Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Dönemi - Burun Tamponu Çıkarılması

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
Burun Tamponu Çıkarılması

Burun Ameliyatlarından sonra tampon çıkarılması ile ilgili geçmişteki deneyimler hala kişileri olumsuz etkilemekte. Peki burun tamponu çıkarılması zor mu? Burun tamponu konulması her zaman gerekli mi? Burun tamponu için hangi materyaller kullanılıyor?

Burun tamponu özellikle eğriliği bulunan kişilerde burun kıkırdağı düzeltildikten sonra bu bölgede kanama olmaması için yerleştiriliyor. Burun orta bölümündeki kıkırdağın kanamalarında kıkırdak beslenmesi bozulabilir ve iyileşme istenilen şekilde olmaz kıkırdak deformiteleri ortaya çıkabilir bu nedenle tamponlar erken dönemde baskı yaratarak kanamaları azaltır.

Burun ameliyatlarında konka büyümesine yönelik işlemler yapılmışsa yine bu bölgedeye baskı oluşturması için burun tamponları konulması hastanın yararınadır. Burun tamponlarının kaç gün kalacağı yapılan işleme göre karar verilir.3-7 gün arasında burun tamponları tutulabilir.

Eğer septum adı verilen burun orta bölümündeki kıkırdakta deformasyon yoksa çok fazla bu bölgede çalışılmamışsa tampon konulmasına gerek olmayabilir. Bu ameliyatın tekniğine cerrahın tercihine göre değişebilir. Ancak bu konuda "tamponsuz burun estetiği" veya "tampona gerek yoktur" gibi kesin ifadeler yanlış anlaşılmalara neden olmaktadır.

Burun tamponu için en sık silikon nazal tamponlar tercih edilir. İçlerindeki boşluklu bölüm iyileşme döneminde de kişinin nefes almasına izin verir. Silikon kaygan bir materyal olduğu için yerleştirilmesi ve çıkartılması kolaydır. Merocell gibi tamponlar yine burun ameliyatlarında kullanılabilir içerdeki sıvıyı emerek şişen bu tamponlarda birkaç gün sonra rahatlıkla çıkartılabilir.

Burun tamponu çıkartılması geçmişte olduğu gibi kişiyi rahatsız eden bir işlem değildir. Basit bir kuvvetle çekilerek kayarak burundan çıkartılır. Genel olarak belirgin bir ağrı duyulmaz hatta burun deliklerinin açılması ile kişi önemli ölçüde rahatlama hisseder.

Burun Ameliyatı Sonrası Diş Fırçalama

Burun ameliyatlarında yapılan işlemlerin sağlıklı iyileşmesi için ameliyattan sonraki süreçte dikkat etmeniz gereken noktalar çok önemlidir.Burun Estetiği öncesinde ameliyat süreci ve sonrası ile ilgili bilgileri doktorunuzla ayrıntılı şekilde konuştuğunuzdan emin olun.

Rinoplasti (burun estetiği) sonrasında dişlerin ne zaman fırçalanacağı hastalarımız tarafından sıklıkla sorulan konulardan biri. Dişlerinizi ilk günden itibaren hırpalayıcı hareketler yapmadan fırçalayabilirsiniz. Diş fırçalarken yumuşak fırçalar kullanmalı özellikle üst dudağınızı zorlayıcı hareketler yapmamalısınız.

Burun ameliyatı sonrasında üst dudak;üst dişler ve damakta hassasiyet olabilir. Çiğneme esnasında veya diş fırçalarken bu bölgede rahatsızlık duyabilirsiniz endişelenmeyin bu geçici bir durumdur. Ameliyat sonrası birinci haftadan itibaren ödemler azaldıkça diş fırçalarken hassasiyet de azalacaktır.

Burun Ameliyatı sonrası doktorunuzla iletişim halinde kalmanız herhangi bir soru ya da sorununuzun hızlı çözülmesi için önemlidir.

Burun Estetiği sonrası Ağrı

Burun estetiği için başvuran kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri ameliyat sonrası ağrı olup olmayacağı.Burun estetiği sonrasında hafif sızılar oluşabilir ve bu sızılar basit ağrı kesiciler ile dindirilebilir.Ameliyat sonrası baş ağrısı;boğaz ağrısı da hafif derecede ortaya çıkabilir. Yine basit ağrı kesiciler ile giderilebilir.

Burun estetiği sonrasında pek çok hasta ortalama üçüncü günden sonra ağrı kesici alma ihtiyaçlarının ortadan kalktığını belirtmektedir. Burun ameliyatı sonrasında başın belli bir pozisyonda tutulması rahat uymayı engelleyebilir ; uykusuzluğa bağlı baş ağrısı tetiklenebilir. Ancak tüm bunlar ortalama bir hafta içinde düzelen durumlardır.

Toplum arasında kemiğe müdahale edilirse daha fazla olur gibi yanlış inanışlar mevcuttur. Oysa günümüzde uygulanan dokuya saygılı cerrahiler sonrası ağrı çok az görülmekte ve kemik müdahalesi ile ilgisi pek bulunmamaktadır..