Fetal Gelişim Kısıtlılığı -Gelişim Geriliği gebelik takiplerinde ve perinatoloji kliniklerinde sık rastlanılan durumlardan olup; Ultrasonografi de yapılan değerlendirme sonucunda fetal ağırlığın 10. persentilden düşük olması olarak tanımlanır. Fetal ağırlığın 3. Persentil den daha küçük olması durumu da Ağır Fetal Gelişim kısıtlılığı olarak tanımlanabilir. Tanıda fetal biyometrik ölçümlerin ve gebelik haftasının doğruluğu çok önemlidir. Ancak bu fetusların yaklaşık %30 da gerçekten gelişim kısıtlılığı saptanmaktadır ve sıklıkla anormal Doppler bulguları eşlik etmektedir. Diğer %70’inde de yapısal olarak küçük fetüs saptanmaktadır. Fetal gelişim kısıtlılığı ile yapısal küçük fetüs birbirleri ile çok karıştırılmaktadır. Fetal gelişim kısıtlılığı istenmeyen durumlarla (erken doğum oligohidroamniyos bebekte akciğer ve nörolojik hastalıklar ve ölüm gibi) komplike olabilecek iken yapısal küçük fetüs genellikle komplike olmaz ve iyi seyirlidir.
En önemli ve en sık neden olarak utero-plasental dolaşım yetersizliği suçlanmaktadır. Diğer nedenler olarak fetal hastalıklar (Genetik bozukluklar konjenital anomaliler ve intrauterin enfeksiyonlar) maternal hastalıklar (Kronik hipertansiyon preeklampsi diyabet otoimmun hastalıklar kronik böbrek hastalığı siyanotik kalp hastalığı hemoglobinoptiler sigara alkol ve ilaç kullanımı…) ve plasental bozukluklar (plasental enfarktüs dekolman mozaizim valemantöz kord insersiyonu…) görülmektedir.
Fetal gelişim kısıtlılığının önemi; fetusta oligohidroamniyos erken doğum ve fetal ölüm ile komplike olabilir. Yine bu yenidoğan ve bebeklerde intraventriküler kanama nekrozitan enterokolit sepsis hipoglisemi elektrolit dengesizliği hiperviskosite sendromu nörogelişimsel gecikme ve ölüm daha sık izlenmektedir. Özellikle erken doğan ve ağır gelişim kısıtlılığı olan yenidoğanlar daha risklidir. Yine bu çocuk ve erişkinlerde nörolojik gelişim geriliği serebral palsi mental retardasyon konuşma ve okuma bozuklukları düşük öğrenme kapasitesi kronik hastalıklar (hipertansiyon ve diyabet…) ve sosyal problemler gelişebilmektedir. Bu komplikasyonların gelişimi nadir olup; doğum haftası gelişim kısıtlılığının derecesi ve altta sebep olan nedenlere bağlı olarak değişmektedir.
Fetal gelişim kısıtlılığı önlenebilir mi? veya önleyici stratejiler nelerdir?
Fetal gelişim kısıtlılığından şüpheli bir olgu nasıl değerlendirilmeli? Neler yapılmalı?