Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Öfke Yönetimi İçin 8 İpucu

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Herkes öfkeyi farklı şekil veya biçimlerde yaşar; bazen öfke hafif bir rahatsızlık hissettirken bazı durumlarda öfke duygusu hayatımızı alt üst edebilir. Yapılan araştırmalara göre öfke; yedi evrensel duygudan biridir ve kısa süreli olarak bu şekilde hissetmek tamamen normaldir.

Stres durumlarında birçoğumuz öfkeleniriz.Önemli olan öfke duygusunu hissettiğimizde nasıl davrandığımız ve ne yaptığımızdır. Öfkenizi nasıl kontrol edeceğinizi veya öfkenizi nasıl azaltacağınızı bilmek; sağlıklı bir hayat için olmazsa olmazdır.

İşte öfke yönetimi konusunda 8 ipucu

1-Öfke yaratan durumdan uzaklaşın

Her ne yapıyorsanız ve sizi öfkelendiren durum ne ise; ondan uzaklaşın. Yoğun öfke duygusu hissettiğiniz zamanlarda uzaklaşmak imkansız geliyor olabilir fakat uzaklaşmak ve sakinleşmek için kendinize bir dakika bile olsa zaman ayırmak rahatlamanıza yardımcı olabilir.

2-Nefes alın

Diyaframınızdan derin nefesler alın. Bu nefesinizi yavaşlatmaya zorlar ve nefesinizin yavaşlaması vücudunuz üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu da duygusal tepkinizi etkiler. Nefes almanın öfke yönetimi içindeki yeri çok büyüktür. Nefes almak her zaman rahatlatır. Doğum yapan kadınlara doktorların söyledikleri gibi “Derin nefes al; ver; al; ver..”

3-Egsersiz yapın

Mümkünse; dışarı çıkıp yürüyün veya koşuya çıkın. Temiz hava ve fiziksel egzersiz; bedeniniz ve zihniniz için harikalar yaratabilir ve öfke yönetimi konusunda olduğu kadar zihinsel refahında anahtarıdır. Size her hangi bir hareket yapmadan önce duygularınız üzerinde akılcı düşünceler üretme şansı verir. Bu ve bir önceki sebepten dolayı yoga; nefesle yoğun şekilde bağlantılı olduğu için harikadır.

4-Mantığınızla hareket edin

Öfke bir duygudur; bu yüzden yaşadığınız duruma verdiğiniz cevabı yönetmesine izin vermemelisiniz. İçinde bulunduğunuz koşulları düşünün ve mantığınızı kullanarak; öfke yönetimi konusunda mantıklı kararlar alın.

5. Öfkelendiğiniz durumu belirleyin

Öfkenizi neyin tetiklediğini belirleyin. Yani neyin sizi öfkelendirdiğini bilin. Sürekli aynı şey mi sizi öfkelendiriyor? Veya öfkelendiğiniz şey hayatınızda olması gereken ve sürekli olacak bir durum mu? Eğer öyleyse; bir daha ki sefere öfkenizi azaltmak için uygulayabileceğiniz atacağınız adımları düşünmeye başlayın.

6. Değişiklik yapın

Öfkenizi tetikleyen şeyi tanımladıktan sonra durumunuzu değiştirmek için ne yapabileceğinizi düşünün. Değiştirebileceğiniz bir şeyse değiştirin.

7. Tepkilerinizi belirleyin

Başkalarıyla konuşurken agresif bir dilden kaçınmak; size duruma nasıl tepki gösteriyorsanız açıkça ifade etmenize yardımcı olabilir. Sadece saldırgan bir dil kullanmanızı değil; ne söylediğiniz üzerine de düşünün. Saldırıya başlamak ve diğer kişiye / kişilere odaklanmak yerine kendinizle ilgilenin ve “ben” dilini kullanmaya başlayın.

8. Psikolog Desteği alın

Öfke patlamaları sizi ve en çok sevdiğiniz kişileri tehlikeye atabilir ve istemediğiniz halde onlardan uzaklaşabilirsiniz. Farkında bile olmadığınız altta yatan sorunlar olabilir ve öfke konusunda deneyimli psikologlar; psikoterapi sırasında öfkenizi tanımlamanıza ve bu sorunların çözümüne yardımcı olmanın yanı sıra öfkenizi etkili ve güvenli bir şekilde işleme koymanıza yardımcı olabilecek özel öfke yönetimi stratejileri sunabilirler.