Yeni eğitim ve öğretim yılında 1.300.000’e yakın çocuk okul yaşamına başlayacaktır. Eğitim ve öğretim kurumları olan okullar; bedensel; zihinsel; ruhsal ve sosyal yönden büyüme ve gelişimleri hızla devam eden çocuklara hizmet vermektedir.
Okul çağındaki çocuklarınızın büyüme ve gelişmeleri; beslenme durumları ile yakından ilişkilidir. Yeterli ve dengeli beslenme; çocuğunuzun sağlığını doğrudan etkilediği gibi okul başarısı üzerinde de önemsemeniz gereken bir etkiye sahiptir.
Sağlıklı beslenmesi önemsenmeyen çocuklarda; dikkat dağınıklığı; odaklanma güçlüğü; algıda düşme; öğrenme zorluğu hatta davranış bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak ağız yaraları; kulak enfeksiyonu; grip ve sinüs enfeksiyonları gelişebilmektedir.
Okul çağı çocukları aşağıda yer alan dört besin grubunun tamamını yeterli miktarlarda ve dengeli şekilde tüketmelidir:
• Süt ve süt ürünleri;
• Kırmızı et; tavuk; balık; yumurta ve yağlı tohumlar;
• Sebze ve meyveler;
• Ekmek; tahıl ve türevleri
Çocuğunuz; güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayarak öğün atlamadan ve ara öğün yaparak beslenmelidir. Diyetisyenleri aksini belirtmemişse çocuğunuz ara öğünlerde süt; yoğurt; kefir veya ayrandan birini seçerek taze mevsim meyveleri ya da kuru meyvelerle birlikte tüketmelidir. Ayrıca ceviz; badem veya kavrulmamış fındıktan biri ile beraber kuru meyve iyi bir ara öğün olabileceği gibi; çocuklarınız sütlü tatlı; sağlıklı sandviç ya da tost tüketilebilirler.
Çocuklarınızın beslenme çantalarını; Diyetisyen önerisi doğrultusunda planlayarak ve aile – çocuk işbirliği içinde özenle hazırlamalı ve günlük olarak temizlemelisiniz.
Çocuklarınızı; spor dalları ile tanıştırarak kendi belirledikleri spor dalı ile ilgilenmelerini desteklemelisiniz. Çocuklarınızın; Aile Hekimi; Göz Hastalıkları Uzmanı ile Beslenme ve Diyet Uzmanı tarafından değerlendirilmesini sağlayarak koruyucu sağlık önlemlerini almalısınız. Çocukluk çağı beslenmesi ve sağlıklı beslenme çantasının oluşturulması için mutlaka Diyetisyen ile görüşmenizi öneriyor; çocuklarınızın sağlıklı; başarılı ve mutlu bir eğitim-öğretim dönemi geçirmelerini diliyorum.