Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Boyun Fıtığı Rahatsızlığında Manuel Terapi Yöntemleri

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Boyun bölgesi rahatsızlıklarını ele alacağımız bu yazımızda baş ağrısı; baş dönmesi; boyun düzleşmesi ve boyun fıtıklarında ne gibi sorunlar görülür ve bunlara yönelik tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Boyun bölgemiz damar ve sinir yapılardan zengin bir bölge olup fizik tedavi ve manuel terapi uygulamalarının odak noktasında yer almaktadır.
Uzman doktor tanısı ile bize başvuran hastalarımızın genel değerlendirme ve tedavi basamakları şunlardır.
Baş dönmesi: Mekanik unsurlara bağlı olarak yani boyun omurları arasında bulunan doğal eklem hareketinin kısıtlanması; skolyoz ya da boyun düzleşmesi nedeni ile eklem dizilim bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkan baş dönmelerinde gerekli testler yapılıp hastanın manuel terapiye uygunluğu değerlendirilir. Sonrasında yaptığımız manuel terapi teknikleri ki bunlar mobilizasyon olarak adlandırdığımız -eklem hareketini doğal seyrine getirmek için kemik ve dokulara yapılan hareketlendirme manevralarıdır - hareketsizliğe bağlı basıyı ortadan kaldırma teknikleridir. Böylece baş dönmesine bağlı mekanik problem ortadan kaldırılarak hastanın yaşam kalitesi arttırılır.
Baş ağrısı: Mekanik ve gerilim tipi baş ağrıları özellikle üst cervikal bölge kusurlarına bağlı olarak toplumda sık karşımıza çıkan bir problemdir. İlgili Hekim kontrolü ile beraber tespit edilmiş mekanik baş ağrılarında manuel terapi etkin bir yöntemdir. Boyun aksının düzleşmesi; eklem hareket kabiliyetindeki azalma ile beraber damar ve sinirlerin baskısı sonucu(üst servikal bölgede)baş ağrıları oluşmakta ve uzun süreli olduğu için ve problem devam ettiği için yaşam kalitelerini olumsuz etkilemektedir.
Tedavide kullandığımız yöntemlerde yumuşak dokuları gevşetmek; derin kas gruplarının spazmını ortadan kaldırmak için yapılan egzersizler; derin duyu çalışmaları ve mobilizasyon teknikleri ön plandadır.
Boyun düzleşmesi/fıtığı:Çok sık karşımıza çıkan iki büyük ve yaşam kalitesini çok azaltan problemlerdir. Öncelikle boyun boyun düzleşmesini ele alalım. Zamanın getirdiği hareketsizlik; cep telefonu ve bilgisayar kullanımı; beslenme problemleri; kilo kontrolsüzlüğü; yetersiz sıvı alımı gibi bir çok neden ile ortaya çıkan boyun düzleşmesi tamamen mekanik bir problemdir. Derin kas gruplarının aşırı çalışması ve kas dengesizliğine bağlı olup fizik tedavi ve manuel terapiden çok fayda görülür. Boyun düzleşmesi sonrasında boyun bölgesine binen yük dengesinin bozulması ile disklere binen basıncın artması ile de disk yapısının bozulması ve disk hernileri yani fıtık oluşmaktadır. İki problemde de ilgili uzman hekim teşhisinden sonra önce tarafımızdan hasta değerlendirilir;gerekli testler yapılır (herhangibibir damarsal ve sinirsel bası var mıdır?)(proprioseption muayenesi; postür değerlendirmesi…)Bu aşamada testler ve hekim oryantasyonu çok önemlidir. Yanlış hasta seçimi yapılan müdehaleler ile daha kötü duruma düşülebilir. Bu yüzden tedavinizi muhakkak bu konuda uzmanlaşmış kişilerde olmalısınız.
Tedavi modülünde yumuşak doku mobilizasyonu; eklem mobilizasyonu; dizilim bozukluğuna bağlı manüplasyon uygulamaları; tetik nokta tedavisi; derin duyu eğitimi; egzersiz tedavisi; ev egzersiz programı ve koruyucu tedavi eğitimi hastalarımıza verilmektedir.Koruyucu tedavi modülünde ev egzersiz programları çok önemli bir yer tutar.Yaptığımız uygulamaların hastaların kendi başına yapılabilir formunu gösteriyor ve özellikle ağrılı durumlarda mutlaka tekrar edilmesini istiyoruz. Böylelikle tedavinin etkisini sürdürülebilir kılıyor ve tekrarlama riskini azaltıyoruz.