Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Dil Gelişim Stratejileri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
1- Dikkat Dağıtıcıların Düzenlenmesi

Evdeki (ve terapideki!) ortamdaki dikkat dağıtıcı unsurların azaltılması; küçük çocukların iletişim becerileri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Denemek için gerçekten basit bir strateji ama büyük bir fark yaratabilir! . Ne yapmalısınız?

O sırada kullandığınız / oynadığınız şeyler değilse; rahatsız edici şeyleri (gürültülü oyuncaklar; iPad ler vb.) odadan çıkarın. Kimse izlemiyor veya dinlemiyorken arka planda TV / müzik / oyunları kapatın. .

Bunu neden yapıyorsunuz?

Küçük çocukların dikkatleri ve dinleme becerileri sürekli gelişiyor. Arka plandaki gürültü ve diğer rahatsızlık verici unsurlar dikkatleri için rekabet eder ve söylediğiniz / yaptığınız şeyleri dinlemelerini ve odaklanmalarını zorlaştırabilir. . Ne zaman yapmalısınız?

Oyun zamanı - çocuğunuzun oynayabileceği oyuncakların sayısını azaltın. Herhangi bir arka plan gürültüsünü kapatın. Yemek zamanları - yemek yerken TV yi veya müziği kapatın. Sabah rutinleri - çocuklarınız güne hazır olana kadar elektronik cihazları; oyuncakları vs. açmayın. . Bu daha önce denediğiniz bir şey mi? Küçük çocuğunuzun TV vb. tarafından dikkatinin kolayca dağıldığını mı düşünüyor musunuz?

Evde deneyebilirsiniz.


2- Çocuğunuzun Seviyesinde Olun

Bu evde denemek için çok etkili ve basit bir dil stratejisi! Nedir? Çocuğunuzun seviyesinde olmak göründüğü kadar basit! Onlarla oynarken / konuşurken; çocuğunuzla aynı seviyeye gelmeniz yeterlidir. Nasıl yapılır? Yerde yatıyorlarsa yere yatın. Eğer oturuyorsa; diz çökün ya da oturun. Onlarla konuşurken çömelin; böylece göz göze olabilirsiniz. Neden yapıyorsunuz? Oynarken veya konuşurken çocuğunuzla yüz yüze olmak; çocuğunuzun ağzınızı ve yüz ifadelerini net bir şekilde görmesine yardımcı olur. Ne zaman yapmalısınız? (Örnekler) . Oyun zamanı: Çocuğunuz yere uzanıyorsa ve arabalarını itiyorsa; yanına uzanır ve katılırsınız. Yemek zamanları: sandalyelere oturun; böylece birbirinizi görebilmeniz için aynı boyda olursunuz. Giyinme: Çocuğunuzun gyinmesine yardım ederken çömelin; böylece yüzünüzü net bir şekilde görürler.

3- İsimlendirme

Erken dil stratejileri hakkında konuşalım!
Adlandırma (isimlendirme) günlük rutinler sırasında kullanabileceğiniz ve küçük çocuğunuzla oynayabileceğiniz kolay ve etkili bir dil stratejisidir!

Nedir?

Oldukça basit; sadece çocuğunuzun yaptığını; baktığı veya oynadığı şeyleri adlandırıyorsunuz. Örneğin; çocuğunuzun bir topu varsa; "top" veya "büyük top"; "yumuşak top" vb.
.
Nasıl yapıyoruz

1) Çocuğunuz oyuncakla oynarken / eylem yaparken vb. kelimeleri mümkün olduğunca tekrarlayın. Bu; çocuğunuzun kelimeyi ve anlamını daha kolay öğrenmesine yardımcı olacaktır.

2) Nesneye / harekete bakarken / yaparken isim verin. Bu; çocuğunuzun kelimeyi gerçek zamanlı olarak duymasına yardımcı olur ve kelimeyi daha kolay anlar ve öğrenir.

3) Çocuğunuzun sizden sonra kelimeyi tekrar etmesini sağlamaya çalışmayın; çünkü bu gereksiz bir baskı yaratır.
.
Neden yardımcı oluyor?

Küçük iletişimcinizin; her gün gördükleri / yaptıkları / dokundukları / kokladıkları / duydukları / çaldıkları vb. şeyler için tüm isimleri öğrenmeleri gerekiyor; çünkü bunları otomatik olarak bilmiyorlar!

Çocuğunuza oyun sırasında ve günlük rutin işlemler sırasında bu şeylerin adını vermek; kelimeleri öğrenmelerine yardımcı olur. Çocuğunuz sözcüğü ne kadar çok duyarsa; kendileri söyleyerek pratik yapma olasılığı da o kadar yüksek olur!

4- Seçenekler Sunma

Seçimler sunmak; küçük çocuğunuzla iletişim kurmanın en kolay yollarından biridir! . Neden yapıyorsunuz? Bir seçim sunmak; küçük çocuğunuza sizinle iletişim kurmak için bir neden ve fırsat verir. Ayrıca; iletişim kurarak bir şeyleri alabileceklerini ve bir şeyleri gerçekleştirebileceklerini gösterir! (Harika bir motivasyon!) . Nasıl yapılır? Çocuğunuza iki öğe arasından bir seçim yapın (onlara neyi seçtiklerini gösterin) ve gösterdiğiniz şeyleri adlandırın. Çocuğunuzun işaret ederek; alarak; jest kullanarak; seslendirerek veya kelimeler kullanarak seçimini yapmasına izin verin. Seçimlerini yaptıklarında; tekrar söyleyin; böylece kelimeyi açıkça duyarlar. Bunu her yaştan çocukla yapabilirsiniz. . Ne zaman yapmalı: Çocuğunuza günde birkaç kez bir seçenek sunmayı deneyin; daha fazla alıştıkça; sayısı artabilir! . ? İşte birkaç fikir: Atıştırma zamanı - çocuğunuza iki atıştırma seçeneği arasında bir seçenek sunun (ör. "Kuru üzüm veya çilek ister misin?"). İçecekler - alabilecekleri içecekler arasında bir seçenek sunarlar (örneğin "süt ister misin ya da meyve suyu? ") Kıyafet - giyeceği kıyafetler arasında bir seçim (" mavi tişört mü yoksa kırmızı tişört mü istiyorsun? ") Oyuncaklar-hangi oyuncakla oynayacağınızı veya kitap okuma için bir seçenek sunun. Bu yaptığınız bir şey mi? Deneyebilirsiniz.