Yazıyı; bu hafta sonu deniz uçağındayken yazmaya başladım. Geçtiğimiz hafta görüştüğüm adayların bir kısmında; çok istedikleri halde; pilot olma sebeplerini ifade etmekte zorlanmaları bu yazıyı yazmama teşvik etti.
Pilot olmayı neden istediğinizi biliyor ama ifade etmekte zorluk mu çekiyorsunuz? Bu yazı; sizin için.
Önünüzdeki en büyük engel;mülakatınıza girecek olan alan uzmanları Uçuş Psikologlarının ve Kaptan Pilotların; muhtemelen sizden farklı bir kuşakta olmasıdır.
Kuşaklar arası farklar; bir mesleği istemekten tutun da motivasyonunuzda ve hayatı anlamlandırma stilinizde büyük farklar oluşturuyor.
1980 ve sonrasında doğan Y kuşağını açıklamak için Milenyal Kuşak ifadesi kullanılıyor. Milenyal kuşağın çarpıcı biçimde farklı yanı; iş hayatında anlamı sorgulamasının daha fazla oluşudur.
Amerikan menşei olan bir kuruluş; tam olarak şu duruma atıfta bulunuyor: İş yerinde bir anlam yakalamış olan çalışanlar; diğer kişilere nazaran altı kat daha fazla o işi sahipleniyor ve o şirkette devamlılığını sürdürüyor. Keza; iş yerinde anlamlı bir iş yaptığını belirten çalışanların; iş verimi de buna paralel artıyor. 2017 yılında yapılan araştırmanın sonucu da bu görüşü destekler mahiyette çıkmış. Araştırma sonucuna göre iş yerinde anlamı bulamayan Y Kuşağı çalışanlarının yüzde 71’inin verimli çalışmadığı vurgulanıyor. Demek ki; iş yeri performansımızla; yaptığımız işler ve bu işi anlamlı bulup bulmadığımız arasında çok sıkı bir korelasyon mevcut.
Bir işi verimli ve başarılı kılan ilk şey; o işe dair ilgimizdir. İlgi; araştırmayı ve öğrenmeyi yani bilgi edinmeye uygun motivasyonu tetikler.
Pilot olmak istediğini beyan eden adayın hem havacılığa yönelik ilgisi;hem de havacılık alanındaki mevcut bilgisi bu sebeple değerlendirilmelidir.
Bu işi neden istiyorum? Bana ne katacak? Pilot olma kararımda ki en önemli sebepler nelerdir? Bu sorular; havacılığa dair genel yaklaşımınız ve anlam farkındalığınızı gösterir.
Havacılık ilgisini veya pilot olma isteğini öğrenme ve gelişime açık olduğu için seçtim diyorsanız; sebep sonuç ilişkisini bir daha değerlendirmenizi tavsiye ederim. Bu bir sebep değil; işe dair anlam farkındalığı olan çalışanın kazanacağı doğal bir sonuçtur.
Bunu daha iyi açıklamak için; beni etkileyen bir hikayeyi paylaşmak istiyorum. John F. Kennedy; 1961 yılında NASA yı ziyaret eder. Bu ziyaret sırasında; girişteki temizlik görevlisine NASA’da ne iş yaptığını sorar. Temizlik görevlisinin cevabı: “Aya adam gönderilmesine yardım ediyorum.”
Temizlik görevlisinin; yaptığı işin NASA’nın teknolojisi ve tüm faaliyetlerinin bir parçası olduğunu içselleştirmiş olması; aslında işe anlam kattığının ve farkındalık sahibi olduğunun önemli bir tespittir. Yaptığı işi sahiplenen; yüksek motivasyonla çalışabilen ve verimini yüksek tutabilen çalışanlar; iş hayatının en çok aranan profilidir.
Havacılık Sektöründe; insan odaklı bir yaklaşım vardır. Mevcut teknolojiyi doğru ve güvenilir biçimde kullanacak; motivasyonu yüksek; gelişime açık; ekip çalışmasına uygun adaylar seçilmelidir. Seçilecek olan adaylar; bu işle beraber sadece; işin kendilerine olan katkılarına odaklı değil aynı zamanda şirkete katkılarını; sorumluluk ve rollerini de iyi analiz etmiş olmalıdır. Yani havacılığın; bir iş tecrübesinden çok ama çok ötede; bir yaşam kültürü; tüm hayatını da beraberinde derinden etkileyecek sorumlulukları olduğunu kabul etmelidir.
Herhangi başka bir işte; birkaç gün uykusuzluk; düzensiz dinlenme saatleri nispeten tolere edilebilirken; havacılıkta hiçbir zaman telafi şansınız olmadığını bilmelisiniz. Kaç yıl ve kaç saat uçuş tecrübeniz olursa olsun; her uçuş ilk uçuştur. Havacılıkta pilotların; uçuş öncesi hazırlıkları da bu sebepten sadece uçuş planına; uçulacak destinasyona; meteorolojiye değil aynı zamanda uçucunun da yeme içme düzeni; yorgunluk yönetimi; uykusu; zindeliği; herhangi bir alkol ve/veya ilaç etkisi altında olup olmaması gibi değişkenlerin bir arada gözetildiği uçuşa hazır oluşuna yani “Fit to Fly” oluşuna sıkı sıkıya bağlıdır. İş için anlam farkındalığı gelişmemiş bir adayın; bu dengeyi kurabilmesi zor bir ihtimal olarak karşılanır.
Şimdi gözlerinizi kapatın ve tekrar düşünün; neden pilot olmak istiyorsunuz? İçinizdeki anlam farkındalığı geliştikçe; size ait ve en doğru yanıtlara da ulaşacaksınız.