Depresyondayım ve maskeliyorum.. ama ne yaşadığımın farkında değilim..
GİZLİ DEPRESYON YA DA MASKELİ DEPRESYON NEDİR?
Bazılarımız sorun ne olursa olsun gülümsemeyi hatta kahkahalar atmayı; sorun yokmuş gibi yaşamayı başarabilir.. Bazı semptomlar uzun süre ve sıklıkla görülüyorsa; bu kahkahalar depresyonu maskelediğimizin işareti olabilir. Depresyon tedavi edilmediğinde uzun vadede çok yıkıcı bir biçimde; biyolojik sağlığı; sosyal ve işlevsel yaşamı tehdit etmektedir.
Bunun için sizlerle gizli; yani maskeli depresyonun belirtilerini paylaşmak istedik..
-“Bir süredir uyanamıyorum ya da çok fazla uyumak istiyorum: “Eğer bu durumu yaşıyorsanız; bilinçdışı sorunlarınızdan kaçmak istiyor ya da çözemediğiniz yaşam olaylarını yok sayıp bastırıyor olabilirsiniz..
-“Uyuyamıyorum; uykuya dalmak resmen ızdırap oldu. Uyumak için saatlerce yatakta dönmem gerekiyor.. sabahları çok yorgun kalkıyorum: “ uykuya dalmanız yorgun ve uykusuz olduğunuz halde zorlaştıysa bu durumda endişe vericidir.
-“Sürekli bişeyler yemek istiyorum bu bana mutluluk veriyor: “ Aslında yemek içmek sadece ihtiyaçtır. Normalin dışında bir yeme içme davranışı geliştiyse bu durumda maskeli depresyondan şüphelenebilir..
-“İştahım tamamen kapandı; aslında yediğim her şeyden keyif alırdım; yemek yemek yük oldu benim için.”
-“Her gün alkol alıyorum bu beni rahatlatıyor; keyif için içiyorum.” Sosyal içicilik ve alkolizm farklı kavramlardır. Rahatlamak için içmek diye bir şey yoktur; bu sorunlarımızdan ve ruh halimizden kaçtığımızın göstergesi olabilir.. Rahatlamak için yapılabilecek başka şeyler de vardır; spor ve sosyal faaliyetler gibi.. sürekli olarak alkol almak depresyona yakalandığımızın işareti olabilir..
-“İnsanlarla görüşmeyi artık gereksiz buluyorum. Dostlarım ailem bile tahammülsüzlük yaratıyor. Çevremde kimseyi istemiyorum:” sosyal izolasyon; sevdiklerine bile tahammül seviyesinin azalması yine depresyonun önemli bir belirtisidir..
-“Hayatın yaşanmaya değer olduğunu düşünmüyorum; her şey geçici; çok önemsememek lazım; hatta yaşamak büyük bir yükten başka bir şey değil” : Konuşma aralarında sürekli anlamsızlıktan; ölümden; yaşamın değerinin olmadığından bahseden kişilerde de maskeli depresyonun olduğundan şüphelenmelidir. Normalde bu insanlar hayata bağlıdır ancak depresyon sürecinde her şeyden vazgeçmiş görünürler..
-“Yardıma ihtiyacım yok; kendim halledebilirim; psikoloğa gitmek zayıflık; ben neler atlattım bunu mu aşamayacağım”: Gizli depresyon yaşayan kişiler sağlıklı olduklarına aslında derinden inanmazlar; ancak yardım almak durumla yüzleşmek anlamına geldiğinden bundan kesinlikle kaçınırlar. Bu süreç bilinçdışıdır; kişi bunun farkında değildir. Bazen cesaretlerini toplayıp randevu alırlar ancak gitmek konusunda kararsızdırlar ve son anda vaz geçerler. Destek alma süreci geciktikçe depresyon derinleşir..
-“Çok çabuk ağlıyorum; normalde böyle durumlara karşı çok dayanıklıyımdır.” Kendilerinin bile anlayamadığı aşırı hassasiyet yaşayabilirler.. duygularını kontrol etmekte zorlanırlar. Ani ağlamalar; aşırı bir hassasiyet ve akabinde ani kahkahalar atabilirler.. normalin dışında duygu geçişleri ve aşırı hassasiyet gizli depresyonun belirtisi olabilir..
-“yapamam; başaramam; halledemem; aşamam” : Bu Kişiler normal duygudurumlarının dışında kötümser konuşmaya başlarlar. Baktıkları ve değerlendirdikleri her şey negatifleşmeye başlar.. özellikle normalde yapabildiklerini yapamayacaklarını düşünürler.
Gizli ya da maskeli depresyonun; normal depresyona göre yıkımı ve sonuçları çok daha ağır olabilir çünkü kişi bu durumun farkında değildir ve tedaviye baş vurmaz.. Durumu en iyi kişinin yakınları görebilir ve tedavi için ikna edebilir. Sevdiklerimizde ya da yakından tanıdığımız kişilerde bu tür semptomlar görüyorsak onları mutlaka tedaviye ikna etmemiz gerekir.