Milli Eğitim Bakını Ziya Selçuk’un 5 Mart 2019 tarihinde yaptığı açıklamasıyla birlikte okula başlama yaşı değişti. Bu sevindirici haberle eylül ayı sonunda 69 ayını doldurmuş olan çocuklar 1. sınıfa başlayacak. 2019-2020 eğitim öğretim yılında Aralık 2013 (69 ay )doğumlu çocuklar için 1. sınıfa başlamak zorunlu. Geçen yıllarda ilkokula başlama zorunlu yaşı 66 aydı.
2019-2020 eğitim öğretim yılı için gerçekleşecek olan bir diğer değişiklik ise; eylül ayının sonunda 66 ayını doldurmuş olan çocuklar veli dilekçesiyle ilkokula başlayabilecek. Geçmiş yıllarda veli dilekçesiyle ilkokula başlama 60 ayını doldurmuş çocuklar için geçerliydi.
Gelecek eğitim öğretim dönemi yaklaşırken bazı anne babalar heyecanlı bazılarının kafası karışık. İlkokul eğitimi için okul seçimi başlı başına zorlayıcıyken bir de “ilkokula mı başlasın yoksa bir yıl daha okul öncesi mi okusun” diye kararsız kalan anne babalar bulunmakta. Çocuğunuz için doğru zaman mı gelin yazıyı okurken birlikte değerlendirelim.
Çocuğunuzun ilkokula başlama yaşı gelmişse aklınızdan şu düşünceler geçiyor olabilir;
Ben de sınıfın küçüğüydüm ve bu daha azimli olmamı sağladı.
Okuma yazmayı öğrendi. 1 yıl daha okul öncesinde sıkılır.
2 yaşından beri kreşe gidiyor artık sıkıldı.
En yakın arkadaşı ilkokula başlıyor. Benim çocuğum da çok heyecanlandı. Tekrar okul öncesi okursa hayal kırıklığı yaşar.
1 yıl daha okul öncesine bütçe ayırmak istemiyorum.
İleri yaşlarda anne baba olduk. Bir an önce mezuniyetlerini görmek istiyorum.
Ne kadar zeki ve başarılı bir çocuğum olduğunu ilkokulla birlikte görme heyecanı yaşıyorum.
Yoğun çalışıyoruz ve daha uzun ders saatleriyle okulda daha uzun saatler kalmasına ihtiyacımız var.
Bu düşüncelerin çoğu anne babaların kaygılarıdır; çocuğun okula hazır olmasıyla ilgili değildir. Bir çocuğun ilkokula başlaması için okumayı sökmüş olması ya da bazı kelimeleri yazıyor olması yeterli değildir.
Çocuğunuzun ilkokula başlaması için;
Öz bakım (Tuvaletten sonra kendi temizliğini yapabilmesi; kıyafetinin fermuarını ya da düğmesini kapatabilmeli; yemeğini kendisi yemeli; bağcığını kendisi bağlamalı v.b.) becerisini kazanmış olması beklenir. Çünkü ilkokulda öz bakım tek başına yürüteceği bir süreçtir.
Sosyal beceri kazanımlarının olması beklenir. Arkadaş edinme; oyun gruplarına dahil olma; oyun kurma; kaybetmeye tolerans geliştirme;duygu ve düşüncelerini ifade edebilme kazanımları zayıf olarak başlayan bir çocuk sosyal ilişkilerinde zorluk yaşayabilir. Sınıfında kendisinden yaklaşık 1-1 bucuk yaş büyük çocuklarında olacağı unutulmamalıdır.
1. sınıfın ilk dönemi yazma kazanımlarının yoğun olduğu bir dönemdir. Çocuklar sürekli yazı yazmaktan sıkılır. İnce motor becerisi ( kalem tutmak; yazı yazmak; resim yapmak; makas kullanmak; ayakkabı bağlamak v.b)gelişmemiş bir çocuk için daha da sıkıcı ve yorucu bir hale gelir. Erkek çocukların ince motor becerisinin daha geç geliştiği bilinmektedir.
Okul yaşamı uzun bir yolculuk 1. sınıf kazanımlarını edinmek çoğu çocuk için oldukça kolay. Okula küçük yaşta başlamanın zorlukları özellikle ortaokul yıllarında daha net gözlemlenir. Soyut kavramların kazanımları (dil bilgisi; geometri; matematik); sosyal ilişkiler; ergenlik dönemi yaşantıları; fiziksel aktivitelerde yeterlilik; akademik yoğunluğa fiziksel ve zihinsel olarak yetebilmek…
İlkokula başlamaya siz mi hazırsınız yoksa çocuğunuz mu?