Gıdaların kan şekerini yükseltme hızına glisemik indeks denir. Eşit miktarda karbonhidrat içerseler de yiyeceklerin kan şekerini arttırıcı etkileri birbirinden farklıdır. Bunun nedeni yiyeceklerdeki karbonhidratların sindirim sisteminden farklı hızda geçmesi ve emilmesidir.
Kan şekerini çok yükselten karbonhidratlara yüksek glisemik indeksli; az yükseltenlere düşük glisemik indeksli karbonhidratlar denir. Yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar kan şekerini çok arttırdığı gibi insülin hormonunu da çok yükseltir.
Karbonhidratlarla birlikte yenen protein ve yağ da o karbonhidratın kan şekerini yükseltmesine katkıda bulunabilir.
Kişilerin her gıdanın glisemik indeksini ayrı ayrı bilmesi çok zor olsa da; zayıflamak isteyen bir kişinin bazı gıdaların bu özelliğini bilmesi gerekir.
Bir gıdanın glisemik indeksi 55’den az ise düşük;56-69 arasında ise orta;>70 ise yüksek glisemik indeksli gıda olarak kabul edilmelidir. Bu değerlere göre de diyetlerin besin tercihleri yapılmalıdır. Tercihlerimiz daha çok glisemik indeks değeri 50-55 aralığında yada altında olursa sağlıklı beslenebilmemiz; kilo verebilmemiz ve en önemlisi bu verilen kiloları koruyabilmemiz daha kolay olacaktır. Lütfen kilo verebilmek kadar bu verilen kiloları korumanın da çok önemli olduğunu unutmayalım…
Glisemik indeks değerlendirilirken beyaz ekmek ve glikoz (çay şekeri ) referans alınarak değerlendirilir. Bu besinlerin glisemik indeksleri 100 olup; sağlıklı beslenme ve kilo verme diyetlerinde önerilmemektedir.
Salataya sirke ilavesi glisemik indeksi %30 azaltırken ;günde 1 çay kaşığı tarçın kan şekerini düşürmek için faydalı olabilir.
Besinleri pişirme teknikleride (pişirme şekli ve pişirme süresi ) glisemik indeks değerlerini etkilemektedir.
Glisemik indeksi sıfır olarak kabul edilip yenilmesi uygun olan besinler:
Brokoli;karnabahar;kabak;marul;kıvırcık;patlıcan;soğan;biber;turp;ıspa nak;domates;avokado;6-10 adet çiğ badem; ceviz; fındık; et; tavuk; balık; yumurtadır.
Bazı besinlerin adı ve glisemik indeks değerleri düşük (D);orta (O);yüksek (Y) şeklinde örnek olarak verilmiştir: