Destek Sitesi platformunda Uzman olmak ister misiniz?

Uzman olmak için Şimdi başvurun.

Doğru Beslenme ile Gripten Korunmanın Yolları

Oluşturulma tarihi: 18.02.2025 22:13    Güncellendi: 18.02.2025 22:13
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN
Vücudunuza girebilen ve size zarar verebilen bazı dış maddelere karşı korunmanız sizin bağışıklığa olan tepkinizdir. Yorgunluk; sık tekrarlayan iltihaplanma; grip; soğuk algınlığı; boğaz ağrısı ve alerjiler bağışıklık sisteminizin düştüğünün göstergesidir. Böyle bir durumda; ilaç ve aşı yöntemlerine başvurmak yerine sağlıklı beslenmek önceliğiniz olmalı.

GRİPTEN KORUNMANIN KİLİT NOKTALARI
• Güne 1-0 önde başlayın
Özellikle hastalıklara yakalanma riskinin arttığı kış aylarında en önemli öğün olan kahvaltıyı simit ve çay gibi besinler ile geçiştirmeyin. Asıl marifet sağlıklı seçimler yapabilmektir. Yumurta; beyaz peynir; zeytin; tereyağ; bal; pekmez; salatalık; bir iki adet ceviz; badem veya fındık sağlıklı bir kahvaltıda olması gereken besinler arasındadır. Eğer güçlü bir kahvaltı yaptığınızı düşünüyorsanız yağlı tohumları ara öğünlerinizde tüketebilirsiniz.

• Kahvaltınızda bitki çaylarına yer açın
Antioksidan açısında güçlü olan kuşburnu; ahududu; böğürtlen; ıhlamur; ekinezya gibi çayları bu dönemde rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Hatta üzerine bir kaç damla limon sıkarak tüketebilirsiniz.

• Su Tüketiminize dikkat edin
Soğuk havalarda su tüketimi azalabilmekte bu yüzden su tüketimini arttırmalısınız. Gripten korunmak için günde 2 litre su tüketmeli; ve tüketiminizi kolaylaştırmak için suyunuzun içerisine limon; zencefil; kabuk tarçın; karanfil ekleyebilirsiniz.




• Mucizevi Soğan
Antioksidan içeriği bakımından zengin olan soğangilleri bolca tüketmelisiniz. Pırasa; kırmızı; beyaz ve mor lahana; brokoli; karnabahar; soğanın tazesi ve kurusunu sofranızdan eksik etmeyin.


• Yemeklerinizde Sarımsak Kullanın
Sarımsakta bulunan allicin adlı güçlü antioksidant; vücudu serbest radikallerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirdiği için unutulmaması gerekenlerdendir.

• Bardaklar Dolusu C Vitaminine Hayır
Grip olduktan sonra iyileşmek için bardaklar dolusu portakal suyu içmenin size hiçbir faydası olmayacaktır. Suda eriyen C vitamini vücutta depolanmadığı için turunçgillere yüklenmek ile bağışıklığınızı arttırmış olmayacaksınız. Belirli miktarlarda ve düzenli bir şekilde tükettiğinizde bağışıklığınızı güçlendirmede faydalı olur.

