetini azaltıyor. Yükselen şeker seviyeleri bağışıklık sisteminde rol oynayan reseptörleri bloke ederek vücudu bakteriyal enfeksiyonlara açık hale getiriyor. 100 gramlık rafine şeker tüketiminin olumsuz etkileri ilk yarım saat içinde başlıyor ve bu etki 5 saat boyunca devam ediyor. Bu süreçte akyuvarların virüs ve bakterileri hücre içine alıp parçalama yeteneği yüzde 50 oranında azalıyor. Evde daha çok zaman geçirdiğimiz bu dönemde kek; pasta; şekerleme; şekerli içecekler ; pilav; beyaz ekmek gibi basit şeker ve boş enerji kaynaklarını yerine vücudun şeker ihiyacını tam buğday ürünleri; kurubaklagiller; taze/kuru meyveler; bal; pekmez; yoğurt ve sütten karşılamak vücut için en faydalı seçim olacaktır.
🧪Susuz kalmak zayıf bir bağışıklık sisteminin başlıca nedenlerinden biri olabilir. Dolayısıyla bağışıklık sistemini güçlendirmek için günde en az 2 litre su içelim.