Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Wısc-Iv Zeka Testi Nedir; Ne İçin Uygulanır?

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
WISC-4 (WISC-IV) ZEKA TESTİ NEDİR?
WISC-4; 6 yaş 0 ay – 16 yaş 11 ay aralığındaki çocukların bilişsel becerilerini değerlendirmeyi hedefleyen ve yetkin kişiler tarafından bireysel olarak uygulanan klinik bir ölçme aracıdır. Bu ölçüm aracı ile çocuk hem kendi içinde hem de yaşıtlarına göre değerlendirilir. WISC-4 testi 10 temel test ve 5 ek test olmak üzere toplam 15 alt testten oluşmakta ve alt testlerin her biri farklı bir yeteneği ölçmektedir. Bu alt testler sayesinde çocuğun güçlü ya da desteklenmesi gereken becerileri ile ilgili veriler elde edilir. WISC-4 testi toplam zeka puanı ile birlikte alt testlerin oluşturduğu zekanın 4 alt kümesi (Sözel Kavrama; Algısal Akıl Yürütme; Çalışma Belleği; İşlemleme Hızı) ile ilgili de bilgi vermektedir.

Özet ile WISC-IV testi; çocuğunuzu toplam 10 alt test ve 4 zeka kümesi bakımından yaşıtlarına kıyasla değerlendirerek güçlü olduğu yönlerini tanımamıza ve geliştirilmesi gereken alanlarını bulmamıza olanak sağlar.

NEDEN WISC-IV?

Şuan Türkiye’de hem WISC-R hem de en yeni versiyonu olan WISC-4 uygulanmaktadır. Bu da aileler için kafa karışıklığı yaratmaktadır. WISC-R testinin Türkiye’deki norm çalışması 1984 yılında yapılmıştır. WISC-R’ın uyarlamasının üzerinden çokça zaman geçmesi dolayısıyla günümüz çocuklarının bilişsel gelişimlerini; güçlü ve zayıf yönlerini tam olarak yansıtmadığı; bu sebeple elde edilen sonuçların güvenilir olmadığı düşüncesiyle yenilenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Ülkemizdeki norm çalışmaları 2013 yılında tamamlanarak WISC-4 ortaya çıkmıştır.

WISC-R ile Tüm Ölçek Zeka Puanı dışında Sözel Zeka Puanı ve Performans Zeka Puanı olmak üzere 2 alt küme puanı elde edilirken; WISC-4’te ise Tüm Ölçek Zeka Puanı ile birlikte Sözel Kavrama; Algısal Akıl Yürütme; Çalışma Belleği ve İşlemleme Hızı olmak üzere 4 alt küme puanı elde edilmektedir. Bilimsel ve güncel verilere dayanan WISC-4; klinik ve eğitim alanında kullanılan en kapsamlı ve güvenilir zeka testidir. Çocuğunuza zeka ölçeği uygulatacaksanız alacağınız sonucun doğruluğu ve güvenilirliği açısından gideceğiniz kurumun WISC-R değil; norm çalışmaları en son tamamlanan WISC-4 testini uyguluyor olmasına dikkat etmenizde fayda olacaktır.

WISC-4 (WISC-IV) sertifikasyonu sadece Türk Psikologlar Derneği (TPD) tarafından sağlanmakta ve kişinin 64 saatlik uygulayıcı eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir. Testi yapacak kişinin testi uygulama konusunda yetkisi olduğuna emin olmak için TPD onaylı sertifikasını görmeniz en doğal hakkınızdır.

TEST HANGİ ALANLARI ÖLÇER?
Test dört ana bölümden ve 15 alt testten oluşmaktadır:
1.Sözel kavrama (5 ayrı alt testten oluşur): Akıl yürütme; kavrama; kavram oluşturma; sözel bilgi ve sözel ifade yeteneği kullanılır. Her görev; işitsel uyaranı anlama; uzun süreli bellekte sözel olarak kodlanmış bilgiye ulaşma; tepkileri sözel olarak ifade etme yeteneği gerektirir. Sözel bilgi yanı sıra öğrenilmiş; bilgi ve yetenekleri yansıtan kristalize akıl yürütmeyi temsil eder. Lisan ve kültür yeterliliğini; okul başarısını yordar.
2.Algısal akıl yürütme (4 ayrı alt testten oluşur): Akıcı ve algısal akıl yürütme ve algısal organizasyonu ölçer. Her görev; görsel algı ve organizasyon; görsel olarak sunulan sözsüz materyali kullanarak akıl yürütme; idare etmeye-yönetmeye ilişkin işlevlerde kullanılan yetenekleri gerektirir.
3.Çalışma belleği (3 ayrı alt testten oluşur): Kısa süreli işitsel bellek; dikkat; konsantrasyon; çalışma belleğini ölçer. Her görev; seçme ve izleme dikkati; zihinsel manipülasyon; yetenekleri gerektirir.
4. İşlemleme hızı (3 ayrı alt testten oluşur): Zihinsel işlemleme hızı; harf-motor işlemleme hızını ölçer. Her görev; görsel algı ve organizasyon; görsel tarama; dikkatin yetkin kontrolü; gayretin sürdürülmesi; hız gibi çoklu motor tepkilerin verimli üretimini gerektirir.

TESTİN SÜRESİ NE KADARDIR?
Testin süresi çocuğa bağlı olarak 1 saat ile 2 saat arasında değişmektedir.

TESTİ YAPTIRMAYA GELMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ŞEYLER NELERDİR?
Çocuğun yorgun ve uykusuz olmadığı; dinlenmiş ve karnı tok olduğu; sıkıntı hissetmediği bir günde gelmesi önerilir. Çocuğa öncesinde “zeka testi;sınav” gibi tanımlamalar kesinlikle kullanılmamalı; “dikkat et; düzgünce yap” gibi kaygı ve strese sebep olabilecek komutlar verilmemelidir.