• Mevsimine Göre Sebze ve Meyve Tüketin

Meyve;
Portakal: Hemen hepimiz portakalı grip tedavisinde kullanırız. Portakal C vitamininin yanı sıra B vitamini; potasyum; kalsiyum; magnezyum da içeriyor. Lifler; organik asitler ve şeker açısından da zengindir. Bu yüzden insana dinamiklik verir. Lifler ise; sindirim sistemini düzenliyor.
Kivi: içerdiği c vitamini; karotenoid ve flavonoidler sayesinde vücudu oksidanlardan temizler. A vitamini B1; B2 vitaminleri; fosfor; kalsiyum; demir gibi mineraller ve protein içerir. Mineral ve vitaminlerden zengin olduğu için gribe iyi gelir. Aynı zamanda kivi lif içeriğinden dolayı besleyici bir meyvedir.
Elma: içeriğindeki C ve E gibi antioksidan vitaminlerle bağışıklılık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Elmanın içeriğinde bulunan lif; aynı zamanda uzun süre tok hissetmenizi sağlar.
Nar: Yüksek C vitamini kaynağıdır. İçerisinde bol miktarda bulunan K vitamini kemik sağlığının gelişmesinde; B5 vitamini ise vücudun karbonhidratları; yağları ve proteinleri metabolizma etmeyi sağlar.
Mandalina: turunçgiller familyasından olan mandalina içerdiği zengin ve doğal C vitamini ile bedeninizin hastalıklarla direnme gücünü arttırır.
Greyfurt: Yoğun miktarda su ve C vitamini içeren greyfurdu ara öğün olarak tüketmelisiniz.
Ayva: Hazımsızlığı giderir; mide ve bağırsağı kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını gidererek vücudun gelişmesine yardımcı olur.
Trabzon hurması: Kış aylarında balgam söktürücü; öksürük; grip; nezle; soğuk algınlığına karşı bol lif içerikli trabzon hurması bu ayın vazgeçilmezidir.

Sebze;

Yer elması: Hem çiğ hem pişmiş olarak tüketebileceğiniz yer elması; A ve B vitaminini yüksek miktarda içermektedir. Bu şifalı bitki diyabet hastaları ve tansiyon hastaları tarafından da korkmadan tüketilebilir.

Kereviz: İçerdiği apiol adlı madde ile idrar yollarını temizler; sindirimi kolaylaştırır ve bedeninizi güçlendirir.
Balkabağı: Demir; potasyum; kalsiyum ve fosfor açısından zengin balkabağı; aynı zamanda antioksidan özelliği sayesinde vücudun dirençli olmasını sağlar.

Kuruyemiş;

Kestane: kış mevsimi ile özdeşleşmiş bir yemiştir. İçeriğinde nişasta; lif; protein; potasyum; fosfor; kalsiyum gibi mineraller ve B1; B2 ve C vitaminlerini bulunan kestane doyurucu bir besindir.

Muşmula: İçerisinde bol miktarda C; B1 ve B2 vitaminlerini barındırır. Ayrıca muşmula pektin; organik asitler; karoten ve karbonhidrat barındıran bir meyvedir.

Ceviz : protein; vitamin; omega 3; yağlı asitler; lesitin ve yağ bakımından zengindir. Fındık ve benzeri gibi diğer türevleri ile kıyaslanacak olduğunda doymamış yağ miktarı daha fazla miktardadır.

• Kestane ile İçinizi Isıtın

C vitamini ve kalsiyum açısından zengin olan kestaneyi ara öğünlerinizde porsiyon miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz. 3 kestanenin 1 dilim ekmek ile eşdeğer olduğunu unutmadan öğleden sonraki ara öğününüzde tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır. Çünkü kestanenin tok tutucu özelliği sizin akşam yemeğinde fazla yemenizi önleyecektir.

• Antioksidan için Nar

İlaç ve doğal antibiyotik olan narı sofralarınızdan eksik etmeyin. Ayrıca kendisine alternatif içecek arayanlar nar suyunu da tercih edebilir.




• Güçlü Kalmanın Formülü Çinko

Mineraller de bağışıklık sisteminde en az vitaminler kadar önemlidir. Özellikle çinko yetersizliğinde vücudunuzun hastalıklara karşı gösterdiği direnç azalır ve hastalık süreciniz uzar. Bu yüzden çinko açısından zengin olan kırmızı et; deniz ürünleri; nohut; fasülye ve kuruyemişlerden vazgeçmemelisiniz.

• Zayıf Olan Bağışıklık Sisteminiz Probiyotikler ile Güçlendirin

Probiyotik bakterilerin ürettiği temel besinler içeriğinde vitamin ve enzimler bulundurduğundan; bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek; zararlı mikroplardan vücudumuzu korumaya yardımcı olur. Mikroplara saldırarak onların büyümesini engellerken; grip; nezle; sinüzit; orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde olumlu sonuç almayı sağlar. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu düşünenler bu bakterileri içeren süzme peynir; yoğurt; kefir ve ayran tüketimini arttırarak; kışa daha sağlıklı karşılayabilir.